Δεκτή η εισήγηση της Αγκυρας

Αθήνα – Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010  [ 08:22 ]


Την τουρκική υπηκοότητα έδωσε η UNESCO στον Καραγκιόζη, επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μία υποεπιτροπή της, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας.


Η υποεπιτροπή είχε συνεδριάσει στο Αμπου Ντάμπι και είχε αποδεχθεί την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι.


Σύμφωνα με το Βήμα, η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της UΝΕSCΟ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδος, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια του Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.


Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού. Ήδη, ο Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.


Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231052084

.

3 thoughts on “«Τούρκος» με απόφαση της UNESCO ο Καραγκιόζης

  1. Μα η Τουρκία έχει ιδιοποιηθεί ολόκληρο τον ελληνικό μικρασιατικό πολιτισμό! Τούρκοι ήταν όλοι… Ο Όμηρος, η Σαπφώ, οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι… Ότι διεκδικούν και τον Καραγκιόζη μας κακοφάνηκε;!

  2. … και αφού δεν μπορούμε να πετύχουμε καμιά άλλη συμφωνία με την Τουρκία, θα αρχίσουμε τώρα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της πατρότητας του Καραγκιόζη. Και πιθανόν να θεωρήσουμε μεγάλη διπλωματική μας επιτυχία την υπαναχώρηση της γείτονος στο θέμα αυτό. (Μετά, θα λέει η Τουρκία ότι κάνει βήματα προσέγγισης, αλλά εμείς παραμένουμε αδιάλλακτοι, αρνούμενοι να της αναγνωρίσουμε, εις ανταπόδοσιν, την πατρότητα των νησιών…)

    Το ελπιδοφόρο είναι ότι “η εξέλιξη αυτή προβληματίζει” και το Υπουργείο Εξωτερικών! Αρχής γενομένης από τον Καραγκιόζη, μπορούμε δηλαδή να ελπίζουμε ότι το ΥΠΕΞ θα προβληματιστεί και για άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα που μας ταλανίζουν, σε σχέση με τη γειτονική μας χώρα…

  3. δηλαδη αν τουσ δςσουμε το Αιγαιο και μας δωσουν τον Καραγκιοζη, εχει κανεις αμφιβολια ποιος εχει την πατροτητα του καραγκιοζη ; Μα ειμαστε πολυ Χατζηαβάτηδες. Σιγα το φοβερο πολιτισμικο αγαθο που χασαμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *