Το φυσικό αέριο δημιουργεί εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

July 28th, 2010


Υπό τον τίτλο «Ο Λίβανος, η Κύπρος και το Ισραήλ εποφθαλμιούν το προσφάτως εντοπισθέν κοίτασμα αερίου στη Μεσόγειο», η εφημερίδα LA TRIBUNE σε αναταπόκριση του Pascal Lacorie από Ιερουσαλήμ αναφέρει τα εξής:  «Τα σημαντικά κοιτάσματα αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Μεσόγειο, κατά μήκος των ισραηλινών ακτών, κλιμακώνει τις ορέξεις στην περιοχή. Για να διασφαλίσει τον έλεγχο αυτού του πακτωλού που, σε μια πρώτη φάση, αποτιμάται σε 40 δις δολλάρια, η ισραηλινή Κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στο Κοινοβούλιο νόμο που θα επεκτείνει την ναυτική της Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης κατά 210,5 χιλ, ως το σημείο της μέσης γραμμής από την Κύπρο. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Λιβάνου που, επίσης, διεκδικεί δικαιοδοσία επί τμήματος των προσφάτως εντοπισθέντων κοιτασμάτων από ισραηλινές εταιρείες και την αμερικανική Noble Energy Company».


«Στο κοίτασμα της περιοχής Λεβάιθαν, σε απόσταση 130 χιλ. κατά μήκος του λιμανιού της Χάιφα και πλησίον των συνόρων με το Λίβανο, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες ενδέχεται να υπάρχουν όχι μόνον σημαντικά κοιτάσματα αερίου αλλά και πετρελαίου, γεγονός που αναμένεται να διπλασιάσει τα προσδοκώμενα οφέλη. Το ενισχυμένο οικονομικό διακύβευμα αρχίζει, λοιπόν, να τροφοδοτει πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις. O Uzi Landan, Ισραηλινός Υπουργός Υποδομών, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα του δεν θα δίσταζε να καταφύγει ακόμα και στη χρήση ισχύος προκειμένου να υπερασπισθεί τα αποκλειστικά της δικαιώματα στα κοιτάσματα αερίου».


«Από πλευράς του Λιβάνου κλιμακώνονται, ομοίως, οι τόνοι. Οι αρμόδιες αρχές κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι επιδιώκουν να τους υποκλέψουν τον εθνικό τους πλούτο. Αμέσως, δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν στο λιβανέζικο Κοινοβούλιο για να επιβεβαιωθεί η δικαιοδοσία της χώρας επί ενός τμήματος των αποκαλυφθέντων κοιτασμάτων. Η σύγκρουση συμφερόντων προσλαμβάνει γρήγορα διεθνή χροιά. Η Συρία και η Τουρκία επωφελήθηκαν της ευκαιρίας για να ανακόψουν το Ισραήλ σπεύδοντας να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους τους στις διεκδικήσεις του Λιβάνου. Και προς περαιτέρω επιπλοκή των πραγμάτων, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις επί των ισραηλινών αρχών προκειμένου οι τελευταίες να παύσουν να απαιτούν από την Noble Energy αύξηση του αντιτίμου που αντιστοιχεί στα δικαιώματα μελλοντικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων», καταλήγει το δημοσίευμα.


http://e-dragoumanos.gr/?p=8171

.

(478) αναγνώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *