Lanny J. Davis
Όταν πριν από μερικά χρόνια πρωτογνώρισα τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχα την χαρά να έχω δύο κατ’ ιδίαν συνομιλίες μαζί του. Αμέσως διέκρινα τον τέλειο «μωβ» ηγέτη. Όπως σημείωσε η Αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ (Washington Post) πρόσφατα, «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έχει θρησκευτικές ρίζες, αλλά προσελκύει συντηρητικούς επιχειρηματίες αλλά και φιλελεύθερους με την πολιτική ανοιχτής οικονομίας».
Το τελευταίο διάστημα όμως ο Ερντογάν φαίνεται εχθρικός όχι μόνο προς το Ισραήλ, αλλά και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες- έχοντας αναπτύξει ένα φλερτ με τον απαρνητή του Ολοκαυτώματος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (Mahmoud Ahmadinejad) και υποθάλποντας (κατά τα φαινόμενα, άθελά του) τις διεθνείς προσπάθειες να εμποδίσουν το Ιράν από το να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Σχετικά με την πρόσφατη νηοπομπή και τα επακόλουθα γεγονότα, δεν υπάρχει αμφιβολία στο γεγονός ότι το Ισραήλ διέπραξε σοβαρά λάθη, όσον αφορά στο σχεδιασμό, στην πληροφόρηση και στην εκτέλεση, όπως επίσης και στους πραγματικά τραγικούς και φριχτούς θανάτους πάνω στα πλοία. Αλλά ήταν η οξύτατη κριτική του Ερντογάν που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε πολύ κόσμο, μεταξύ αυτών και των φίλων της Τουρκίας ως υπερβολική και αγνοώντας βασικά δεδομένα.
Ζητώ λοιπόν από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, για τον οποίο πιστεύω ακόμη ότι έχει καλή καρδιά και θέλει να πράξει το σωστό, να υποθέσει ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με τα εξής καθαρά υποθετικά δεδομένα, ως ηγέτης της χώρας του:
Υποθέστε ότι για χρόνια οι Ελληνοκύπριοι εκτόξευαν επίτηδες κατευθυνόμενες ρουκέτες προς τους Τουρκοκύπριους αμάχους, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς και με αποτέλεσμα η Τουρκία να εδραιώσει εμπάργκο και να εμμένει στο να ελέγχει κάθε πλοίο για την ύπαρξη ή μη οπλισμού.
Υποθέστε ότι μαθαίνετε ότι υπάρχει μια νηοπομπή από λιμάνια της Ελλάδας με προορισμό την Ελληνική Κύπρο αποκαλούμενη ως «Ελευθερία στην Τουρκική Κύπρο», επιχορηγούμενη από μια Ελληνική οργάνωση, ηγέτες της οποίας είναι εχθρικοί προς την Τουρκία και διατηρούν δεσμούς με αντιτουρκικές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Υποθέστε ότι αφού είχατε διατάξει να ελεγχθούν αυτά τα πλοία για την ύπαρξη ή μη οπλισμού, οι αρχηγοί αυτών των πλοίων αρνούνταν και οι στρατιώτες σας επιβιβαζόμενοι στα πλοία δεχόταν σωματική βία από ανθρώπους οπλισμένους με σωλήνες, σιδερένιους λοστούς, χατζάρια, θέτοντας τους Τούρκους στρατιώτες σε θανάσιμο κίνδυνο… Και οι στρατιώτες σας βλέποντας τους συναδέλφους τους σε τέτοιο κίνδυνο αντιδρούσαν ενστικτωδώς πυροβολώντας με πραγματικά πυρά, προκαλώντας τον τραγικό θάνατο εννέα ανθρώπων, μερικοί εκ των οποίων ήταν μέλη της ίδιας αυτής οργάνωσης με συνδέσεις ή επαφές με κάποια αντιτουρκική τρομοκρατική οργάνωση.


Κύριε Πρωθυπουργέ: αν όλα τα παραπάνω ήταν αλήθεια – και στην πραγματικότητα η κάθε μία από τις παραπάνω υποθέσεις αντανακλά με ακρίβεια τα γεγονότα που αντιμετώπισε το Ισραήλ – τι θα κάνατε εσείς και η Τουρκία;
Τώρα βέβαια εσείς και οι συνάδελφοί σας στην Τουρκία θα πείτε ότι η μεγάλη διαφορά είναι ότι το Ισραήλ είναι η «κατοχική δύναμη» στην Δυτική Όχθη.
Ω, αλήθεια;
Πάρα πολλοί Έλληνες και η περισσότερη ανθρωπότης πιστεύουν, δικαίως ή αδίκως, ότι η Τουρκία είναι η κατοχική δύναμη στη μισή Κύπρο μετά από στρατιωτική εισβολή που έγινε πριν από αρκετά χρόνια. Γνωρίζω ότι εσείς και οι συμπολίτες σας Τούρκοι αισθάνεστε ότι η Τουρκία επενέβη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.
Πολλοί Τούρκοι Μουσουλμάνοι για κάποιο λόγο πιστεύουν ότι αποτελεί θρησκευτική ιεροσυλία από πλευράς του Ισραήλ το να «κατέχει» ιερούς χώρους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη.
Ω, αλήθεια;
Δεκάδες εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών στη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ανατολική Ευρώπη θα σας θύμιζαν ότι το 1453 οι Τούρκοι όχι μόνο κατέλαβαν τον πιο ιερό χώρο σε όλο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο – τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος είναι για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ό,τι είναι ο Άγιος Πέτρος και το Βατικανό για τους Ρωμαιοκαθολικούς – αλλά επίσης συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να βεβηλώνουν τον ιερό αυτό χώρο τον οποίο η Τουρκία θεωρεί ως μουσείο με τις ανεκτίμητες θρησκευτικές νωπογραφίες, οι οποίες σήμερα έχουν αισχρώς καλυφθεί με μπογιά και οι εικόνες έχουν διαλυθεί, αρνούμενοι να επιτρέψουν την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε Ορθόδοξη Εκκλησία.


Συγκρίνετε το τι έκανε η Τουρκία στην Αγία Σοφία με την προστασία που προσφέρει το Ισραήλ στην ιερότητα και την εξασφάλιση απόλυτης πρόσβασης των Μουσουλμάνων στους ιερούς χώρους, στον αρχαίο τέμενος του Όρους Αλ Ακσα που βλέπει στην Μέκκα και στο Τέμενος του Ομάρ από το 1967, όταν το Ισραήλ ανέλαβε ξανά τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ. Αυτά αποτελούν δεδομένα, κύριε Πρωθυπουργέ. Τα αμφισβητείτε;
Ελπίζω ότι όταν ανακαλύψετε ολόκληρη την αλήθεια, όσον αφορά το ρίσκο που αντιμετωπίζει η ασφάλεια και η προστασία του Ισραήλ από αυτά τα πλοία που κατευθύνονται προς τη Γάζα και όταν αναγνωρίσετε ότι η ιστορία της Τουρκίας και ο ρόλος της ως κατοχική δύναμη δεν την αποδεσμεύει από την κριτική, θα βρείτε τον τρόπο να επαναπροσδιορίσετε την προηγούμενη φιλία και τη σχέση σας με το Ισραήλ, κυρίως αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία και να ανοίξετε διάλογο με τους ηγέτες του Ισραήλ, οι οποίοι όπως γνωρίζω, εκτίμησαν το θετικό ρόλο που έχετε παίξει τα τελευταία χρόνια.
Ακόμα και αν δημόσια δεν μπορείτε να ενεργήσετε έτσι, ελπίζω ότι μπορείτε να το κάνετε σε ιδιωτικό επίπεδο – κάτι το οποίο θα ήταν συμβατό με την εικόνα που εγώ έχω για το άτομο που γνώρισα, και θαύμασα μετά από μόλις δύο συναντήσεις μαζί του. Μπορώ μονάχα να προσευχηθώ και να ελπίζω ότι έτσι θα πράξετε, ούτως ώστε η οικουμένη να μη χάσει έναν ειρηνοποιό σαν και εσάς στην Μέση Ανατολή και αλλού.
# # # #
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου 2010, στην εβδομαδιαία στήλη που γράφει ο κ. Ντέιβις στην Εφημερίδα Το Κοινοβούλιο (The Hill) «Μωβ Έθνος» (“Purple Nation”) και στην πολιτική ιστοσελίδα “The Daily Caller”.
Ο κ. Ντείβις έχοντας δική του εταιρεία στην Ουάσιγκτον, Lanny J. Davis&Associates PLLC, υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος στον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον από το 1996 – 98 και ήταν μέλος της Επιτροπής Εποπτείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ατομικών ελευθεριών του Τζορτζ Μπους, την περίοδο 2006-2007. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Σκάνδαλο: Πως η Πολιτική του ‘Σε Τσάκωσα’ Καταστρέφει την Αμερική» (Palgrave MacMillan, 2006).

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_333.html

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *