Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Μακεδονία Νίκος Λυγερός Σκοπιανό

Αποκλειστικά για το Σκοπιανό

Γράφει ο Νίκος Λυγερός.

Όσοι θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή μας από το Σκοπιανό με διάφορα σκάνδαλα ή επεισόδια, κάνουν ένα στρατηγικό λάθος. Διότι ο Ελληνισμός έχει αποφασίσει ποιο είναι το κυρίαρχο θέμα αυτής της περιόδου. Και οι κινήσεις αντιπερισπασμού σε επίπεδο επικαιρότητας δεν αλλάζουν απολύτως τίποτα.

Διότι τώρα ο Ελληνισμός έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στο θέμα του Σκοπιανού. Όλοι έχουν καταλάβει ποιες επιπτώσεις προκαλεί και ποιες ορέξεις έχουν δημιουργηθεί σε άλλες χώρες που έχουν κοινά σύνορα μαζί μας.

Αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε το Σκοπιανό με αξιοπρέπεια πώς θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι όσον αφορά στις άλλες κρίσεις; Τα Σκόπια είναι μια μικρή χώρα, με ένα μικρό πληθυσμό, δίχως πρόσβαση στη θάλασσα και κατά συνέπεια χωρίς ΑΟΖ.

Επίσης δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο από τα 35 που απαιτεί η ενταξιακή πορεία. Αν λοιπόν όλα αυτά τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι τα Σκόπια δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες και σίγουρα μικρότερες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Στην πράξη λοιπόν, η διαχείριση μιας κρίσης που δεν έχει υψηλό επίπεδο, αναδεικνύει ποιες είναι οι αδυναμίες μιας έλλειψης στρατηγικής. Και αν με μία χώρα που λόγω ιδεολογικού εγκλωβισμού δεν είχε επί της ουσίας ισχυρές συμμαχίες δεν είμαστε ικανοί να τα βγάλουμε πέρα, τότε πώς θα τα καταφέρουμε με αυτές που έχουν και δύναμη και συμμαχίες;

Αντιθέτως πρέπει να αξιοποιήσουμε όλη τη νομοθεσία του ΝΑΤΟ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των Σκοπίων αποτελεσματικά και στρατηγικά δίχως να σπαταλάμε χρόνο με άλλα θέματα που εμφανίζονται τεχνητά.

Πηγή

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.