Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Στέλιος Παπαθεμελής

Πολιτικά αφελής και εθνικά επικίνδυνη η σύνθετη με ουσιαστικό Μακεδονία

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Κυκλοφορεί τις μέρες αυτές το σκεύασμα σε αμερικανική συσκευασία «Μακεδονία του Βαρδάρη». Διακαής πόθος της Ουάσιγκτον να ενταχθούν τα Σκόπια στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η ελληνική πλευρά θεωρείται δεδομένη, αφού πριν 4 χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή προσέφερε το ουσιαστικό Μακεδονία με αντάλλαγμα ένα (γεωγραφικό) επίθετο. Η πολιτική τάξη το υιοθέτησε σύσσωμη, με εξαίρεση τον κ. Καρατζαφέρη ο οποίος αλίευσε για ένα διάστημα στα συνήθη θολά ύδατά του «ήξεις – αφίξεις» για να ομογενοποιηθεί και αυτός τελικά.

Η είδηση είναι ότι οι Αμερικανοί πασχίζουν να πείσουν τον (μεγάλο) ηγέτη του (μεγίστου) κράτους των Σκοπίων. Αυτός τους «παίζει» και μπράβο του. Οι δικοί μας είναι του χεριού τους. Προς το παρόν αδιευκρίνιστος ο Αντώνης Σαμαράς.

Η εν αιθρία ελληνική προσφορά του «Μακεδονία» στους παραχαράκτες της είναι πολιτικά αφελής και εθνικά επικίνδυνη για τους εξής κυρίως λόγους:

Πρώτον: Το όνομα Μακεδονία είναι αναπόσπαστο και αδιαπραγμάτευτο συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας. Ουδείς νομιμοποιείται να το εκποιήσει, ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο να το διαθέσει.

Δεύτερον: Βαρύτητα έχει πάντοτε το ουσιαστικό και όχι το επίθετο. Λαμβανομένης δε υπ’ όψη της προϊστορίας το επίθετο Vardarska θα είναι μιας χρήσεως. Την επομένη θα μείνει μόνο το ουσιαστικό Μακεδονία. Μερικοί πανηγύρισαν επιπολαίως με το ¨Βαρδάρη¨. Όμως η προ Τίτο ονομασία των Σκοπίων ήταν Vardarska Banovina, δηλαδή Επαρχία, αλλά όχι Μακεδονία του Βαρδάρη!

Τρίτον: Και γι’ αυτή την δεινώς αμφιλεγόμενη επιλογή ανακύπτει ζήτημα εύρους εφαρμογής. Στην περί τον Νίμιτς σερνάμενη διαδικασία η συζήτηση αφορά την ονομασία του κράτους. Και αν αυτή ελύετο erga omnes οι σκοπιανές διεκδικήσεις δεν εκπορεύονται από την ονομασία του κράτους, θεμελιώνονται στην ονομασία του ψευδεπίγραφου έθνους και της τεχνητής γλώσσας. Ερώτημα ποια θα είναι από δω και πέρα η εθνική ταυτότητα των πολιτών των Σκοπίων;

Όσο δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος με το μακεδονισμό θα εξακολουθήσει το σκοπιανό πολιτικό σύστημα να αναπαράγει τα μεγαλύτερα κατά συνθήκην ψεύδη της ιστορίας εναντίον της ιστορίας και να αφιονίζει τις επόμενες γενεές με το χαλκευμένο φάντασμα του μακεδονισμού.

Οι κηδεμόνες του σκοπιανού μορφώματος και του ανιστόρητου ιδεολογήματός του έχουν λόγους και αυτοί, όπως και οι προηγούμενοί τους αλλά φευ και οι επόμενοί τους να συντηρούν μια μόνιμη εστία αποσταθεροποίησης στην περιοχή την οποία να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν κατά το δοκούν.

Οι διαχειριζόμενοι την εξωτερική μας πολιτική πρέπει να ξέρουν ιστορία. Αλλά είναι κατά βάση ανιστόρητοι ή στρεβλά ενημερωμένοι (από εγχειρίδια αποδόμησης τύπου Δραγώνα, Ρεπούση κ.λ.π.).

Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε την τραγική απουσία οιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού εκ μέρους μας. Και πάλι στον αυτόματο πιλότο.

Η επίσημη Ελλάς διέπραξε μιαν ασύγγνωστη γκάφα, χάρισε το Μακεδονία. Το απροσμέτρητο θράσος των ηγετών του ασημάντου κρατιδίου έδωσε έκτοτε δεκάδες αφορμές, αιτίες και ευκαιρίες να ανακληθεί η πρόταση και να αποκατασταθεί η τάξη. Ουδείς συνεκινήθη.

Τώρα ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν τη σύνθετη. Δεν κοιτούν ούτε προς τα πίσω μην ελεγχθούν από την παρακαταθήκη των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου («ονομασία χωρίς το Μακεδονία ή παράγωγα») ούτε προς τα μπρος, να προβλέψουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός εγχειρήματος το οποίο με ελληνική υπογραφή θα εκχωρεί πρωτογενές συστατικό της ελληνικής ταυτότητας σ΄ ένα έξωθεν κινούμενο σλαβικό μόρφωμα.

Όλα δείχνουν ότι συρόμεθα σε μια συμφωνία με όνομα κράτους Μακεδονία του Βαρδάρη ό εστί μεθερμηνευόμενο, σκέτο Μακεδονία.

Άδηλο αν θα συνοδευθεί με συνταγματική αναθεώρηση.

Άγνωστο τι σημαίνει ‘’για όλες χρήσεις’’. Εκτός πεδίου συμφωνίας ή ονομασία του Έθνους και της γλώσσας, δηλαδή της ταυτότητας.

Αυτά σημαίνουν ότι διαιωνίζεται ο αλυτρωτισμός.

Στα Σκόπια ακούστηκε ωστόσο μια νηφάλια φωνή αυτή του Γκλιγκόρωφ:

«Είμαστε Σλάβοι. έχουμε έρθει στα Βαλκάνια τον έκτο και τον έβδομο αιώνα, έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία και από τότε κατοικούμε σε αυτά. Δεν γνωρίζω κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων, αλλά ακόμα και έτσι, δεν είναι αυτό που δίνει την ταυτότητα του λαού μας.» (Απομνημονεύματα σ.259.) Σε άλλο μήκος κύματος οι νεραϊδοπαρμένοι συμπατριώτες του.

Μετά απ΄ αυτό μπορούν οι δικοί μας ελαφρά τη συνειδήσει να εκχωρήσουν το ιερό όνομα Μακεδονία (‘το όνομά μας είναι η ψυχή μας») στους Σλάβους; Οι Ερινύες θα τους καταδιώκουν σε όλη τους τη ζωή.

* Ο Στέλιος Παπαθεμελής διετέλεσε βουλευτής και υπουργός και είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης

.

19 comments

imago 19 June 2010 at 17:59

Η ελληνική πλευρά οφείλει να συγκεντρώσει τα πυρά της στον γκρουέφσκι. Το καθεστώς το οποίο έχει επιβάλλει προσφέρεται για οικειοποίηση του ρόλου του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή (όπως τον έπαιξε η τουρκία εναντίον του ισραήλ). Αργά ή γρήγορα οι αμερικανοί θα περιοριστούνε στην υποστήριξη των αλβανών φίλων των, εκτός και εάν ενδώσουμε. Τότε θα ψάχνουνε τρόπους να ξεφορτωθούνε τον τυρρανίσκο των κεντρικών βαλκανίων, όπως παλαιότερα ξεφορτώθηκαν τον Σαντάμ. Τότε θα είναι και η ευκαιρία να επιλύσουμε το πρόβλημα στο σύνολό του. Χωρίς κράτος σκοπίων, δεν τίθεται φυσικά και θέμα ονόματος.
Ας φροντίσουνε να διαδοθεί το προφίλ του κακού δικτάτορα ο οποίος κλείνει πολιτικούς αντιπάλους σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ή τους διαβάλλει.

Reply
Ανώνυμος 20 June 2010 at 03:23

** κ. Καρατζαφέρη ο οποίος αλίευσε για ένα διάστημα στα συνήθη θολά ύδατά του «ήξεις – αφίξεις» για να ομογενοποιηθεί και αυτός τελικά.**

http://www.youtube.com/watch?v=9qjt1mm_mZY

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8838726

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010

Δεν ξέρω τι πρόθεση έχετε εσείς. Εμείς, ως Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αρνούμεθα να δώσουμε το όνομα Μακεδονία ή παράγωγο στα Σκόπια. Κι αυτό ας το λάβετε σοβαρά υπόψη κι εσείς, αλλά και η άλλη πλευρά!

Reply
Ανώνυμος 20 June 2010 at 10:11

@ imago

“Θα όφειλε να …”, αν είχε σκοπό να μην δώσει το όνομα της Μακεδονίας. Αλλά το πράγμα ποσώς την ενδιαφέρει. Το “ελληνική πλευρά” το μεταφράζω ως “ελληνική κυβέρνηση”, διότι άλλα ο λαός βούλεται και άλλα η κυβέρνηση κελεύει (πράττει).

Όσο για τον Καρατζαφέρη και τον ΛαΟΣ, νομίζω ότι πάντα ήταν σταθερός στην άποψή του. Ο 20/06/2010 – 05:23 έχει δίκιο. Όμως, ενώ ακόμη και στα Σκόπια γίνονται δημοψηφίσματα, στην Ελλάδα το σχετικό άρθρο του συντάγματος παραμένει ανενεργό, διότι εξαρτά το δημοψήφισμα από τους “εθνοπατέρες”.

Reply
Ανώνυμος 20 June 2010 at 10:52

Συγχαρητήρια Κε Παπαθεμελή
Εμμένουμε στην απόφαση “ονομασία χωρίς το Μακεδονία ή παράγωγα” οποιαδήποτε άλλη επιλογή πρέπει να είναι casus belli για την Ελλάδα

Reply
Ανώνυμος 20 June 2010 at 12:54

Κύριε Παπαθεμελή,

Είστε ο τελευταίος που δικαιολογείται (δια) να ομιλεί, όπως έλεγε ο άλλοτε σύντροφός σας στο ΠαΣοΚ, Μένιος Κουτσόγιωργας και αβάσιμα εντελώς να κατηγορεί τον Καρατζαφέρη ότι “αλίευσε για ένα διάστημα στα συνήθη θολά ύδατά του «ήξεις – αφίξεις» για να ομογενοποιηθεί και αυτός τελικά”. Εσείς υπήρξατε βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ της αδράνειας, συνεργάτης της καθεύδουσας τον ύπνον του δικαίου ΝΔ και ναι μεν λέγατε (μάλλον ψελίζατε) κάποις αντιρρήσεις, αλλά δεν τολμήσατε να αφήσετε τον βουλευτικό/υπουργικό θώκο, κοινώς να “τα βροντήξετε” και να φύγετε. Τώρα στα γεράματα να γίνεστε και συκοφάντης, πάει τουλάχιστον άσχημα.

Reply
imago 20 June 2010 at 13:33

“Το “ελληνική πλευρά” το μεταφράζω ως “ελληνική κυβέρνηση”, διότι άλλα ο λαός βούλεται και άλλα η κυβέρνηση κελεύει (πράττει).”

Αν αντικαθιστούσατε το “βούλεται” με “ζητάει” θα συμφωνούσα. Αν κρίνω από τις (μή) αντιδράσεις του λαού και για άλλα, εθνικώς ενδιαφέροντα, πεπραγμένα, όπως π.χ. το λαθρονομοσχέδιο, σε σχέση με τις αντιδράσεις τις οποίες βλέπουμε να υπάρχουνε, στα σχέδια περικοπών μισθών και συντάξεων, έχω σοβαρές επιφυλάξεις, όταν καί στις δύο περιπτώσεις μιλάμε αδιάκριτα για “βούληση”.

Reply
Ανώνυμος 20 June 2010 at 15:19

Έχουν γίνει πολλές δημοσκοπήσεις και σε ΟΛΕΣ η πλειονότητα (πάνω από 50%) του ελληνικού λαού δεν θέλει το γειτονικό κρατίδιο να έχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Για ποιον λόγο άλλωστε, όπως και για τον “λαθρονόμο”, η κυβέρνηση αρνείται το δημοψήφισμα, καθ’ ην στιγμήν μάλιστα η άλλη πλευρά διαβεβαιώνει ότι ουδεμία οριστική απόφαση θα ληφθεί, χωρίς δημοψήφισμα; Αυτή δεν είναι και η πρόταση του ΛαΟΣ, την οποία ακούσαμε για πολλοστή φορά προχθές;

Το ότι για το ασφαλιστικό και οι περικοπές σε μισθούς είναι φυσικό να προκαλούν εντονότερες αντιδράσεις, διότι αγγίζουν άμεσα και οδυνηρά τον φορολογούμενο.

Reply
Π.Τσίρος 20 June 2010 at 18:14

εδώ παραχώρησαν το θωρηκτό Αβέρωφ για να κάνουν επίδειξη τα ξόανα.

Το Θωρηκτό Αβέρωφ είναι εκκλησία !!!

και φυσικά δεν φταίνε τα ξόανα.

Οσο τους ένοιαξε αυτό, άλλο τόσο τους νοιάζει και για το όνομα.

Reply
imago 20 June 2010 at 21:18

Κοιτάχτε φίλτατε,

το σκοπιανό και τα μέτρα στην οικονομία δεν είναι ανεξάρτητα.
Μπορεί να το δεί κάποιος από πολλές πλευρές. Μία από τις οποίες είναι η ακόλουθη:

Για να ασκώ ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, οφείλω να πάψω να ζώ από τα δανεικά των “φίλων και συμμάχων”.
Δεν μπορώ από την μία να κατηγορώ τους “φίλους και συμμάχους” επειδή φαίνονται απρόθυμοι να μου δανείσουνε, παρόλο που με δική μου υπαιτιότητα έχω χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, και από την άλλη, να δυσανασχετώ, όταν κάποιοι εξ’ αυτών προθυμοποιηθούν να με βοηθήσουνε, φυσικά με αντίτιμο την εξυπηρέτηση δικών των συμφερόντων στην εξωτερική πολιτική.

Μία δεύτερη είναι:

Αυτό το οποίο θέλω πραγματικά, δεν το ζητάω απλά, αλλά το διεκδικώ. Διεκδικώ λοιπόν, με την συμμετοχή μου στις απεργίες και κινητοποιήσεις, να πληρώνομαι με λεφτά τα οποία δεν υπάρχουνε.
Έχετε δεί μήπως ανάλογες ενέργειες-διεκδικήσεις για το σκοπιανό ή για το λαθρονομοσχέδιο;

Reply
Ανώνυμος 21 June 2010 at 15:54

Καρατζαφέρης ο κωλοτούμπας
Παπαθεμελής, ο αναζητών κομματικό ποίμνιο.
Αφού όλοι ξέρουμε ότι με την ίδια ευκολία που λένε όχι σε όλα, όταν ξέρουν ότι δεν θα κυβερνήσουν, με την ίδια ευκολία λένε ναι, όταν γίνονται κυβέρνηση.
Άρθρα και αρθράκια, γράφει ο καθένας. Το ζήτημα είναι τι απαντάμε στους ΝΑΤΟικούς π.χ. όταν μας λένε “τελειώνετε με τις ανοησίες σας, θα σας πετάξουμε έξω από παντού”.
Όταν θα έρθει ώρα να πάρουμε τα όπλα για τη Μακεδονία, το 95% των “πατριωτών” θα λακίσουν. Έργο χιλιοπαιγμένο. Όλοι κατηγορούν την εκάστοτε κυβέρνηση για υποχωρητικότητα στους Τούρκους, αλλά εκ του ασφαλούς.
Αλλά φταίνε οι εκάστοτε πρωθυπουργοί. Πρέπει την ώρα που πουλάνε πατριωτισμό οι Καρατζαφεροπαπαθεμελήδες, να τους πει ο Παπανδρέου: “Έλα Γιώργη, εσύ είσαι Πρωθυπουργός τώρα. Δώσε εσύ την εντολή για κατάρριψη των 2 τουρκικών μαχητικών που πετούν πάνω από τη Σύρο. Ε, άντε ντε, τι περιμένεις. Να το μικρόφωνο: πες στους πολότους “είμαι ο πρωθυπουργός Καρατζαφέρης και σας διαττάσσω να καταρρίψετε τα τουρκικά αεροσκάδη ΤΩΡΑ”
Έτσι θέλουν αυτοί οι παραμυθάδες.

Reply
Ανώνυμος Έλληνας 22 June 2010 at 06:26

Αυτά είναι επιχειρήματα δειλίας. Όταν θέλεις να τιμήσεις το σύνταγμα και να υπερασπισθείς την πατρίδα σου έχεις φροντίσει να εξοπλισθείς και να έχεις κανόνες εμπλοκής. Την εντολή της κατάρριψης ΔΕΝ την δίνει ο διεφθαρμένος πολιτικός αλλά ο στρατιώτης που φυλάει τα σύνορα!!!
Σήμερα απλώς ΔΕΝ έχουμε ένα Έλληνα στρατιώτη να υπερασπισθεί την πατρίδα κάνοντας το κθήκον του!!!
Κανονικά αναρωτιέμαι τι ρόλο παίζουν η πολεμική αεροπορία (ή σκέτο αεροπορία για τον φιλόπατρη Βενιζέλο), ο στρατός και το πολεμικό ναυτικό όταν έχουμε παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και εισβολή αλλογενών λαθρομεταναστών. Οι ανώτατοι αξιωματικοί ΕΙΝΑΙ επίορκοι και όχι μόνον ΔΕΝ υπερασπίζονται την πατρίδα απο τον προαιώνιο εχθρό (μήπως ΔΕΝ είναι;) αλλά ευτελίζουν και τα πολεμικά μνημεία του έθνους (θωρηκτό Αβέρωφ)
H υπεράσπιση της πατρίδας είναι αυτονόητο χρέος όλων μας
Αν ρίχναμε ένα μόνον θα είχαν βάλει μυαλό οι μπάσταρδοι ξένοι εισβολείς και θα σταματούσαν αμέσως, τέτοιες μαγκιές ΔΕΝ τις κάνουν σε άλλο κράτος (ούτε στην Βουλαγαρία ούτε στην Συρία ). Τελικά τα όπλα γιατί τα αγοράζουμε, για τις μίζες των διεφθαρμένων πολιτικών και των κομμάτων τους (πχ Τζοχατζόπουλος)και όχι για την υπεράσπιση της πατρίδας;!! To να υπερασπίζεσαι το έδαφός σου είναι αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους (εκτός και αν αμφισβητείτε ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος)
Για να έχεις ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο (Ρωμαϊκό δόγμα)

Reply
Nick the Greek 22 June 2010 at 13:25

Παραχωρώντας σύνθετη ονομασία στα Σκόπια στέλνουμε μήνυμα υποχωρητικότητας και διαλλακτικότητας σε θέματα εθνικής μας κυριαρχίας και κεκτημένων. Στην ουσία βλέπουμε, πώς ένα (ίχνος από) κράτος μπορεί μέσα σε είκοσι μόλις χρόνια να αναγκάσει ένα μεγαλύτερο εδαφικά και πληθυσμιακά,αλλά και οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρότερο να υποχωρήσει πίσω από τις κόκκινες γραμμές του.Όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο κ.Παπαθεμελής ήμασταν στο Α και τα Σκόπια στο Ω. Αντί να μετακινηθούν τα Σκόπια από το Ω στο Α, μετακινήθηκε η Ελλάδα από το Α στο Κ (ή και στο Ψ πιστεύω…)

Ο κ.Καρατζαφέρης ,όπως και ο κ. Παπαθεμελής νομίζω πως συγλίνουν στο θέμα της ονομασίας. Το θέμα όμως είναι από ποια οπτική γωνία κοιτάνε το θέμα.Για τον πρώτο, το θέμα ονομασίας είναι θέμα επιβίωσης του προφίλ του, θέμα μισαλλοδοξίας και θέμα καιροσκοπισμού. Γι’αυτό και το προβάλλει ή το “καταψύχει” ανάλογα με το τί προφίλ θέλει να περάσει τη δεδομένη στιγμή.Ο κ.Παπαθεμελής παρότι εκτός Βουλής καταφέρνει και αναδεικνύει το ζήτημα της ονομασίας επίμονα όπου βρεθεί και όπου σταθεί, χωρίς εθνικιστική εμπάθεια προς τους γείτονες και χωρίς μεγαλοιδεατισμούς.Και αν θυμαμαι καλά στην ουσία εκδιώχθηκε από το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ ακριβώς λόγω των θέσεων του (και) σε εθνικά θέματα

Reply
Ανώνυμος 22 June 2010 at 15:20

@ imago (20/06/2010 – 23:18)

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι πας να αποδείξεις. Ότι αν γίνει δημοψήφισμα, ίσως ο ελληνικός λαός να αποδεχτεί την σύνθετη ονομασία και αυτό διότι, αφού δεν κάνει κινητοποιήσεις, δεν τον ενδιαφέρει το θέμα;

Έκανε και για το Σκοπιανό παλαιότερα συλλαλητήρια και τα δύο τελευταία στην Θεσ/νίκη (ένα οργανωμένο από τον ΛαΟΣ κι ένα παράπλευρο οργανωμένο από τον Παπαθεμελή και Μητρόπολη Θ/νίκης, για να δείξουμε ότι πουθενά δεν μπορούμε να ομονοήσουμε οι Έλληνες), τα οποία ανάγκασαν τον Καραμανλή να βάλει το “βέτο” στο Βουκουρέστι. Τι περισσότερο να κάνει, αφού:
α) Οι κινητοποιήσεις χρειάζονται οργάνωση και τώρα κανείς δεν του ζητά να “κατέβει” για το Σκοπιανό και
β) Είναι φυσικό να διαδηλώνει για τα μισθολογικά/συνταξιοδοτικά, διότι είναι κάτι που το πειράζει άμεσα. Το Σκοπιανό “ξεθωριάζει”, ως φυσικό, μπροστά στα άλλα. Δεν έπεται όμως ότι, αν του ζητηθεί η γνώμη του, δεν θα δώσει την πρέπουσα απάντηση.

Ούτως ει άλλως, δημοψήφισμα δεν πρόκειται να γίνει, άρα χάνουμε τον χρόνο μας πληκτρολογώντας.

Reply
imago 22 June 2010 at 16:22

αστειεύεσαι φίλτατε.
Εξωτερική πολιτική δεν ασκείς εκφράζοντας απόψεις!

Reply
Ανώνυμος 23 June 2010 at 06:05

Μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα. Όταν έχεις εκπεφρασμένη την άποψη του λαού με δημοψήφισμα, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σαν “όπλο” για να αλλάξεις την γκάφα του παρελθόντος.

Πιο απλά: Με ένα δημοψήφισμα που θα αποβεί υπέρ της μη εκχωρήσεως του ονόματος της Μακεδονίας, η ελληνική κυβέρνηση (αν υπήρχε) θα μπορούσε να πει ότι δεν μπορώ να αποδεχτώ σύνθετη ονομασία, διότι δεν το επιτρέπει ο ελληνικός λαός.
Και μάλιστα την υπέρ του δημοψηφίσματος άποψη ενισχύει ο ίδιος ο Γκρουέφσκι, ο οποίος λέει ότι καμμία ονομασία δεν θα γίνει δεκτή, χωρίς δημοψήφισμα. Λοιπόν, μαθήματα δημοκρατίας και σεβασμού της λαϊκής θέλησης από τον Γκρουέφσκι;

Εξωτερική πολιτική ασκείται και εντελώς διαφορετικά: Τα Σκόπια έστησαν ένα μνημείο πριν από κανένα δύο χρόνια, πάνω στο οποίο υπήρχε χαραγμένος χάρτης της χώρας που συμπεριελάμβανε και την Θ/νίκη. Αν είχαμε κράτος σοβαρό, θα σήκωνε ένα ελικόπτερο και θα κατάστρεφε το μνημείο και ό,τι βρισκόταν τριγύρω. Απαντώντας παρομοίως σε κάθε πρόκληση και θα έβλεπα εγώ τι ονόματα θα γύρευαν.

Αλλά αυτά είναι πράγματα για κράτη με @@, και όχι για το Ελλαδιστάν.

Reply
exiled06 29 June 2010 at 14:05

@imago
“Όταν έχεις εκπεφρασμένη την άποψη του λαού με δημοψήφισμα, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σαν “όπλο” για να αλλάξεις την γκάφα του παρελθόντος.
Με ένα δημοψήφισμα που θα αποβεί υπέρ της μη εκχωρήσεως του ονόματος της Μακεδονίας, η ελληνική κυβέρνηση (αν υπήρχε) θα μπορούσε να πει ότι δεν μπορώ να αποδεχτώ σύνθετη ονομασία, διότι δεν το επιτρέπει ο ελληνικός λαός.”

Αυτό ακριβώς πιστεύω και εγώ. Και όχι μόνο για την ονομασία του εν λόγω κράτους… και για άλλα θέματα, όπως π.χ. τα 12 μίλια, θα μπορούσε η απόφαση ενός δημοψηφίσματος να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της διπλωματίας.

Αλλά ο Ελληνικός Λαός μόνο όταν έχει βουλευτικές εκλογές θεωρείται ικανός να λαμβάνει αποφάσεις, σε μία κρίση ευθυκρισίας, την οποία αυτομάτως χάνει μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Reply
Εντόπιος 29 June 2010 at 21:28

ο κος Παπαθεμελης ειναι απο το χωριο Οσσα (τοτε το ελεγαν Βισσωκα,δηλαδη Ψηλο χωριο) και λενε οι κακες γλωσσες πως ουτε το ονομα του σε καλα Ελληνικα δεν μπορουσε να πει.Βλεπετε ηταν…σλαβοφωνος.

Reply
Γιάννης3 30 June 2010 at 12:02

Αν ο Παπαθεμελής ήταν όντως Σλαβόφωνος, τότε κάνει ακόμη θετικότερο το ισοζύγιο κρίσης απέναντι στην προσωπικότητά του. Να μην ξεχνάμε ότι οι όποιοι δίγλωσσοι δεν είναι προς θάνατον. Είναι η μοιραία εξέλιξη μίας συκγκεκριμένης επιλογής κάποιων πληθυσμών της Μακεδονίας στα τέλη του 19ου αιώνα, προϊόντα της οποίας είναι και οι Σκοπιανοί. Αν είναι όντως έτσι λοιπόν, μακάρι όλοι να είχαν τη συνείδηση του Παπαθεμελή.

Αν ο Παπαθεμελής δεν μπορούσε ούτε το όνομά του να πει σε καλά ελληνικά, τότε κάνει ακόμη περισσότερο θετικό το ισοζύγιο κρίσης, διότι σήμερα μιλάει άριστα ελληνικά, πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των Ελλήνων πολιτικών. Τον έχω ακούσει τρις σε ομιλίες του σε εκδηλώσεις, χωρίς κείμενο(!) να λέει απίστευτα πράγματα με μεγάλη δεινότητα.

Κατάλαβες τώρα Άγγελε πόσο οφσάιντ είσαι;

Reply
Nick the Greek 2 July 2010 at 18:23

Γιάννης3 συνυπογραφω.Τετοια επιχειρήματα χρειάζονται στους προβοκάτορες

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.