Tuesday 15 August 2023
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά

Ο χάρτης ερευνών του "Πίρι Ρέϊς" – Ελληνικό ερευνητικό στο Β.Α.Αιγαίο!

14-07-2010 15:29:49 
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς βρίσκεται αυτή την στιγμή επί του 31ου Μεσημβρινού, στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά εγγύτερα στις τουρκικές ακτές. Οι έρευνες που διενεργεί το τουρκικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν τον χαρακτήρα αναζήτησης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Το defencenet.gr δεν θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται στενά, ενώ η ελληνική πλευρά προχώρησε σε ένα είδος αντιπερισπασμού:


Έρευνες ανατολικά της Σαμοθράκης στα διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα ξεκίνησε το ελληνικό σκάφος «Φιλία», που ανήκει στο ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Το ελληνικό σκάφος παρακολουθείτε από τουρκική ακταιωρό! Πρόκειται για την πρώτη ελληνική απάντηση του είδους.


Πριν από λίγο έγινε και το αναμενόμενο διάβημα προς την Άγκυρα με το οποίο «καλείται να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», προχώρησε η Ελλάδα.


Σημειώνεται ότι βάσει της NAVTEX και του χάρτη ερευνών του τουρκικού σκάφους που φέρνει σήμερα κατ’αποκλειστικότητα στν δημοσιότητα το defencenet.gr, οι έρευνες θα γίνουν μέχρι και 28,8 χλμ από το ακρωτήριο του Ακάμα (ή Αρναούτη) στην δυτική Κύπρο!



hartis_pirireis


Το «Πίρι Ρέις» δεν έχει εισέλθει ακόμα στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είπε επιβεβαιώνοντας το defencenet.gr ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και διεμήνυσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».


Σε ότι αφορά το επίπεδο της κλίμακας των ελληνικών αντιδράσεων και σε αντιδιαστολή με ότι έγινε το 1987 και τις ενέργειες της τότε κυβέρνησης είπε με νόημα ότι «Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε στο Mea Culpa».


Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα πρόκειται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7».


Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα. Ελπίζουμε μόνο να μην είναι πολύ σκληρός και διαταραχθεί η ελληνοτουρκική φιλία…


Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δελαβέκουρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν τις εξελίξεις.


«Η βούλησή μας για βελτίωση των διμερών σχέσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε συνεπάγεται υποχωρήσεις. Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ γνώμονάς μας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.


Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ανέφερε πως είναι προς συζήτηση, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί) με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.


Σε ερώτηση, τέλος, αν ανάλογες με τις τουρκικές έρευνες έχει διεξάγει και η Ελλάδα, δήλωσε πως καθώς η χώρα απειλείται συχνά από σεισμούς, στη συγκεκριμένη περιοχή η Ελλάδα προβαίνει τακτικά σε έρευνες.


«Οι προκλήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ την ανοχή μας», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης και συμπληρώνει: «Χρειάζεται απάντηση ανάλογη και ισοδύναμη με την πρόκληση».
«Ας αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου τις ευθύνες της, διαφορετικά τα τετελεσμένα αυτά γεγονότα την καθιστούν υπόλογη απέναντι στον Ελληνικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά.


«Η Τουρκία επαναλαμβάνει παλαιές αμαρτίες». Αυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με την έξοδο του σκάφους «Πίρι Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή Καστελλόριζου-Ρόδου.


«Η Τουρκία σήμερα με την έξοδο του “Πίρι Ρέις” για θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή Καστελόριζου-Ρόδου, και με εκπεφρασμένη πρόθεση να εισέλθει το σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.


Πρόσθεσε δε: «Με τη στάση της αυτή, η Τουρκία δυναμιτίζει τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά και την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».



Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13151&Itemid=139

.

1 comment

Ιωαννης Συρος 30 July 2010 at 19:39

΄Aγαπητοί Φίλοι,

΄Ε ν α ν καί μ ό ν ο ν έ ν α ν τρόπο καταλαβαίνει, φοβαται καί σέβεται ή “τουρκιά”…..

Τ ί ς σ φ α ι ρ ε ς κ α ί τ ί ς ό β ί δ ε ς.

Βασική δέ πολιτική της, ειναι τό ότι, οί συμφωνίες γίνονται γιά νά καταπατουνται προτου νά στεγνώση τό μελάνι.

‘Οσο γρηγορότερα γίνουν αύτά άντιληπτά καί συμπεριφερθουμε στούς “νεο-οθωμανούς βαρβάρους” μέ τήν δέουσα σκληρότητα καί τούς άπομονώσουμε δεόντως, τόσο τό καλύτερο.

Διαφορετικά, κακό του κεφαλιου όλων μας.

Προτείνω μάλιστα τήν άκρως μυστικήν δημιουργίαν “είδικου σώματος 1000 ύπερκομμάντος μέ έκπαίδευσιν άνωτέραν έκείνης μυστικου πράκτορος” γιά τήν άνακατάληψιν των κατεχομένων, μέ άστραπιαίες ένέργειες, έν καιρώ.

΄Ολα τά άλλα ειναι φιλολογίες καί δειλίες καί ένδοτισμός.-

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.