Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Ο Φάκελος της Κύπρου

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ
Το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα σύνθετο διακοινοτικό ζήτημα.
Με σαφείς διακρατικές διαστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ευνοϊκό πεδίο άσκησης διπλωματικής πολιτικής από τις μεγάλες δυνάμεις. Συνδέεται αναντίρρητα με τη ρύθμιση του Μεσανατολικού.


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ πλευρά έχει σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κυπριακό κράτος μετά την ίδρυσή του το 1960. Η εμπλοκή μηχανισμών και η συνωμοτική δράση προσώπων απέδειξε ότι δεν εξυπηρέτησε καθόλου την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γρίβας, ο Γεωρκάτζης, το ΓΕΕΘΑ, ο Παπαποστόλου, ολόκληρο το επιτελείο της χούντας και πολλοί άλλοι, ενήργησαν με τρόπο ώστε να προκαλέσουν εναύσματα στην τουρκική ηγεσία για στρατιωτική επέμβαση στο νησί.


ΚΑΤΑ ένα μυστήριο τρόπο και για δήθεν εθνικούς λόγους, τα γεγονότα που αφορούν το Κυπριακό πριν και στη διάρκεια του 1974 δεν ήρθαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Ουδείς παραπέμφθηκε σε δίκη και ουδείς προφανώς καταδικάστηκε. Ισως τον μεγαλύτερο ρόλο στη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων έπαιξε η ανέκαθεν συμμαχική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο εναρμονισμός της εξωτερικής μας πολιτικής με τη βούληση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Διότι αν μη τι άλλο από τα λίγα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί αποκαλύπτεται ο μακρόχρονος σχεδιασμός με τη συνεργασία ελληνικών, κυπριακών και αμερικανικών μηχανισμών για την πτώση του Μακαρίου και την επί της ουσίας κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπώς στη διευκόλυνση της στρατιωτικής επέμβασης της εγγυήτριας Τουρκίας.


Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία συνέστησε εδώ και δύο χρόνια μία επιτροπή για τη συγκρότηση του Φακέλου της Κύπρου με επικεφαλής μέλος του Κοινοβουλίου και μέλη γνωστούς επιστήμονες. Η επιτροπή πραγματοποίησε συνεντεύξεις με επώνυμους παράγοντες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό και συγκέντρωσε τεράστιο αρχειακό υλικό της μυστικής διπλωματίας και των εκθέσεων που συντάχθηκαν κατά καιρούς. Το υλικό έχει κατατεθεί στην κυπριακή Βουλή και φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η υπόθεση διαθέτει και ένα μελανό πεδίο. Οταν η επιτροπή επισήμως ζήτησε από το ελληνικό Κοινοβούλιο να λάβει γνώση των στοιχείων του Φακέλου της Κύπρου που έχει καταρτίσει η Βουλή των Ελλήνων, η απάντηση ήταν αρνητική. Υστερα από 36 χρόνια το ελληνικό κράτος αρνείται να παραδώσει επίσημες πληροφορίες στους Κύπριους εμπειρογνώμονες. Πέρα από το άγος που συνιστά η άρνηση, επιβεβαιώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο η συνέχεια της εξάρτησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από τους δυτικούς συμμάχους. Ιδού η Ρόδος, λαλίστατε κύριε Παπανδρέου.


Kardasis@econ.soc.uoc.gr


http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=187739

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.