Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Δημήτρης Νατσιός Επίκαιρα

Εν αναμονή της θρυαλλίδας

«Ουκ εστι των έξω της πόλεως εχθρών κρατήσαι πριν αν τους εν αυτή τη πόλει κολάσητε εχθρούς»

Δημοσθένης

Ακούγεται, «η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων» γράφει ο Καβάφης. Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η ελληνική κοινωνία. Το ποδόσφαιρο και η προσμονή των θερινών διακοπών καταπαύουν, κατασιγάζουν προς ώρας την οργή και την σωρευμένη αγανάκτηση. Όταν όμως έλθει το φθινόπωρο και ο δαπανηρός χειμώνας, τι θα συμβεί; Όταν θα πολιορκείται το σπιτικό από λογαριασμούς, πετρέλαια και φροντιστήρια παιδιών, οι οικονομικοί χαλκάδες και οι πνιγηρές αλυσίδες που απελπίζουν τον κόσμο, ποιος εγγυάται την ηρεμία; Τότε θα ξεβραστεί η πραγματική κρίση, θα βιώσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Τα ακαθαρτότερα στοιχεία» της κοινωνίας που επιπλέουν τόσα χρόνια «εν είδει εξαφρίσματος» (=αφρός) επί της επιφανείας, που κυβερνούν φλυαρούν και κλέπτουν ασυστόλως την Ελλάδα» (Ροΐδης) είναι τα πρώτα που, θα κριθούν και θα καταδικαστούν. Φαύλοι και ευτελείς πολιτικοί, δημοσιογράφοι – σαλιγκάρια που εξυμνούν την εξουσία, τηλεπώνυμα νούμερα, διαφθορείς του λαού, ψευτοεπιχειρηματίες δανειοσυντήρητοι λυμεώνες του δημόσιου χρήματος, γι’ αυτούς έρχεται δριμύς ο χειμών. «Ει μη ταχέως απολλώμεθα ουκ αν εσώθημεν», αν δεν καταστραφούμε «ταχέως», δεν θα σωθούμε, λέει ο αρχαίος λόγος. Διακόσια χρόνια μετά την απελευθέρωση το ελληνικό κράτος, το κράτος της εξάρτησης, της οικογενειοκρατίας, του θεσιθηρισμού των «ημετέρων», της στυγνής κομματοκρατίας, της περιφρόνησης των «πατρίων», πτωχεύει, χρεοκοπεί πολιτικά, πνευματικά, οικονομικά. Ήλθε, μάλλον, η ώρα της κοινωνικής, της λαϊκής επανάστασης. Ο βρώμικος, ο ρυπαρός αφρός που επικάθησε στην επιφάνεια της πατρίδας και την κατέστρεψε, θα οδηγηθεί στην φυσική του κατάληξη: στον υπόνομο.

Αυτό νομοτελειακά θα συμβεί, όλοι το προβλέπουν. (Το σεσηπός σύστημα όταν καταρρέει, προσφεύγει για να εκτονωθεί η δυσφορία, στο γνωστό κουτοπόνηρο τέχνασμα: προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Δύο μήνες βατραχομυομαχίες, δημοκοπίες, ψεύδη και υποκρισίες. Μάλλον τελείωσε η νομιμοφανής εξαπάτηση του λαού. Μειώθηκαν εξάλλου δραματικά οι ολιγόφρενοι οπαδοί και οι αφοσιωμένοι ζητωκραυγαστές. Ως γνωστόν «ζη χύτρα, ζη φιλία»).

Η χρεοκοπία, «το δυστυχώς επτωχεύσαμεν» υπάρχει κατ’ ουσίαν προ πολλού. Αναβλήθηκε για λίγο, διότι οι Προστάτιδες Δυνάμεις – συμμορίες τύπου ΔΝΤ, τρόικας και Ε.Ε. έδωσαν παράταση ζωής στον εν ληθάργω Βαλκάνιο παρία για να «κλείσουν» κάποια θέματα. Ο προθυμότατος Γ.Α.Π. και η αμερικανοειδής παρέα του που καμώνονται τους κυβερνήτες, επείγονται, κατ’ εντολήν, να:

Πρώτον: Προδώσουν και παραδώσουν την Μακεδονία. Είναι έτοιμοι, ερήμην του λαού, να διαπράξουν την ανηθικότερη, την αισχρότερη διαχρονικώς και παγκοσμίως πολιτική πράξη. Ανταλλάσουν με το μελάνι μιας υπογραφής και με τα φαρισαϊκά «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη, ποταμούς αίματος για την ελευθερία της Μακεδονίας. Πού ακούστηκε κράτος, κρατίδιο και ανθυποκρατίδιο να παραχωρεί, χωρίς στρατιωτική ήττα, την μισή του ιστορία; Τα χαζοχαρούμενα, ευτυχισμένα Αμερικανάκια δεν νοιάζονται, τους ενδιαφέρουν οι χαιρέκακοι έπαινοι των ισχυρών. Ο λαός όμως δεν βλέπει, δεν προβλέπει την επερχόμενη καταστροφή. Την επομένη της επαίσχυντης υπογραφής, το κρατίδιο των Σκοπίων, «χωμένο κάτω από τα σκέλια των Τούρκων», θα απαιτεί όλη τη Μακεδονία, εφ’ όσον θα είναι ο μοναδικός και «νόμιμος» κάτοχος του ονόματος. Είχε γράψει κάποτε ο Ουράνιος Ιωαννίδης, πρώην υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το εξαιρετικό. Το αντιγράφω: «Η ιστορία, εξ ορισμού είναι μια συμφωνία μεταξύ των νεκρών, των ζωντανών και των αγέννητων. Και αφού είναι τριμερής η συμφωνία δεν μπορεί ν’ αλλάξει εν απουσία των δύο μερών, των νεκρών και των αγέννητων». Η ιστορία της Μακεδονίας ανήκει στα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Και τα γεγονότα δεν αλλοιώνονται με τετρομαγμένες υπογραφές. (Η λέξη γεγονότα είναι μετοχή παρακειμένου του ρήματος, γίγνομαι. Σημαίνει αυτά που έχουν συμβεί).

Δεύτερον: Να παραδοθεί, στο λυσσασμένο σκυλί που ενδύθηκε τώρα την οθωμανική δορά, η Κύπρος. Ο Γ.Α.Π. ένθερμος υποστηρικτής του κακοποιού σχεδίου Ανάν, ο Χριστόφιας πειθήνιο ενεργούμενό του, ο περίεργος αυτός Δρούτσας, φραγκολεβαντίνος ολκής… πού θα βρεθεί καλύτερη συγκυρία για να αλωθεί το πολύπαθο νησί;

Τρίτον και τέταρτο: Αιγαίο και Θράκη. Τι να γράψεις και τι να αναλύσεις. Αισχρόν εστί και λέγειν και γράφειν.

Βαυκαλίζουν τον λαό με κενές ελπίδες, για έξοδο από την κρίση. Ψεύδονται και εξαπατούν. Μπορεί να πανηγύριζαν οι ημέτεροι υπάλληλοι του Δ.Ν.Τ. για τα δάνεια, όμως μια ματιά στην ιστορία μας αποκαλύπτει ότι οι τέσσερις πτωχεύσεις της Ελλάδας ήταν άμεσες συνέπειες δανειοδότησης υπό άκρως δυσμενείς όρους. Στο εξαίρετο, δυσεύρετο βιβλίο «Η ξενική εξάρτησις κατά την διαδρομήν του νεοελληνικού κράτους (1821-1945)», ο Τάσος Λιγνάδης σημειώνει τα εξής:

«Τρία έτη μετά την σύναψιν των δυο δανείων της Ανεξαρτησίας (1824-1825) ακολουθεί η πρώτη πτώχευσις της Ελλάδος (1827). Μετά την χορήγησιν του δανείου των 60.000.00 φρ. εις τον Όθωνα, σημειούται η δευτέρα πτώχευσις (1843). Τρία έτη μετά την σύναψιν του δανείου του 1890 έχομεν την τρίτην πτώχευσιν (1893). Τέλος, μετά τα μεγάλα δάνεια της αποκαταστάσεως των προσφύγων, επακολουθεί η τετάρτη πτώχευσις (1932). Εάν συγκρατήσωμεν εις την μνήμην τους πολιτικούς λόγους, οι οποίοι ωδήγησαν και εις την σύναψιν των δανείων και εις τα πτωχεύσεις, ήτοι την δυνατότητα να μετατρέπεται το οικονομικόν χρέος της Ελλάδος εις χρέος πολιτικής υποδουλώσεως, αντιλαμβανόμεθα την όλην, όσον και μοιραίαν, συμπεριφοράν ενός απλού φαινομένου, του οποίου τα συμφέροντα των ξένων και η συνακόλουθος υποκριτική ιστοριογραφία ηθέλησαν να το εμφανίσουν δια λόγους ευεξήγητους ως σύνθετον.

Η Ελλάς κατεδικάσθη να πληρώνη τα δάνειά της δι’ άλλων δανείων κα τούτο εξησφάλισε ες αεί και την ανάγκην εξαρτήσεως και την μόνιμον πτωχευτικήν συμπεριφοράν της χώρας. Εν κατακλείδι δε πρέπει να προστεθή ότι η Ελλάς υπήρξε το μόνον εκ των ευρωπαϊκών κρατών, το οποίον υπέστη δ ι π λ ω μ α τ ι κ ό ν έ λ ε γ χ ο ν της οικονομίας του και το μόνον κράτος εις όλον τον κόσμον, το οποίον υπεχρεώθη να καταβάλη και το αρχικόν ονοματικόν κεφάλαιον και τον αρχικόν ονοματικόν τόκον. Τα εκ της δανειοδοτήσεως υπάρξαντα αναμφιβόλως πλεονεκτήματα ωχριούν ενώπιον του φόρου αίματος, τον οποίον ηναγκάσθη να καταβάλη η Ελλάς, διά να κατορθώση να υπάρξη ως «ελεύθερον» κράτος. Η τελευταία αυτή φράσις αφιερούται εις το ρομαντικόν ψεύδος του φιλελληνισμού, το οποίον έχει αντικατασταθεί εις τας ημέρας μας, από την θεωρίαν περί ευρωπαϊκής συνειδήσεως, η οποία υποκρύπτει τον επενδεδυμένον κίνδυνον της μονοπωλιακής επικρατήσεως και την μέσω τρίτων «ευγενών» φορέων οικονομικήν αποικιοποίησιν της Ελλάδος».

Ας προσεχθεί η αραιογραμμένη -και στο πρωτότυπο -φράση. Διπλωματικός έλεγχος της οικονομίας, δηλαδή υποδούλωση και γονάτισμα στα κελεύσματα των ξένων. Αναβολή της πτώχευσης, κολακείες και χαζοχαρούμενες γαλιφιές μέχρι να υπογραφούν οι προδοσίες. Στη συνέχεια οι προδότες είναι άχρηστοι. Δεν θα προλάβουν όμως. Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Αναμένεται η θρυαλλίδα…

Νατσιός Δημήτρης

δάσκαλος-Κιλκίς

Πολυτονικό.

8 comments

Θανάσης 30 June 2010 at 19:55

Είναι εκπληκτικό να βλέπουμεόλοι μας την αποσάρθρωση τόσον ετών της κοινωνίας μας σε όλα τα επίπεδα όπως περιγράφετε και στο άρθρο σας, ιδιαίτερα δε τη διάλυση των τελευταίων μηνών, και να μην παρατηρείτε καμία ουσιαστική αντίδραση από κανέναν, παραμόνον η έκφραση της αγανάκτησης και της αμηχανίας. Αυτό σε συνάρτηση με το ποιός προκάλεσε τις αλλυσιδοτές αντιδράσεις, αποτελεί ένα κωμικοτραγικό γεγονός, και ακόμα μεγαλύτερη τη στενοχώρια που έχω μέσα μου για τα τεκταινώμενα στην πατρίδα μου. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Κανείς δε βγαίνει μπροστά να εκφράση τα συναισθήματα των Ελλήνων αυτή τη στιγμή. Και όσο θα συμβαίνει αυτό, θα υπάρχει σιωπή…..

Reply
Φώτης 30 June 2010 at 21:00

Η ανέχεια και το άδειο στομάχι, σε πείσμα των εχθρών μας , στο τέλος νομίζω πως θα λειτουργήσουν για το καλό μας . Βρισκόμαστε ήδη σε πορεία μεταμέλειας και επανάκαμψης στις παρατημένες πατρώες αξίες , στα ιδανικά και τον πολιτισμό (=τρόπο ζωής) των πατέρων μας .
Οι Έλληνες σύντομα θα ρίξουν καυτά δάκρυα ταπείνωσης και μετά-νοιας , αλλά έτσι θα μπορέσουν να εξιλεωθούν μπροστά στον θρόνο του δικαιοκρίτη Θεού και να σωθούν από τα χειρότερα .
Η ιστορία δεν γράφεται από τους δυνατούς στα όπλα και στα λεφτά , αλλά ορίζεται από κανόνες αυστηρά πνευματικής τάξεως . Τα γεγονότα τρέχουν . Όλα αυτά που προείπαν για τις μέρες μας γεροντάδες σαν τον Παΐσιο και τον Ιωσήφ γίνονται φανερά στον ορίζοντα των διεθνών εξελίξεων .
Ας μη μας πιάνει λοιπόν πανικός και απόγνωση. Έχουμε με το μέρος μας την Ελπίδα . Όχι την αισιοδοξία , που είναι έκφραση συναισθηματικής συμπεριφοράς, αλλά την ΕΛΠΙΔΑ , που είναι έννοια με περιεχόμενο οντολογικό .

Reply
nectos 1 July 2010 at 08:56

Τόσο η δημοσιονομική κρίση όσο και η ελληνική υποχώρηση σε Μακεδονία και Κύπρο ήταν
δρομολογημένα από τις πολιτικές λέσχες εδώ και χρόνια.Οι παγκόσμιοι εξουσιαστές θέλουν
να τιμωρήσουν αυστηρά τον ελληνικό λαό γιατί αρνήθηκε να γίνει επαρχία της Τουρκίας
και μέσω της αυτοαπασχόλησης απομάκρυνε το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε άψυχο πιόνι
των πολυεθνικών.
Τώρα οι ανθέλληνες πανηγυρίζουν και μας καλούν μέσα από τα ΜΜΕ να δεχθούμε αγγόγυστα
την σκληρή λιτότητα και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.Αγνοούν οτι η ζωή είναι
κυκλική.Κάποια στιγμή θα βρεθούν τολμηροί ψηφοθόροι που θα αναδείξουν στην βουλή
τολμηρούς πολιτικούς που θα στείλουν στην φυλακή τους απατεώνες και θα φροντίσουν για
την ευημερία του πολίτη καθώς και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
Misha_ 3 July 2010 at 08:51

Aδέρφια, κατεβείτε στους δρόμους με όποιον διαδηλώνει όπως κι αν λέγεται.
Για εσάς , για την αξιοπρέπεια σας και για τα παιδιά σας.
Μη περιμένετε άλλοι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για λόγου μας.
Επιχειρείται προσυνεννοημένη γενοκτονία του λαού μας και αντικατάσταση του με βολικούς , υπάκουους , εισαγόμενους εργάτες.Και την προωθούν οι ίδιοι τύποι: οι Ναζί, οι συνεργάτες τους και οι απόγονοι τους;.
Ποιος νέος άνθρωπος μπορεί σημερα να ανοιξει σπιτικό; Παλιά δούλευε μόνο ένας από το σπίτι και τα έβγαζαν πέρα κουτσά στραβά.Σήμερα δουλεύουν και οι δύο γονείς και πάλι ζορίζονται για να μεγαλώσουν 1-2 παιδιά.
Παράκληση και φωνή αγωνίας: ΜΗ ΜΕΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ! Βγείτε στο δρόμο με τις συζύγους και τα παιδιά σας στις απεργίες και τις πορείες των επομένων ημερών.
Στις 6 του μήνα έχει μεγάλη συναυλία το ΠΑΜΕ στο Συνταγμα στις 7 το απόγευμα, στις 8 Ιουλίου είναι οι πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο και συγκεντρωσεις στις 11 πμ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.
Έχουμε κατοχή και πρέπει να λειτουργήσουμε ρωμέικα κι αντιστασιακά.
Αλλιώς οι ΔΝΤούδες θα μάς καταπιούν αμάσητους, θα μάς χωνέψουν και θα μας αποβάλλουν σαν σκύβαλα .

Reply
ΣΠΥΡΟΣ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ 5 July 2010 at 14:25

Οι παρακάτω,σέ φθίνουσα κλίμακα,
κατηγορίες επαγγελματιών ευθύνο-
νται γιά τή σημερινή κατάσταση
τής Ελλάδος.
1-Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ,ΓΕΣ,ΓΕΑ,ΓΕΝ
από τό 1974 μέχρι σήμερα(είχαν
ορκισθεί νά μήν παραδώσουν τήν
Ελλάδα μέ μειωμένη Εθνική κυρι
αρχία-χρεωμένη καί φόρου υποτε-
λή σέ αγνωστους,ακόμη,επιβήτο-
ρες)
2-Οι δικαστικοί(παραδικαστικά κυ-
κλώματα κ.τ.λ.),οπως παραδέχτη-
κε πρόσφατα συνταξιοδοτηθέν στέ
λεχος τής δικαιοσύνης.
3.-Οι Δημοσιογράφοι-ΜΜΕ γιά τήν
εικονική πραγματικότητα πού σέ
καθημερινή βάση κατασκευάζουν.
3.Τελευταίοι έρχονται οι πολιτι-
κοί επειδή κάνουν τή δουλειά
τους,είναι δηλ.ψεύτες εξ επαγ-
γέλματος.

Reply
Δημήτριος Π. 5 July 2010 at 22:29

Η μόνη ευκαιρία ήταν να ξεσηκωθεί σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός, ελεύθερα και χωρίς κομματική καθοδήγηςη, και όπως έκαναν οι Γάλλοι το 1789 να συλλάβουν, με συνοπτικές διαδικασίες δικάσουν και εκτελέσουν στην λαιμητόμο, έξω από την βουλή στην μέση της πλατείας συντάγματος όλους τους πολιτικούς που έχουν έστω και κατ’ ελάχιστον “υπηρετήσει” από τα έδρανα του κοινοβουλίου από το 1974 και μετά. Μετά να πάνε κανονικά στα σπίτια τους σαν να μην συνέβη τίποτα. Και στην συνέχεια όποιος είναι ή έστω νιώθει “μάγκας” ας κατέβει -αν του βαστάει- και αφού καθαρίσει την βουλή από τα πτώματα, ας φτιάξει μια νέα βουλή από την αρχή αφού είμαστε τόσο Δημοκράτες και δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς Δημοκρατία. Και κάποια στιγμή θα έρθει και ο Σπήλμπεργκ να γυρίσει έργο το οποίο -φυσικά- θα είναι 100% ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ας σοβαρευθούμε όμως. Απλά, έχουν όλα τελειώσει. Ο τελευταίος μόνο να σβύσει το φώς…

Reply
Π.Τσίρος 6 July 2010 at 03:50

δεν χρειάζεται, θά ‘χει κοπεί το ρεύμα.

Οσον αφορά στην λύση.

Μόνον όταν εμφανιστεί ένας νέος πατρο-Κοσμάς.

Reply
Ανώνυμος 15 July 2010 at 14:12

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΠΛΟΓΚ
“Όταν η Τζούλια Αλεξανδράτου κάνει γυμνή εγκαίνια σε μπουρδέλο κι απασχολείται όλος ο κλασσικός κι ιντερνετιακός τύπος κι ειδικά μπλογκ της νεολαίας όπως αυτό, (neolaia.gr), χωρίς να ντρέπεται κανείς, όπως κι η ίδια, ο καραγκιόζης τότε γίνεται τούρκικος, η γλώσσα μας χάνεται, το μέλλον μας ξεπουλιέται, κι εμείς το διασκεδάζουμε δείχνοντας κώλους παντού! (αν κάνετε μια έρευνα έχει γίνει καθολικό φαινόμενο!)….
Έλα μωρέ τώρα…..ψευτοπουριτανισμοί και ψευτοδιλήματα, ζήτω η ελευθερία του να αυτοκτονήσουμε!”
Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΕΙΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΒΕΒΑΙΑ, Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.