4/07/2010 | ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
Ο ΚΛΙΝΤΟΝ κέρδισε τις εκλογές χάρη, κυρίως, στα τηλεομοιότυπα, που ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλός του, Στεφανόπουλος, έστελνε καθημερινά σε χιλιάδες αποδέκτες. Ο Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές στηριγμένος στη δύναμη και στη διεισδυτικότητα του διαδικτύου. Όλος σχεδόν ο πλανήτης είναι δικτυωμένος. Άνθρωποι σώθηκαν χάρη στην κινητοποίηση μελών ιστότοπων. Γεγονότα ανατράπηκαν εξαιτίας της αντίδρασης χιλιάδων ανθρώπων σε πολλές χώρες, χάρη στην κινητοποίησή τους διά του διαδικτύου. Ο πλανήτης έγινε ένα μεγάλο χωριό, όπου οι άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης ευαισθητοποιούνται, οργανώνονται και κινητοποιούνται για σκοπούς και στόχους, που υπερβαίνουν ή και παρακάμπτουν κυβερνήσεις και επίσημες πολιτικές. Καμία σοβαρή κυβέρνηση δεν διανοείται να αγνοήσει τη δύναμη, την επίδραση και τις όποιες επιπτώσεις του διαδικτύου στη ζωή των πολιτών. Τα μηνύματα στέλνονται με ταχύτητα φωτός και οι αντιδράσεις προκαταλαμβάνουν δυσκίνητες πρακτικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Ένα πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η περίπτωση του 5χρονου Παύλου. Θα σας αναφέρω και μια μικρή, προσωπική περίπτωση: Στις 13 Μαρτίου, ημέρα απαγχονισμού του ήρωα έφηβου ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη (ο απαγχονισμός του έγινε στο μεταίχμιο της 13ης προς την 14η Μαρτίου), έγραψα πέντε γραμμές σχετικά με τη θυσία του και συνήψα το γνωστό ποίημα του Ρόδιου ποιητή Φώτη Βαρέλη, «Του Βαγορή», που έγραψε το 1957, και το έστειλα σε μερικές δεκάδες φίλους, αναγνώστες και άλλους αποδέκτες. Μέχρι το απόγευμα, το μήνυμα είχε κάνει το γύρο του κόσμου σε εκατοντάδες και χιλιάδες άλλους αποδέκτες, που ανταποκρίθηκαν με συγκινητικά μηνύματα. Άλλο, τρανό παράδειγμα της δύναμης του διαδικτύου, είναι η κινητοποίηση της CYPRUS ACTION NETWORK OF AMERICA (CANA), που καλεί όλους τους ακτιβιστές να τηλεφωνούν, να στέλλουν φαξ και ηλεκτρονικά μηνύματα στην εταιρεία «William Morris Agency», στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία αντιπροσωπεύει τη διάσημη Αμερικανίδα Τζένιφερ Λοπέζ, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, θα πληρωθεί 3 εκατομμύρια δολάρια για να παραστεί στα εγκαίνια του ξενοδοχείου «Κρέιτος», στα κατεχόμενα εδάφη μας.


Όπως επισημαίνει το CANA, το τουρκικό λόμπι ξοδεύει επίσης εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει την παρουσία ειδικών για δημόσιες σχέσεις, για να προωθήσουν την επίσκεψη της τραγουδίστριας ως επίσης και την κάθοδο δημοσιογράφων. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται, ότι και το «Μπι-Μπι-Σι» θα είναι εκεί για την παράνομη επίσκεψη της Λοπέζ. Είναι φανερό ότι η κατοχική Τουρκία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Λοπέζ για την πολιτική και τουριστική προβολή του ψευδοκράτους. Είναι ενδεικτικό ότι το τουρκικό λόμπι επέλεξε την 20ή Ιουλίου 2010, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στο νησί, ως την ημέρα καθόδου της στην κατεχόμενη Κύπρο. Το CANA καλεί τους αποδέκτες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεομοιότυπα ή να τηλεφωνούν στην εταιρεία «William Morris Agency» και να διαμαρτύρονται, παραθέτοντας επιχειρήματα κατά της επίσκεψης της Λοπέζ. Παράλληλα έντονη κινητοποίηση σημειώνεται και στο facebook, όπου πάνω από 6.000 μέλη του κοινωνικού δικτύου κινητοποιούνται κατά της μετάβασης της Λοπέζ στα κατεχόμενα. Το CANA είχε δραστηριοποιηθεί πρόσφατα και κατά της διοργάνωσης σεμιναρίου μικροκυμάτων στα κατεχόμενα και κατάφερε να το ματαιώσει.


Η δύναμη του διαδικτύου είναι ακαταμάχητη και αήττητη. Όσοι την αγνοούν, εκτός από ηλεκτρονικά αγράμματοι, είναι καταδικασμένοι να υφίστανται τις συνέπειες της αμέλειας και της αδιαφορίας τους. Το διαδίκτυο έχει καταργήσει τα σύνορα και τους φραγμούς κρατών και κυβερνήσεων. Είτε αρέσει είτε όχι, η ηλεκτρονική δικτύωση είναι απαραίτητη, αναγκαία, χρήσιμη, όταν γίνεται συνετή και ορθή χρήση της, αποδοτική, όταν ξέρουμε να την αξιοποιούμε και τρομακτική, όταν καθίσταται ανεξέλεγκτη. Οι κυβερνήσεις τη φοβούνται επειδή αδυνατούν να την ελέγξουν. Πρόσφατο παράδειγμα φόβου και προσπάθειας φίμωσης, η περίπτωση κυπριακού ιστότοπου που, κατ’ ισχυρισμόν, ύβριζε τον Πρόεδρο, με αποτέλεσμα να γίνει έρευνα τις πρωινές ώρες στο σπίτι γνωστού δικηγόρου. Η Τουρκία και το κατοχικό μόρφωμα έχουν αντιληφθεί τη δύναμη και την επίδραση του διαδικτύου, και το αξιοποιούν επιθετικά εναντίον της Κύπρου, των Ελλήνων και της υπόθεσής μας. Αρκεί κανείς να ανοίξει τουρκικούς και τ/κ ιστότοπους, για να διαπιστώσει το εύρος και το βάθος των ψευδών, των παραπλανήσεων και των απίστευτων κατηγοριών σε βάρος των Ελλήνων.


Οι κυπριακές κυβερνήσεις δεν αντιλήφθηκαν και δεν θέλουν να κατανοήσουν τη δύναμη του διαδικτύου στην προώθηση, προβολή, υπεράσπιση των θέσεων και των απόψεών μας ή στην αντιμετώπιση τουρκικών διαστρεβλώσεων. Τα επίσημα διαβήματα δεν αρκούν. Οι προφορικές ή γραπτές διαμαρτυρίες δεν αποδίδουν. Τα ψηφίσματα είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Η μεγάλη μάχη δίνεται και θα δοθεί μέσω του διαδικτύου, των μπλόγκερς, του facebook, κτλ. Πόσοι από τους υπουργούς και τους βουλευτές χρησιμοποιούν και αξιοποιούν το διαδίκτυο; Πόσοι συμμετέχουν στο facebook και στα άλλα εργαλεία του διαδικτύου; Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι ξένων χωρών είναι πλήρως δικτυωμένοι και επικοινωνούν με τους πολίτες. Ακόμα και ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ βρίσκεται στο facebook. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας; Τι ξέρει από τεχνολογία; Γνωρίζει να χειρίζεται έναν υπολογιστή και να επικοινωνεί, αν μη τι άλλο, με τους υπουργούς ή το κόμμα του;


Αμφιβάλλουμε. Κι όμως, μιλώντας τις προάλλες στην τελική γιορτή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος επανέλαβε τη γνωστή επωδό, που ακούμε τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια. Ότι ΘΑ κάνει την Κύπρο κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών, τεχνολογικών και ιατρικών υπηρεσιών. Στα λόγια! Διότι στα έργα δεν είδαμε ακόμα τίποτε. Χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι νέοι, με λαμπρές σπουδές, διαπρέπουν στο εξωτερικό, επειδή οι ξένοι αναγνωρίζουν την αξία τους. Η ιδιαίτερη πατρίδα τους, όμως, τους «γράφει κανονικά», αλλά τολμά να υποστηρίζει ότι θέλει να αναπτυχθεί. Πώς; Η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι ο ένας από τους τέσσερις πυλώνες επιβίωσης ενός σοβαρού κράτους. Οι άλλοι είναι η οικονομία, η παιδεία και η άμυνα. Σε όλους η Κύπρος πάσχει και υποφέρει, επειδή δεν έχει ηγέτες οραματιστές, που να βάλουν τις βάσεις τις για επόμενες γενιές, αλλ’ επιτήδειους κομματάρχες, που η μόνη έγνοια τους είναι οι επόμενες εκλογές.


http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/282784

.

2 thoughts on “Ο Παλληκαρίδης, η Τζένιφερ Λοπέζ και η δύναμη του διαδικτύου

 1. Να προσθέσω ότι σήμερα στην ιστοσελίδα της τραγουδίστριας αναφέρεται ότι τελικά ΔΕΝ θα γίνει η περιβόητη συναυλία.

  Συγχαρητήρια σε όσους ενήργησαν προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή το CANA.

  Είχε και το Αντίβαρο κινητοποιηθεί κατά κάποιον τρόπο μέσω του facebook.

 2. http://www.aceshowbiz.com/news/view/w0004511.html

  Jennifer Lopez Cancels Cyprus Gig Due to the Country’s Controversial Date1 comment(s)July 09, 2010 09:06:23 GMT

  After learning that July 20 is the day that the islanders would rather forget because it marks the 36th anniversary of the Turkish invasion of the European island, the singer postpones her show.
  ——————————————————————————–

  © MCPress/WENN Jennifer Lopez has withdrawn from a gig in Cyprus after critics slammed her for agreeing to the show on the 36th anniversary of the Turkish invasion of the European island. The singer was billed to perform at the opening of new hotel complex Cratos Premium in the Turkish Cypriot part of the popular tourist destination on July 20.

  But she’s scrapped the show after learning it coincides with a day islanders would rather forget, insisting she would never have agreed to the concert in the first place if she knew about the history and relevance of the date.

  A representative tells TMZ, “After a full review of the relevant circumstances in Cyprus, it was the decision of management to withdraw from the appearance. This was a team decision that reflects our sensitivity to the political realities of the region.”

  Previously, officials at the Cyprus Action Network of America started a campaign calling on Lopez to scrap the gig as it falls on the anniversary of the date that Turkish troops invaded the Greek-owned island in 1974.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *