Friday 18 August 2023
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά Κωνσταντίνος Χολέβας

Ο κατευνασμός απέτυχε. Η Τουρκία αποθρασύνεται

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα κατέρρευσε παταγωδώς η λογική του κατευνασμού, την οποία συνιστούν ορισμένοι να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία. Το ελικόπτερο του Πρωθυπουργού παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση στην Άγκυρα καταγράφουν συνεχώς διεκδικήσεις επί δεκάδων ελληνικών νησιών, η Τουρκία επισήμως διαμηνύει στην Ευρ. Ένωση ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Ενώ συνεχίζεται η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η κατηγορία εναντίον τους και η ημέρα της δίκης.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να πιστεύουμε στη δυνατότητα κατευνασμού του τουρκικού επεκτατισμού. Δοκιμάσθηκε αρχικά η βελτίωση των σχέσεων μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Αποτέλεσμα: Η αποθράσυνση των γειτόνων. Στη συνέχεια δοκιμάσθηκε η αλλοίωση της Ιστορίας και των σχολικών βιβλίων στο όνομα μιας νεφελώδους «ελληνοτουρκικής φιλίας». Αποτέλεσμα: Η Τουρκία αποθρασύνθηκε περισσότερο. Έγινε η πρόσκληση του Ερντογάν στην Αθήνα από την παρούσα κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2017 χωρίς καμία σοβαρή προετοιμασία. Αποτέλεσμα: Ο Τούρκος Πρόεδρος άρχισε να θέτει ακόμη περισσότερα ζητήματα.

Το «θηρίο» δεν εξευμενίζεται. Κάθε υποχώρησή μας εκλαμβάνεται ως φόβος και αδυναμία.

Όχι, δεν θέλουμε πόλεμο, ούτε επιδιώκουμε την ένταση. Η ειρήνη ωφελεί και τους δύο λαούς για να αναπτύσσεται η οικονομία μας, να προοδεύει ο τουρισμός και -το κυριώτερο- για να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Όμως τον πόλεμο τον απομακρύνεις μόνον όταν καταλάβει ξεκάθαρα ο αντίπαλος ότι είσαι αποφασισμένος και έτοιμος να απαντήσεις.

Ας κλείσουμε, λοιπόν, τα αυτιά μας στους θεωρητικούς του «δεν συμβαίνει τίποτε, αυτά γίνονται για εσωτερικούς λόγους της Τουρκίας». Όχι πλέον. Δεν γίνονται μόνο για εσωτερικούς λόγους. Έχουν σαφή στόχο να μάς οδηγήσουν –ό μη γένοιτο-να αποδεχθούμε τους στόχους του νέου Οθωμανισμού: Το γκριζάρισμα του μισού Αιγαίου, τον αποκλεισμό του Καστελλορίζου από την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, την τουρκική συγκυριαρχία στη Θράκη, τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών κ.ά. Η προκήρυξη των τουρκικών εκλογών για τις 24 Ιουνίου απλώς ανεβάζει το θερμόμετρο!

Ας παύσουμε να συζητούμε οποιαδήποτε εθνικώς αναξιοπρεπή αλλαγή στα σχολικά βιβλία Ιστορίας.

Ας συζητήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας λογικής αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας. Πληροφορούμαι ότι οι ανώτατοι επιτελείς θεωρούν ότι τούς δημιουργεί προβλήματα η εννεάμηνη θητεία στον Στρατό Ξηράς.

Ας ζητήσουμε από τον Πρωθυπουργό να μάς πει αν έδωσε κρυφές υποσχέσεις στον Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Ας ξαναδιαβάσουμε με προσοχή το «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου όπου παρουσιάζονται χωρίς περιστροφές οι στόχοι του νέου Οθωμανισμού κατά της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ας σταματήσουμε να υποχωρούμε ενώπιον μικρών κρατών, όπως τα Σκόπια, διότι έτσι ανοίγουμε την όρεξη σε άλλες γειτονικές χώρες.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 22.4.2018

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.