Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Επιστολές Κώστας Ζουράρις Μακεδονία Σκοπιανό

Ανοιχτή επιστολή στον Κώστα Ζουράρι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 9 Ιουλίου 2018.

Αγαπητέ κ. Ζουράρι,

Κάποτε δηλώσατε πως όταν χάνεις νησιά τα χάνεις προσωρινά, ενώ όταν χάνεις τη γλώσσα, τη χάνεις για πάντα. Σας υποστήριξα σθεναρά και πειστικά στον διαδικτυακό μου κύκλο. Το γνωρίζετε, διότι σας μεταφέρθηκε από κοινό γνωστό. Δύο επιχειρήματα είχα: πρώτον, ότι το θέμα συζήτησης ήταν η γλώσσα και όχι η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, και δεύτερον ότι επρόκειτο για σύγκριση. Τέθηκε δηλαδή ζήτημα προτεραιοτήτων. Πράγματι, τα νησιά τα ξαναπαίρνεις, την γλώσσα την χάνεις για πάντα.

Βέβαια, ούτε αυτό είναι απόλυτο. Από τον 16ο στον 18ο αιώνα τα Νορβηγικά είχαν σβήσει και είχαν απορροφηθεί από την κοινή Δανών-Νορβηγών. Αναστήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα από τον ποιητή Βέργκελαντ. Επισημοποιήθηκε στις αρχές του 20ου. Να λοιπόν που είναι δυνατόν να μην χάσεις την γλώσσα για πάντα.

Ακόμη ψηλότερα στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων βρίσκεται η θρησκεία. Κατά την Τουρκοκρατία ετίθετο συχνά το τελεσίγραφο να διελέξουν οι υπόδουλοι είτε την (ελληνική) γλώσσα, είτε την θρησκεία. Οι μετέπειτα ονομαζόμενοι «Τουρκοκρήτες», κράτησαν τη γλώσσα, αλλά τελικά μετατράπηκαν σε Τούρκους.

Άλλοι, όπως οι πρόγονοί μου, κράτησαν την θρησκεία. Ο προπάππος μου πήρε γυναίκα και 4 κόρες (μία εξ αυτών η γιαγιά μου) και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι από την ανταλλαγή του 1922, ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά. Η θρησκεία συντηρεί τη συλλογική συνείδηση ισχυρότερα κι από τη γλώσσα.

Τι είναι όμως αυτή η συνείδηση της κοινότητας των Ελλήνων. Με κάποιες λέξεις περιγράφεται. Μία από αυτές, αναπόσπαστο τμήμα της, είναι το όνομα «Μακεδονία». Το έχετε εκφράσει υπέροχα: «όταν παραδίδεις όνομα, παραδίδεις έδαφος». Μάλλον παραδίδεις πολύ περισσότερα: κομμάτι της συλλογικής ιδιοπροσωπείας, της ταυτότητάς σου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχετε ομολογήσει μία «σαρκική σχέση με την Μακεδονία», διότι σας «προκαλεί αναγούλα το άκουσμα της λέξης με διαφορετικό νόημα». Αναφέρετε το 18Α του Οργάνου του Αριστοτέλη περί του λευκού χρώματος. Αναφέρετε τον Καμύ και την «συνεισφορά στη δυστυχία του κόσμου» από την κακή ονοματοδοσία των πραγμάτων. Ορθότατα όλα.

Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πείσω ούτε έναν ότι η πολιτική σας στάση συμπορεύεται μ’ αυτά. Το 98% των εκατοντάδων μηνυμάτων που έλαβα για το πρόσωπό σας ήταν ότι «δεν αξίζει τον κόπο», ότι «η εξουσία είναι γλυκιά», ότι «δυστυχώς καταλήξαμε να εξαρτάται η Μακεδονία από τον Ζουράρι». Άκου «Δυστυχώς»! Πώς έγινε αυτό; Πότε; Μόνο το 2% που ελπίζει ακόμα σε σας, θα σας θύμιζε τις απόψεις σας.

Διαβάζω δημόσιες εξηγήσεις σας να μην υπερψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας πριν τις Πρέσπες, και να μην αποσύρετε την εμπιστοσύνη σας στην κυβέρνηση. Λέτε πρώτον «θα βρεθούν άλλοι να στηρίξουν» και δεύτερον «υπάρχει χρόνος μέχρι να έρθει στη Βουλή». Το πρώτο είναι άκρως αντι-Ζουράρειο, επιτρέψτε μου. Η λογική έπεται. Ο τρελός – ού γνωστικός – Κολοκοτρώνης, δεν σκέφθηκε ότι θα έρθουν Μνημόνια μετά από 200 χρόνια, για να καθίσει στ’ αυγά του. Επαναστάτησε. Οι πράξεις μας, το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ, του Ποιητή, με ένα μόνο πράγμα πρέπει να συμπορεύονται: την συνείδηση. Αυτή ηγείται. Η δική μας. Όχι άλλων ως φθηνές δικαιολογίες. Ο καθείς με τη συνείδησή του.

Όσο για το δεύτερο, πλανάσθε οικτρά. Συγγνώμη. Προσέξτε: στις 11 Ιουλίου θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ μία χώρα με όνομα «Βόρεια Μακεδονία», με προϋποθέσεις που θα τηρηθούν εύκολα μόνο από εκείνους. Όχι από εμάς. Θα πρόκειται για ανεπιστρεπτί ένταξη και de facto διεθνή αναγνώριση του όρου. Το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος διεθνής οργανισμός στην Ιστορία που θα αναγνωρίζει πολιτική οντότητα όχι με «πρώην» ή «προσωρινό» όνομα, αλλά με μόνιμο, νόμιμο και εγκεκριμένο από την Ελλάδα.

Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα εννοεί ένα αυτόνομο Κιλκίς με τους 8800 νεκρούς στις 21.6.1913 (προορισμός της τουρκόφωνης, Χριστιανής Ορθόδοξης, Ελληνίδας στην εθνική συνείδηση γιαγιάς μου, και γενέτειρα των γονέων μου). Θα εννοεί κάτι άλλο.

Η πένα και το μελάνι της υπογραφής αυτής θα είναι παραδεδομένα από εσάς προσωπικά. Μία εβδομάδα διορίας απομένει, προκειμένου να αποτραπεί: να απωλέσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη για αυτόν τον λόγο· ώστε η επόμενη, είτε προκύψει από νέα εντολή του ΠτΔ, είτε μέσω εκλογών, να υποχρεωθεί να μην ακολουθήσει. Ειδάλλως, στις 11 Ιουλίου δημιουργούνται αμετάκλητα νομικά τετελεσμένα για την Ελλάδα.

Ηρωικές τιμές περιμένουν την υστεροφημία του Κρητομακεδόνα Κώστα Ζουράρι, δασκάλου των Θουκιδίδειων αρχών πολιτικής εάν το αποτρέψει. Όπως το 2007 με το βιβλίο Ιστορίας από την εφημερίδα «Μακεδονία». Μετά τις Πρέσπες, τέτοιο όνομα εφημερίδας θα πρέπει να εγκριθεί από κοινή επιτροπή «Ελλήνων και Μακεδόνων»! Θα το αφήσετε έτσι;

Με τιμή,

Ανδρέας Σταλίδης.

Facebook

22 comments

Α.Κ.ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ 4 July 2018 at 09:14

Μπράβο!

Reply
Kyriakos Papadopoulos 4 July 2018 at 11:01

Δεν γνωρίζω πώς βιοπορίζεται: δεν υπάρχει πουθενά απόδειξη για διδακτορική διατριβή στο όνομά του, ούτε ότι υπήρξε ποτέ καθηγητής σε πανεπιστήμιο…Αν την βρείτε, σας παρακαλώ να μοιραστείτε μαζί μας την διατριβή του. Έστησε μια καριέρα στην Ελλάδα, πουλώντας αέρα κοπανιστό -πνεύμα το λέγανε τότε-. Δεν νομίζω ότι θα θυσιάσει τα βουλευτικά προνόμια, για πράγματα στα οποία ποτέ δεν πίστεψε. Είναι επαγγελματίας καλός, επιτυχημένος, άξιος σε αυτό που κάνει. Αλλά, για μένα, δεν έχει ίχνος πατριωτισμού, δεν μεταλαμβάνει από το ίδιο Ποτήριο με τον λαό.

Reply
Λευτέρης 5 July 2018 at 13:18

Λανθασμένη η τακτική που ακολουθεί το αντιβαρο για την ακύρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης τσιπρα και του ακροαριστερού κόμματος σύριζα με τους σκοπιανους

Αντιθέτως θα πρέπει να αναδείξει το εάν νομιμοποιούνται οποιεςδηποτε αποφάσεις αυτής της κυβερνήσεως / βουλής των ελληνων οταν συντρέχουν οι εξης λόγοι

α) Το πλειοψηφων κόμμα έλαβε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 19.65% του ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ δηλαδή λιγότεροι από 1 στους 5 ψηφοφόρους υποστηρίζουν τις πολιτικές που αντιπροσωπεύει αυτό το κόμμα

β) Το συγκυβερνων κόμμα έλαβε το 2% του ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Δηλ. το υποστήριξαν 2 ψηφοφόροι από τους 100.

Νομίζω ότι το να προσθέσω παραπάνω λόγια είναι περριτο. Εάν κανείς δεν καταλαβαίνει την βαρύτητα των παραπάνω τότε είμαστε άξιοι της τύχης για την οποία μας έχουν προορίσει.

Reply
admin 5 July 2018 at 15:22

Σε ποια βάση θα γίνει αυτό; υπάρχει Σύνταγμα, εκλογικοί νόμοι κλπ. Αυτά ισχύουν σε όλες τις Δημοκρατίες του κόσμου. Αν ο 1/5 υποστηρίζει κάτι και λόγω της αποχής αυτό γίνεται 2/5 των εγκύρων και με κάποιο άλλο κόμμα παίρνει 155 ή 152 έδρες από τις 300, νομιμοποιείται να δρα. Αλλιώς να πάμε στην ζούγκλα. Όσοι απείχαν απλά δεν εξέφρασαν γνώμη. Κακώς που απείχαν, αλλά δεν μπορεί κανείς να προκαταβάλει τη γνώμη τους. Έτσι είναι οι εκλογές.

Ανδρέας.

Reply
mk 6 July 2018 at 22:36

Επειδή η συνείδηση καθενός έχει σημασία, μπορώ να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος με ακρίβεια πώς θα δοθεί το οκ στο ΝΑΤΟ να καλέσει το κρατίδιο ανήμερα της Αγίας Ευφημίας και του Αγίου Παϊσίου στους κόλπους του; Θα πάει κάποιο χαρτί κάπου ή θα στείλει κάποιος ηλεκτρονικό μήνυμα;
Καλός ο θυμός και η έκφραση της αντίθεσης, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από άλλους, ανεξαρτήτως προϊστορίας να επέμβουν. Π.χ. σκεφτείτε την περίπτωση ενός, π.χ. κ. Κώστα Χη, που κάποτε έκανε το διπλό λάθος να εμπιστευτεί κάποιους που του έλεγαν ωραία λόγια και τους έκανε πληρεξούσιο να υπογράφουν εξ’ ονόματός του, και αυτοί πήγαν και υπέγραψαν ένα προσύμφωνο που λέει ότι ο άσπονδος φίλος και κοινοτάρχης γείτονάς του κ. Ψης, που διαδίδει σε όλο τον κόσμο πως η κα Χη είναι γυναίκα του και πως το σπίτι του το έχει καταπατήσει ο γείτονας, από εδώ και μπρος θα ονομάζεται Κώστας Χης…και θα στείλουν σε μια βδομάδα τα συμβόλαια που θα αντικαθιστούν το πιστοποιητικό γάμου, οικογενειακής κατάστασης και το συμβόλαιο του σπιτιού στον (μιλημένο από τον κοινοτάρχη) δικαστή για επικύρωση. Τί θα πρέπει να κάνει ο πραγματικός κ. Κώστας Χης; Θα αρκεστεί να φωνάζει στην πλατεία λέγοντας ότι δεν συμφωνεί; Ή θα μάθει ποίος και πώς θα πάει τα χαρτιά στον δικαστή και θα τον εμποδίσει να το κάνει πάνω από το πτώμα του αν χρειαστεί;

Reply
mk 6 July 2018 at 23:29

Να λοιπόν μερικοί τρόποι αντίδρασης:
α. Με το καλό
– Αποδεικνύει ότι το πληρεξούσιο που έδωσε δεν έχει ισχύ επειδή οι υπογράφοντες το προσύμφωνο έθιξαν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά του, το ανακαλεί και είτε διορίζει άλλο πληρεξούσιο, είτε αναλαμβάνει ο ίδιος να (μην) προωθήσει τα χαρτιά στον δικαστή.
– Κατοχυρώνει με επίσημο έννομο τρόπο την ταυτοπροσωπία του (αν χρειαστεί, ακόμα και με τεστ DNA στους τάφους των προγόνων του) και την ιδιοκτησία του, π.χ. ενώ το όνομα του σπιτιού του είναι π.χ. “Έπαυλις Ηλιοβασίλεμα” το καταχωρεί αμέσως στο υποθηκοφυλακείο ως “Οικία Κώστα Χη”. Εκεί, καλεί για καφέ τη γειτονιά και τους πείθει ότι ο γνωστός του μεγαλοβιομήχανος Ζαμανφού (Κινέζος) θα τους κάνει κάποιες εξυπηρετήσεις αν…
– Παράλληλα ανοίγει μια εξωστρεφή επιχείρηση που την ονομάζει “Κώστας Χης”, την διαφημίζει και πατεντάρει το αυθεντικό προϊόν της…
– Ενημερώνει παράλληλα πρώτα τη γειτονιά και μετά τον υπόλοιπο κοσμάκη με κόσμιο, χαρούμενο και επιστημονικό τρόπο ότι ο ίδιος είναι ο Κώστας Χης (π.χ. χαρίζοντας αντίγραφα του οικογενειακού του άλμπουμ σε όσους περισσότερους γίνεται, κάνοντας ενημερωτικές εκστρατείες με happenings και λοταρίες με δώρο αυθεντικά γλυκά της οικογένειας), ιδίως σε γειτονιές που ξέρουν μόνο όσα έχει πει ο κ. Ψης…
– Προσπαθεί να πάρει με το μέρος του τους φίλους του κ. Ψη, χωρίς να τους κάνει χατήρια άνευ ουσιαστικού ανταλλάγματος.
– Δεν παραλείπει να διαμαρτυρηθεί μέσω όσων ευγενικών φίλων και γνωστών έχει, όταν δει υλικό του κοινοτάρχη κ. Ψη διεσπαρμένο εδώ και εκεί, και δεν αποφεύγει να διαφωνήσει ευγενικά με κάποιους ισχυρογνώμονες φίλους του κ. Ψη.

β. Με το κακό
– Μηνύει και φροντίζει να προσαχθούν άμεσα σε ανεξάρτητη αρχή δικαίου οι πρώην έμπιστοι φίλοι του, βρίσκει καλούς δικηγόρους και τους υποχρεώνει να τον αποζημιώσουν με ό,τι έχουν και δεν έχουν.
– Επειδή ο κ. Χης έχει φίλους το ένα πέμπτο των ιδιοκτητών μεταφορικών δημόσιας χρήσης και βυτιοφόρων, τους παρακαλεί με το αζημίωτο να απεργήσουν για κάποιες εβδομάδες μέχρι να υπάρξει πρόβλημα στην οικονομία (π.χ. να μην έχει ο δικαστής βενζίνη να βάλει στο αυτοκίνητο)
– Καλεί τις ευαίσθητες κυρίες (δημοσιογράφους, ΜΚΟ) και κλαίγεται σε απευθείας μετάδοση μέχρι να πλαντάξει
– Στους άντρες πάει οργανωμένα με τους φίλους του και φέρεται σαν άντρας

Αν έχετε καλύτερες ιδέες για το πώς μπορεί να βρει το δίκιο του ο Κώστας Χης, παρακαλώ πείτε τις και σε μας τους ανίδεους.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 7 July 2018 at 09:14

Προτείνω στὸν ἀγαπητὸ διαχειριστὴ νὰ ὁμολογήσῃ δημοσίᾳ ὅτι ἀπέτυχε στὴν ἐκτίμησή του στὸ πρόσωπο τοῦ Κώστα Ζουράρη. Καὶ νὰ εἶναι, στὸ μέλλον, προσεκτικώτερος μὲ τοὺς θεομπαῖχτες καὶ τοὺς ἐθνομπαῖχτες. Κυκλοφοροῦν πολλοί.

Reply
admin 7 July 2018 at 11:23

«πώς θα δοθεί το οκ στο ΝΑΤΟ να καλέσει το κρατίδιο»

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα γίνει η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Αν θυμάστε, από την αρχή του έτους μας λέγανε για «τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο». Θα παραυρίσκεται και ο Ζάεφ. Στη σύνοδο λοιπόν, θα του απευθύνει πρόσκληση ένταξης ο γραμματέας του ΝΑΤΟ. Αυτή η πρόσκληση θα φέρει τις υπογραφές όλων των χωρών του ΝΑΤΟ. Η πρόσκληση ένταξης θα έχει δύο προϋποθέσεις. Η μία θα είναι να αλλάξει το Συνταγματικό της Όνομα η πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» και αυτό να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, και η δεύτερη να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Γιατί; Επειδή η υπογραφή της πρόσκλησης από μέρους της Ελλάδας, ουσιαστικά καταργεί το βέτο. Αποδέχεται η Ελλάδα την πρόσκληση ένταξης. Εφόσον την αποδέχεται, δεν νοείται να υπάρχει όρος να την απορρίψει μετά. Την αποδέχεται τώρα, την Τετάρτη.

Reply
Πατριώτης 7 July 2018 at 12:50

Ανδρέα,

“Η μία θα είναι να αλλάξει το Συνταγματικό της Όνομα η πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» και αυτό να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, και η δεύτερη να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα”

Έχει εκπληρωθεί η ως άνω προϋπόθεση; Πώς θα τούς καλέσει το ΝΑΤΟ λοιπόν;

Reply
admin 7 July 2018 at 13:06

Αυτά που γνωρίζουμε είναι

1. Η πρόσκληση είναι στην ατζέντα της συνόδου

2. Εφόσον αποσταλεί πρόσκληση, δεν μπορούν να μπουν προϋποθέσεις από την ελληνική πλευρά. Η πρόσκληση σημαίνει αποδοχή της ένταξης από την Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Reply
Πατριώτης 7 July 2018 at 13:19

Ίσως δεν σε κατάλαβα σωστά. Νόμισα ότι την προϋπόθεση την θέτει το ΝΑΤΟ, οπότε, αφού δεν έχει εκπληρωθεί, δεν θα κληθούν τα Σκόπια. Το (2) είναι απολύτως σαφές.

Reply
Πατριώτης 7 July 2018 at 13:43

Ανδρέα,

Γράφεις ότι “Η πρόσκληση είναι στην ατζέντα της συνόδου”. Είναι βέβαιο αυτό; Διότι εγώ το είδα μόνον εδώ και δεν μπορώ να το θεωρήσω αξιόπιστο. Δημοψήφισμα δεν έχει γίνει, έχει;

Reply
Λευτέρης 7 July 2018 at 14:42

Αναφέρομαι παρακάτω στο 4ο σχόλιο της παρούσης αναρτήσεως

α) Ο τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει επανειλημενως υποστηρίξει (τελευταία φορά το 2014) ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος έχει καταλυθεί ολοκληρωτικά https://youtu.be/URkDZ1fzdGU?t=52m2s
Υπο αυτές τις προυποθέσεις, ποιά είναι η νομιμόμητα του εκλογικού νόμου ο οποίος υπερψηφίσθη από εκείνους που κατέλυσαν το Σύνταγμα;

β) Υπάρχει ό νόμος υπάρχει και η εφαρμογή του. Οι πολιτικοί της μεταπολιτεύσεως εφαρμόζουν τους νόμους επιλεκτικά. Παραδείγματος χάριν εφαρμόζουν τους νόμους για την περισυλλογή των φόρων. Εφαρμόζουν τον εκλογικό νόμο. Δεν εφαρμόζουν τον νόμο για απέλαση των παρανόμων αλλοδαπών (Ν.3386/2005) και άλλους φυσικά (δείτε τις αναφορές του τ. Προεδρου του Αρείου Πάγου στο παραπάνω βίντεο). Κατα το επιχείρημά σας η μή εφαρμογή των νόμων οδηγεί στην ζούγκλα. Αρα η Ελλάς βρίσκεται ηδη σε αυτή την κατάσταση. Αρα η συζήτησή μας είναι καθαρά θεωρητική αφού νομιμότητα θα υφίστατο εάν ολοι οι νόμοι εφαρμόζοντο και εάν εδικαιοληγήτο η μή εφαρμογή τους για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Συγνώμη που καταναλώνω τον χώρο του ιστολογίου για να εκθέσω προσωπικές απόψεις. Ευχαριστώ.

Reply
Πατριώτης 7 July 2018 at 15:01

@ Λευτέρης

Πρέπει να κάνομε διάκριση μεταξύ προσωπικών απόψεων και πραγματικότητας. Αν η παρούσα κυβέρνηση έχει καταλύσει το Σύνταγμα, μπορούν να γίνουν εναντίον της προσφυγές. Μόλις προ ημερών, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή.

Ουδείς έχει παρατηρήσει μία λεπτομέρεια: Μεγάλο μέρος τής Βουλής, ο πρωθυπουργός και οι περισσότεροι υπουργοί δεν έχουν πάρει τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, άρα δεν έχουν ορκισθεί, τουλάχιστον Συνταγματικά. Ερώτημα: Πώς δέχτηκε ο ΠτΔ να τούς ορκίσει με όρκο πολιτικό, αφού τον ισχύον Σύνταγμα, καλώς ή κακώς, δεν τον προβλέπει;

Reply
Πατριώτης 7 July 2018 at 19:39

Ανδρέα,

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα τού ΝΑΤΟ, θα τούς καλέσουν, χωρίς να έχουν πληρώσει τις προϋποθέσεις (δημοψήφισμα και αλλαγή συντάγματος) και θ’ αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με την προοπτική ότι ΘΑ τις πληρώσουν!….

Ο Ζάεφ είπε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και θα κυρωθεί τον Ιανουάριο 2019 (εδώ).

Άρα, μέχρι τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να βάλει βέτο, αφού το δέχτηκε. Αν όμως δεν πληρώσει τις δύο αυτές προϋποθέσεις, πιστεύω η Ελλάδα μπορεί να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αυτό καταλαβαίνω εγώ.

Reply
admin 8 July 2018 at 02:32

Αν δεν πληρώσει η πΓΔΜ αυτές τις προϋποθέσεις, τότε δεν είναι η Ελλάδα που θα διακόψει την ένταξη, αλλά το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν θα ρωτηθεί ξανά. Μόνο την Τετάρτη. Μετά η μπάλα στα πόδια τους 100%.

Reply
Πατριώτης 8 July 2018 at 10:12

Η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ούτε από τον πρόεδρο Ιβανώφ. Αρνείται για δεύτερη φορά. Άρα εκκρεμεί κι αυτό.

Δεν υπογράφει και πάλι τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ιβάνοφ

Ασφαλώς το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει για την Τετάρτη, αλλά πώς θ’ αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις; Με μετάθεση πληρώσεως των προϋποθέσεων στο μέλλον; Αν δεν πληρωθούν, η Ελλάδα μπορεί να μπλοκάρει με βέτο το άνοιγμα κεφαλαίων. Έτσι νομίζω, τουλάχιστον.

Reply
Νίκος Αργεάδης 8 July 2018 at 14:55

Ανδρέα, άδικα κοπιάζεις. Πρόκειται για άλλον ένα καιροσκόπο γλωσσονάρκισσο. Εϊναι προδότες…

Reply
admin 10 July 2018 at 19:46

Να προσθέσω ότι ορισμένα σχόλια από 3-4 αναρτήσεις (μία εξ αυτών η παρούσα) μεταφέρθηκαν στο άρθρο στο οποίο αναφέρονται ουσιαστικά.

Όλα τα σχετικά σχόλια θα μεταφέρονται εκεί. Δείγμα της καλής μας θέλησης να μην σβήνεται τίποτα, αλλά και ελάχιστος σεβασμός προς τους αναγνώστες να μην εκτροχιάζεται η συζήτηση από το εκάστοτε θέμα, το οποίο ορίζεται από το άρθρο κάτω από το οποίο γίνεται ο σχολιασμός.

Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Ανδρέας.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 11 July 2018 at 10:06

Αὐτὸ ἐδῶ εἶναι ἄστετο μὲ τὴν ἀρχικὴ ανάρτηση ;
«Δέν μὲ πειράζει καθόλου νὰ διαγράψετε ὅ,τι θέλετε. Ἔτσι θὰ ἀποδείξετε ποιὸς δὲν ἀντέχει νὰ βλέπῃ τὸν πραγματικὸ κόσμο. Τὸ Ἰανουάριο τοῦ 2015 χάθηκε ἡ ὑπόθεση τῆς Μακεδονίας. Ὅσοι δὲν συσστρατεύθηκαν τότε γιὰ νὰ ἀποτρέψουν τὴν ἄνοδο τῶν καὶ τάχα «ἀντισυστημικῶν» ἔχουν μεγάλη εὐθύνη, τὸν ὁποία δὲν ἀποπλύνει ἡ ἐκ τῶν ὑστέρων ἐπίκληση τῆς ἀφελείας τους, διότι, τάχα, ὁ Καμμένος τοὺς ἐξηπάτησε ὡς πρὸς τὴν πατριωτισμό του. Οὔτε ἀποπλύνει τὴν εὐθύνη τὸ ρολόϊ μὲ τὴν ἀντίστροφη μέτρηση. Συμφωνοῦμε, τοὐλάχιστον μέχρις ἐδῶ ;
Ἄν, ναί, ἂς μετρήσῃ ὁ καθ’ ἕνας ἂν τὸ 2015 ὑποστήριξε τὶς γνησίως πατριωτικὲς δυνάμεις μὲ τὴν ψυχή του ἢ χλιαρά, ἢ καὶ τὶς ἀντιπολιτεύθηκε. Φυσικά, δὲν ἰσχυρίζομαι ὅτι εἶμαι καρδιογνώστης. Ὅμως, κάτι σημαίνει ἡ ἐξόχως ἐπιμελὴς ἀποφυγὴ τῆς δηλώσεως ὅτι κάποιος ὑπεστήριξε τὸν Ἰανουάριο τοῦ 2015 τὴν Νέα Δημοκρατία. Ἡ γενικὴ ἐντύπωσή μου εἶναι ὅτι καὶ ὁ μέσος ἀναγνώστης τοῦ «Ἀντιβάρου» πρὶν ἀπὸ τὶς ἐκλογὲς τοῦ Ἰανουαρίου 2015 συνεπέραινε ὅτι ὁ ἰστοτόπος, ὡς σύνολο, θὰ χαιρόταν νὰ ταπεινωθοῦν ξανά, γιὰ τρίτη φορά, στὶς κάλπες οἱ «συστημικοὶ», ὅπως καὶ νὰ ραπισθοῦν οἱ «τοκογλύφοι». Τότε ποὺ ἔπρεπε καὶ καιγόμαστε γνησίως ὡς ἔθνος, δὲν μπῆκε ρολόϊ στὸ «Ἀντίβαρο» μὲ ἀντίστροφη μέτρηση. Τώρα ποὺ βάζουμε τὸ μάνταλο … »
Ἂς τὸ κρίνουν οἱ ἀναγνῶστες. Καὶ ἂς ἐξετάσετε ἂν ὁ Κοτζιᾶς εἶναι χειρότερος στὴν παραπληροφόρηση ἢ τὸ «Ἀντίβαρο» …

Reply
Πατριώτης 11 July 2018 at 13:01

Ανδρέα,

Το θέμα αφορά στον Ζουράρι, αλλά εδώ “κόλλησε” και η σημερινή πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Στον Ζουράρι δεν αναφέρθηκα, διότι δεν έχω τίποτε να πω. Μού είναι εντελώς αδιάφορος. Ένα καλό δείγμα ανθρώπου διαβασμένου, αλλά όχι μορφωμένου. Πολλοί μπερδεύουν τις δύο έννοιες. Χαλκός ηχών και κύμβαλον αλαλάζον.-

Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει τελικά να κάνει το ΝΑΤΟ, διότι οι ανακοινώσεις του είναι εντελώς αντιφατικές:

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Ετσι θα γίνει η πρόσκληση στα Σκόπια

“Το ζήτημα της πΓΔΜ, θα συζητηθεί το απόγευμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναμένεται να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των χωρών-μελών της Συμμαχίας για να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια. «Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την πΓΔΜ, με το νέο της όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και να γίνει το 30ό κράτος-μέλος της», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ»

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να παραδώσει στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την επιστολή με την οποία οι Νατοϊκοί σύμμαχοι συμφωνούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη χώρα”

Εφ΄όσον η πΓΔΜ δεν έχει (εκ)πληρώσει καμμία προϋπόθεση, τι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θ’ αρχίσουν; Με ποιον, την “χώρα χωρίς όνομα”, για να παραφράσω την Π. Δέλτα; Δεν είναι το παραπάνω απόσπασμα εντελώς αντιφατικό; Η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή, αν το ΝΑΤΟ πάει να κάνει “παρατυπία” (πολιτικώς ορθός λόγος!), όπως τόσα χρόνια η ΕΕ με την Τουρκία, μπορεί να την σταματήσει με βέτο. Και ασφαλώς να κάνει το ίδιο, αν και όποτε τεθεί θέμα εντάξεως στην ΕΕ.

Πρόβλεψή μου: Τίποτε δεν θα κάνει, όποια κυβέρνηση κι αν έχει, διότι και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ τής εντάξεως των Σκοπίων στις λεγόμενες ευρωατλαντικές δομές (βαρύγδουπος τίτλος!). Και το Βουκουρέστι 2008; Ξέχνα το.

Reply
admin 11 July 2018 at 16:03

Προς ΓΙΓ:

1. Δεν διεγράφη τίποτα.
2. Το Αντίβαρο δεν αποτελεί χώρο συστράτευσης υπέρ ή κατά κομμάτων ή της ανόδου οιασδήποτε κυβέρνησης στην εξουσία. Κάποιο λάθος κάνετε.
3. Το Αντίβαρο δεν είναι κόμμα να έχει κοινή γραμμή. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να μιλάει μόνο για τον εαυτό του.
4. Πρσοωπικά, όσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε ούτε ένα κείμενό μου, ούτε μία υποσημείωση, ούτε μία θετική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ή στους ΑΝΕΛ πριν την ανάληψη της εξουσίας από τη συνεργασία τους. (ούτε και μετά βέβαια, αλλά το μετά είναι άλλο θέμα).
5. Καρδιογνώστης δεν είστε, αλλά τελικά είστε. Όλα τα γνωρίζετε, ακόμη και τι σκεφτόταν ο μέσος αναγνώστη, ο «ιστοτόπος ως σύνολο» κλπ. Τίποτα από όσα γράφετε στην τεελυταία σας παράγραφο δεν προκύπτει από παραπομπή σε κάποιο άρθρο. Όλα είναι στο μυαλό σας. Είτε τα γράφετε μία φορά, είτε 100 φορές (κάπου εκεί είστε σίγουρα)
6. Χειρότερος στην παραπληροφόρηση είστε εσείς. Ξεκολήστε επιτέλους.
7. Η ξεροκέφαλη επιμονή σας στην ίδια αβάσιμη υπόθεση, σε συνδυασμό με την ολική απώλεια εμπιστοσύνης, δεν σας περιποιεί τιμή. Τώρα λοιπόν που έγιναν όλα όπως τα θέλατε, και μπήκαν οι εμμονές σας στα άσχετα άρθρα, ελπίζω να ησυχάσουμε δια παντός από την εξωφρενική ανάλωση του δικού μας χρόνου και κόπου.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.