Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Πολιτισμός - Παιδεία

Βιβλίο Ιστορίας Γ' Γυμνασίου: "Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν τα Ίμια"!

19-07-2010 02:22:55 
Τεράστιο πολιτικό και εθνικό θέμα δημιουργείται με τα όσα αναφέρει για την κρίση των Ιμίων το βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου «Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία», όπου αναφέρεται ότι … τα Ίμια δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά τα… διεκδικούμε μαζί με την Τουρκία! Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 για την τουρκική πολεμική επιχείρηση κατάληψης της ελληνικής βραχονησίδας τον Γενάρη του 1996, γράφονται επί λέξει τα εξής:


«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»!



Διεκδικούσαμε δηλαδή τα Ίμια, δεν ήταν κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, γράφουν οι συγγραφείς Ευαγγελία Λούβη και Δημήτρης Ξιφαράς. Αυτά που γράφτηκαν μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά το ζήτημα αφορά προσωπικά την υπουργό Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου και το υπουργείο Εξωτερικών.


Εκτός από τους συγγραφεί ευθύνονται άμεσα και οι κριτές αξιολόγησης, οι Αλ. Ρήγος, Όλ. Καραγεώργου και Μ. Βενιέρης.


Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσε να περιμένει η Τουρκία; Έχει πλέον κι ένα σχολικό ελληνικό βιβλίο για να το επικαλείται στα διεθνή φόρουμ, ότι και η Ελλάδα παραδέχεται ότι δεν έχει την κυριαρχία της βραχονησίδας Ίμια, αλλά τη… διεκδικεί!


Απορίες προκαλεί πώς έδωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο την έγκρισή του σ’αυτήν την πλαστογράφηση της αλήθειας, της ιστορικής πραγματικότητας.


Κι όπως σημειώνει σε άρθρο του ο καθηγητής-φιλόλογος κ. Χρίστος Δάλκος, που εντόπισε τη νέα εθνική διαστροφή, πέραν του ότι δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην αμερικανική παρέμβαση (που ομολογήθηκε από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη μέσα στη Βουλή, μ’ εκείνο το «ευχαριστώ τους Αμερικανούς»), ούτε στον σκοτωμό τριών Ελλήνων, ηρωικών αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έπεσε το ελικόπτερό τους (υπάρχει πάντα η «υποψία» ότι καταρρίφθηκε από τους τούρκους κομάντος) στη θαλάσσια περιοχή των βραχονησίδων, υπάρχει αναφορά.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13234&Itemid=83

.

18 comments

nectos 19 July 2010 at 09:35

Η αποδόμηση της εθνοκεντρικής εκπαίδευσης έχει ξεκινήσει από το 2004 με την κυκλοφορία
του επάρατου ιστορικού σχολικού εγχειριδίου της ΣΤ Δημοτικού.`Εκτοτε δεν πάρθηκαν μέτρα
για την αλλαγή φιλοσοφίας στο υπουργείο Παιδείας,οπότε λογικό είναι στο σημερινό βιβλίο
Ιστορίας της Γ Γυμνασίου να παρουσιάζεται το θερμό επεισόδιο των Ιμμίων να παρουσιάζεται
ως αμφιλεγόμενη Ελληνοτουρκική κόντρα.
Το διεθνές σύστημα δεν θέλει να υπάρχουν πολίτες-οπλίτες αλλά κοιλαράδες καταναλωτές
υπήκοοι που να μην έχουν ούτε θετική σκέψη,ούτε γνώση,ούτε αυτοπεποίθηση.Με αυτό τον
τρόπο οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι θα μπορούν να επιβάλλουν στον τόπο το μοντέλο
της κοινωνίας των 2/3
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
Νίκος Αργεάδης 19 July 2010 at 12:38

Οι “ακαδημαϊκοί” ιδεολογικοί απολογητές του ραγιάδικου νεοοθωμανισμού έχουν παρεισφρύσει πλέον παντού, συνεχώς χρηματοδοτούμενοι απο τους εχθρούς της Ελλάδας. Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

Reply
Θραξ Αναρμόδιος 19 July 2010 at 14:52

-καταργήσαμε την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, ας είναι καλά ο αείμνηστος κ. Τρίτσης
-επικαιροποιήσαμε την νεο-ελληνική, βγάζοντάς της τα φρύδια και τους τόνους, για να γίνει ωραία σαν τις σταρ της τηλεόρασης
-ψηφίζουμε για αρχόντους ανθρώπους που αφήνουν την σημαία στα Ιμια να την πάρει ο αέρας κι ευχαριστούν τους συμμάχους (ο θεός να τους το ξεπληρώσει) για την βοήθειά τους την κρίσιμη νύχτα
-αφήνουμε γενιές επι γενεών και να μας διοικούν τα ίδια επώνυμα (τόση κάψα να μας υπηρετούν οικογενειακώς)
-δεν είπαμε ποτέ στα παιδάκια μας τι ΑΚΡΙΒΩΣ είναι δημοκρατία και πως αυτό που ζούμε είναι ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ που θα μας πουλήσει στο τέλος όλους μαζί και θα μας πάρει και θα μας σηκώσει
-κι όποιον πάει να μιλήσει για τίποτες πατρίδες και τα παρόμοια τον χρεώνουμε στην χρυσή αυγή ή στους ιλλουμινάτι ή στους οπαδούς του κ. Λιακόπουλου, δεν θυμάμαι ακριβώς

και σκούζει το κουρελιασμένο μας σύνταγμα ότι η παιδεία μας οφείλει να έχει εθνο-πως-το-λέει αποστολή, και άρα όλα αυτά τα πονήματα είναι για ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ή καλύτερα για ένα, κατά την πατροπαράδοτη και λησμονηθείσα πατεντα της δημοκρατίας, ΚΛΗΡΩΤΟ δικαστήριο ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, κι όχι πάλι καμμιά εξεταστική βουλευτάδων να κυνηγάει τάχα μου τους Σορο-χρηματοδοτούμενους.

αυθημερόν τελευτησάτω, έλεγε ένας αρχαίος νόμος, πατριώτες.
αυθημερόν.

Θραξ Αναρμόδιος

Reply
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΠΙΝΟΣ 19 July 2010 at 15:17

Κανένας συγγραφέας σχολικού βιβλίου δεν θα μπορούσε να γράψει κάτι τέτοιο ή άλλο παρόμοιο (ας θυμηθούμε το πρόσφατο παρελθόν), εάν προηγουμένως δεν είχε εξασφαλίσει την “άδεια” της πολιτικής εξουσίας.
Ας το καταλάβουμε, επί τέλους, όλοι μια και καλή: Αυτοί που, εδώ και πολλά χρόνια, ξεπουλάνε με συστηματικό τρόπο κάθε τι ελληνικό είναι οι πολιτικές ηγεσίες. Όσο για τις “παραφυάδες”
αυτές υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε και θα φυτρώνουν εκεί που υπάρχει το ανάλογο έδαφος.

Reply
ΚΕΡΑΥΝΕΙΟΣ 19 July 2010 at 19:05

Η Ιστορια εχει διαφορετικη θεωρηση απο την θεωρηση γελοιων γραφιαδων, ευνουχων πολιτικου συστηματος. Τα γεγονοτα ειναι γεγονοτα. Δεν μεταφραζονται, δεν αλλοιωνονται,δεν σβυνονται.
Τα “ευχαριστω” ενος χολερικου ανθελληνα “πρωθυπουργου” και ο ποθος για ισχυρο αερα που θα εξαφανιζε την Ελληνικη Σημαια του ανεκδιηγητου προγαστορα θεατρινου “υπουργου” δεν προκειται ποτε ξεχαστουν και στο μελλον θα διδασκονται στους Ελληνοπαιδες σαν μνημεια εθνικης μειοδοσιας.

Reply
Ρημα. 19 July 2010 at 23:16

Προς τα πού να κοιτάξουμε πλέον για εχθρούς?
Ελλάδα υπό κατοχή, με προοδευτικούς δοσίλογους και μαυραγορίτες!
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΓΚΙΟΛΑ!
ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΞΑΝΑ!
ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ
ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ.

Reply
Πατριώτης 20 July 2010 at 06:35

Να απολυθούν από το Ελληνικό Δημόσιο οι υπεύθυνοι αυτής της προδοτικής πράξης

Ένα κείμενο του Σάββα Καλεντερίδη, το οποίο με καλύπτει πλήρως.

Reply
Λόγιος 20 July 2010 at 18:02

Γράφοντας εν θερμώ για λόγους επικαιρότητας, δεν έχω προλάβει να δω συνολικά αυτό το βιβλίο και να έχω εικόνα για το γενικότερο πνεύμα του. Δεν γνωρίζω δηλαδή αν το παραπάνω σοβαρό ατόπημα που πολύ σωστά καταγγέλεται εδώ συνιστά ένα μεμονωμένο λάθος, ή αν το όλο πνεύμα του βιβλίου διακρίνεται από στοχευμένες στρεβλώσεις, στο πλαίσιο μίας “παιδείας” που αποσκοπεί στην αποδόμηση της “εθνοκεντρικότητας”. Γεγονός είναι ότι εδώ και δεκαετίες η παιδεία πάσχει. Και πάσχει σοβαρά. Άθλια βιβλία αντικαθίστανται από ακόμη αθλιότερα. Σχολικές ύλες διατυπωμένες με εχθρικό προς το μαθητή τρόπο και (υποθετικά) διδασκομένες από εκπαιδευτικούς σε μεγάλο ποσοστό άσχετους και ακατάλληλους (χωρίς να θέλω να θίξω όσους – τη μειοψηφία ίσως;;; – αγωνίζονται να προσφέρουν πραγματικά στους μαθητές τους). Το αποτέλεσμα: μια νέα γενιά αγράμματη, και αν όχι τελείως αγράμματη οπωσδήποτε αποπροσανατολισμένη και σε σύγχηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα πιο κρίσιμα μαθήματα, αυτά που διαμορφώνουν συνείδηση, αξίες και γνώση της κοινωνίας, του παρελθόντος της, γνώμη για τις προοπτικές της (γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία, φιλοσοφία, κ.ο.κ.), αυτά υφίστανται και την έντονη διαστρεβλωτική επίδραση των μυθολογιών της κατά καιρούς “μόδας”. Άλλοτε εθνικόφρονες μυθολογίες, στη συνέχεια πασοκτζίδικες, σήμερα μεταμοντέρνες εθνοαπαδομητικές. Δείτε π.χ. την εξαιρετική κριτική του Τ. Χ., ενός εξαίρετου ιστορικού και παιδαγωγού, στο τελευταίο Άρδην με αντικείμενο το νέο βιβλίο φιλοσοφίας της Β΄ λυκείου (παρεπιπτόντως, κύριε Σαμαρά, αν θέλετε να ανασυγκροτήσετε το κόμμα σας σε εθνοκεντρικούς και πατριωτικούς προσανατολισμούς, μήπως σας είναι απαραίτητοι άνθρωποι σαν τον προαναφερθέντα, σε αντίθεση με κάτι ντενεκέδες του τύπου Αρούλη, Λυκουρέντζου, θυγατρός κεφαλογιάννη κλπ.;;;). Οι νέοι ενδιαφέρονται για την ιστορία. Θέλουν να μάθουν. Επειδή όμως βρίσκουν τη σχολική “ιστορία” αποκρουστική στρέφονται στον Πλεύρη, στον Λιακόπουλο και σε ανάλογα εκφυλιστικά φαινόμενα.
Για να ξεφύγουμε όμως από την απλή διαπίστωση και καταγγελία, μήπως πρέπει πλέον όσοι πιστεύουμε ότι αυτός ο λαός δικαιούται γενικότερες πολιτικές και μία παιδεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του να στραφούμε στη δράση; Ειδικά για την παιδεία εννοώ την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την παραγωγή εναλλακτικού διδακτικού υλικού, του τύπου των φροντιστηριακών βοηθημάτων που μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα (βιλία, dvd κλπ.), τα οποία θα βοηθούν το μαθητή αφενός να κατανοήσει την ύλη με ευσύνοπτο και παιδαγωγικά δόκιμο τρόπο, ώστε ο να μπορεί να αντεπεξέλθει στη σχολική υποχρέωση, και αφετέρου να του αποκαλύπτονται και να αποκαθίστανται οι διαστρεβλώσεις, οι μονομέρειες κλπ. της “επίσημης” σχολικής ύλης. Δεν μπορεί, θα υπάρχουν συλλογικοί φορείς που να μπορούν να προωθήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα, εύποροι πατριώτες να το επιχορηγήσουν και εκπαιδευτικοί να προωθήσουν και να αξιοποιήσουν ένα τέτοιο υλικό.

Reply
Kakarelidis 20 July 2010 at 21:41

Για ενημέρωσή σας , στην ιστοσελίδα του Π.Ι. έχει αναρτηθεί αρχείο με παροράματα που περιλαμβάνει την διόρθωση του επίμαχου σημείου:
14. σελ. 163 στιχ. 19-20: µε αφορµή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίµια
στο ορθό → µε αφορµή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της
βραχονησίδας Ίµια

Ας σημειωθεί ότι από τα 17 όλα κι’ όλα παροράματα, τα 16 είναι γραμματικά
Το αρχείο εδώ http://www.pi-schools.gr/download/lessons/history/gymnasio/g-gimn-istoria-bibl-mathiti.pdf

Reply
imago 20 July 2010 at 23:18

Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ αστοχίες, για τις οποίες θα άφηνα οποιονδήποτε μαθητή στην ίδια τάξη, ως “παροράματα” από (δήθεν) καθηγητές οι οποίοι καλούνται να συγγράψουνε σχολικό βιβλίο ιστορίας.
Το πίρι ρέις κάμει κρουαζιέρα στο Αιγαίο και οι πνευματικές αποτυχίες και ακαθαρσίες επιμένουνε να αναγάγουνε όλα τα εθνικά μας ζητήματα στην…ελλειπής γνώση μας “για τον άλλον”…
Πότε θα ιδρυθεί επιτέλους και μια τρομοκρατική οργάνωση με στόχο να περάσει ένα με δύο Η Χ Υ Ρ Α μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση;

Reply
Συγγραφέας 21 July 2010 at 19:11

Είναι πράγματι λυπηρό, στην Ελλάδα του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Περικλή, του Θουκιδίδη και όλων των υπολοίπων μορφών, που δίδαξαν ουσιαστικά πως πρέπει να χρησιμοποιεί ο άνθρωπος τη νόηση και το λόγο (τα δυο πολύτιμα δώρα του Θεού που τον ξεχωρίζουν απο κάθε άλλο έμβιο ον), να ευελπιστούμε σε αλλαγή των κακώς κειμένων μέσα απο τη βία και την τρομοκρατία! Δεν κατηγορώ τον imago για το σχόλιό του μην παρεξηγηθώ, απλά άλλα πράγματα αξίζουν στη χώρα μας και γι’ αυτά πρέπει πάση θυσία να αγωνιστούμε και να τα κερδίσουμε για να εξακολουθούν τα παιδιά μας να έχουν μέλλον. Αφού ως γνωστόν λαός χωρίς ιστορία είναι και λαός με ανύπαρκτο μέλλον. Είνα σημαντικό εκτιμώ ο κάθε γονιός να “ρίχνει μια ματιά” στα μαθήματα του παιδιού του για να επισημαίνει τα λάθη και τις… παρανοήσεις! Ας μην είμαστε ήσυχοι πως τα παιδιά μας προχωρούν καλά στις μαθητικές τους υποχρεώσεις επειδή κάποιοι φροντιστές ή δάσκαλοι πιθανότατα επιβραβεύουν την ικανότητα του παπαγαλίζειν!

Reply
Πατριώτης 25 July 2010 at 11:21

Αφαιρουν την παραποιημενη αναφορα στο βιβλιο της ιστοριας μετα την κατακραυγη

Reply
imago 25 July 2010 at 13:27

Και εγώ με την σειρά μου δεν σας κατηγορώ για τα σχόλιά σας, θα ήθελα όμως να επισημάνω ένα παράδοξο στο τελευταίο σας σχόλιο.
Ισχυρίζεσται ότι “άλλα πράγματα αξίζουν στην χώρα μας” και για αυτά πρέπει να αγωνιστούμε και να τα κερδίσουμε.
Το παράδοξο είναι, ότι θεωρείτε πώς μας αξίζουνε (άλλα) πράγματα για τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να έχουμε την διάθεση να αγωνιστούμε. Δεν αντιλαμβάνομαι την λογική, σύμφωνα με την οποία μας αξίζουνε πράγματα τα οποία δεν είμαστε πρόθυμοι να τα διεκδικήσουμε.
Η λογική η δική μου λέει, ότι μόνο αυτά τα οποία διεκδικείς, τα αξίζεις!

Reply
Π.Τσίρος 25 July 2010 at 18:44

και στο μέν “εσφαλμένο” είχαμε την βραχονησίδα να διεκδικεί !!

και στο “σωστό” να διεκδικεί (κάποιος) την βραχονησίδα από την Τουρκία!!

που θα πάει, θα το πετύχουμε.

Reply
Συγγραφέας 27 July 2010 at 12:55

Το λυπηρότερο όλων αγαπητέ imago δεν είναι η έλλειψη προθυμίας ως προς τη διεκδίκηση των ίσως αυτονόητων, αλλά η άγνοια των περισσοτέρων νεοελλήνων, (και δει μορφωμένων και με μεταπτυχιακά) για το τι ακριβώς δικαιούμαστε ως χώρα. Ίσως βέβαια εκεί να κρύβεται κι όλο το μυστικό! (Μέγιστο αγαθό η ημιμάθεια για τις νεότερες γενιές…) Είναι άλλο να νομίζουν πως γνωρίζουν, κι άλλο να γνωρίζουν τα εθνικά μας θέματα και κατ’ επέκταση δίκαια. Εδώ καλά- καλά δεν ξεχωρίζουν τι ακριβώς γιορτάζουμε στις εθνικές μας επετείους, πόσο μάλλον τα της υφαλοκρηπίδος, ή τα της Θράκης!

Reply
imago 27 July 2010 at 13:43

αυτά τα οποία θα διεκδικήσουμε δεν θα τα μάθουμε από το παρελθόν. Από την στιγμή την οποία το ελληνικό κράτος δεν είναι η Μακεδονία του Φιλίππου δεν δικαιούτε απολύτως τίποτε.
Για να ξέρουμε τί θα διεκδικήσουμε, οφείλουμε να δούμε ποιοί είμαστε τώρα!

Reply
Πατριώτης 31 January 2020 at 17:03

«ΙΜΙΑ 1996» – Δείτε τι γράφει εδώ και 13 χρόνια το ανιστόρητο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου

@ Kakarelidis

Αγαπητέ Γιώργο, επειδή εγώ δεν έχω σχέση με την παιδεία, σε παρακαλώ κάνε μου την χάρη να διαβάσεις το παραπάνω άρθρο και να μού πεις αν όντως το συγκεκριμένο βιβλίο γράφει αυτές τις ανοησίες. Αν είναι όπως τα γράφει το άρθρο, τότε η ΝΔ έχει χοντρό πρόβλημα με την Ιστορία, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ένα χρόνο πριν (2006), είχε διανείμει στα σχολεία το διαβόητο κατά Ζουράρι κουρελούργημα τής Ρεπούση.

ΥΓ: Απ’ ό,τι βλέπω, το λάθος (;) σχετικά με την διεκδίκηση έχει διορθωθεί.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.