Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Οικονομία

Περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με την Κίνα

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 14:07
Τελευταία Ενημέρωση : 15/06/2010 16:50


Συνολικά 14 ελληνοκινεζικές συμφωνίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ υπεγράφησαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου και του Κινέζου ομολόγου του Ζανγκ Ντετζιάνγκ.


Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως τους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, των μεταφορών αλλά και τα εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.


Συγκεκριμένα, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα από την ΥΠΟΙΑΝ Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Μεταφορών της Κίνας Λι Σενγκλίν, το οποίο προβλέπει επωφελές καθεστώς ναυλώσεων για την ελληνική ναυτιλία.


Πιο αναλυτικά, αφορά την:


-Ασφάλεια και προστασία στον τομέα της ναυτιλίας (συνεργασία των δύο μερών στην υλοποίηση των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού οργανισμού-I.M.O. σε θέματα ασφάλειας)


-Πρόληψη της Ρύπανσης από τα πλοία (συνεργασία στη διαχείριση της ειδικής μέριμνας για τη μόλυνση και ρύπανση των θαλασσών)


-Ανάπτυξη των λιμένων και διευκόλυνση λιμενικών υπηρεσιών (στόχος η αύξηση της διαμετακομιστικής ικανότητας με αμοιβαιότητα και ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών και παροχών)


-Ανταλλαγές Τεχνογνωσίας σε θέματα Ναυτιλίας (προώθηση συνεργασίας με Ειδικευμένα Μορφωτικά Ιδρύματα και εμπλεκόμενους σε θέματα τεχνογνωσίας με στόχο την από κοινού ίδρυση Ινστιτούτου Ναυτιλιακής και Λιμενικής Τεχνολογίας).


-Εκπαίδευση και Απασχόληση στην Ναυτιλία (συνεργασία των δύο μερών στην εκπαίδευση και την ανταλλαγή ειδικευμένου προσωπικού με έμφαση στην εφαρμογή των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας- ILO αναφορικά με την κατάρτιση και τις ανάγκες των εργαζομένων).


Ακόμη τέσσερις συμφωνίες αφορούν ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co. Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας (jv) και ακόμη δύο είναι συμφωνίες ναύλωσης.


Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ [OTEr.AT]  και της Huawei Technologies, καθώς και για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και την Helios Plaza. Τέσσερις ,τέλος, συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.


«Συζητήσαμε και άλλες πιθανές επενδύσεις με τους Κινέζους, ειδικά στον τουρισμό και τις υποδομές», ανέφερε από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.


«Πήρα πολλές ενθαρρύνσεις από τον κ. Πάγκαλο», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Ανταλλάξαμε εις βάθος απόψεις για την εμβάθυνση των συνεργασιών σε κάθε τομέα και καταλήξαμε σε ευρεία συμφωνία».


«Η Ελλάδα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να βρουν ευκαιρίες για επενδύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Ζανγκ και τόνισε πως «υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας – Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».


«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία του λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά


Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό


Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης επαναδιατύπωσε στη συνέχεια -κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό- τη βούληση της Κίνας για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.


«Η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές, ισχυρές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις», πρόσθεσε.


Ο κ. Ζανγκ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «με την ισχυρή ηγεσία, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεπεράσει τις προσωρινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει».


Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τις άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε: «Συνεχίζουμε και εμβαθύνουμε τις σχέσεις αυτές, μια στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας, με τις εμπορικές συμφωνίες που προωθούμε και υπογράφουμε, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με τη συνεχή και ουσιαστική μας συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».


Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Κ. Παπούλια


Τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους ανέδειξε η συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Κινέζο αντιπρόεδρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ο κ. Ζάνγκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή του κ. Παπούλια στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στην προώθηση της φιλίας με τον κινεζικό λαό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη δραστηριοποίηση της κινεζικής εταιρείας Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά.


«Ειδικότερα, μετά την έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο κινεζικός όμιλος ναυτιλίας Cosco συμμετείχε στην αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά, εσείς φροντίσατε και προωθήσατε ο ίδιος αυτό το έργο», δήλωσε μεταξύ άλλων.


Σε Πειραιά και Κρήτη την Τετάρτη ο Ζαγνκ Ντετζιάνγκ


Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του, ο κ. Ζανγκ προβλέπεται να επισκεφθεί αύριο το πρωί το λιμάνι του Πειραιά. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.


Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κίνας στην Κρήτη μαρτυρά το κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Τυμπακίου.


naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1830703

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.