Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Γιώργος Παπαθανασόπουλος Επίκαιρα

Μάτι: Παραιτήσεις και η πρώτη αντικατάσταση…

Γράφει ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

          Η πολυάνθρωπη τραγωδία στο Μάτι οδηγεί την κυβέρνηση στην κατάρρευση. Μια πυρκαϊά άρκεσε για να αποκαλύψει την γυμνότητα του κρατικού μηχανισμού της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας και η συντροφιά του ήταν και είναι αδύνατο να διαχειριστούν την κρίση. Η προσπάθειά τους να την ελέγξουν επικοινωνιακά απέτυχε πλήρως. Το οικοδόμημα που πήγε να στηθεί παρασύρθηκε από την πυρκαγιά και τα θύματά της, έγινε αποκαΐδια.

          Μέσα στην καταστροφή δύο ήσαν οι πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης και του 44ετούς κ. Αλ. Τσίπρα. Η μία ήταν η αποδοχή της παραίτησης του κ. Νίκου Τόσκα.  Ο τέως υπουργός είπε, τελικά το αυτονόητο, ότι δεν άντεχε να παραμένει στη θέση του μετά τις, σε κατάσταση ειρήνης, τραγικές απώλειες δεκάδων  ανθρώπων, κάθε ηλικίας.

Η άλλη ήταν, όταν ακόμα η φωτιά δεν είχε σβήσει, η απομάκρυνση του, πετυχημένου κατά γενική ομολογία, Διοικητού του Αγίου Όρους κ. Αρίστου Κασμίρογλου!… Τρελό;  Παράλογο; Και όμως αληθινό!  Οι Αρχηγοί της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος απομακρύνθηκαν πολύ αργότερα, μόλις χθες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ακόμη είναι στη θέση του ο Υπουργός των Εσωτερικών!… Μα τι σχέση έχει, θα πει κανείς, ο Διοικητής του Αγίου Όρους με την φωτιά στο Μάτι; Εδώ είναι το παράλογο, το τρελό.  Μπορεί ο πρωθυπουργός να υποχρεωθεί σε ανασχηματισμό και σε άλλες καρατομήσεις ανωτάτων κρατικών στελεχών, όμως το στίγμα μένει,  πως η πρώτη αντικατάσταση μετά την πυρκαγιά ήταν αυτή του Διοικητού του Αγίου Όρους!…

Ο απομακρυνθείς  Αρίστος Κασμίρογλου είναι ο μακροβιότερος και εκ των πιο πετυχημένων Διοικητών του Αγίου Όρους. Το 1996 ανέλαβε αναπληρωτής Διοικητής, με Διοικητή τον επικεφαλής του δημοσιογραφικού συγκροτήματος Λαμπράκη Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 2001.  Από τότε και έως το 2004 ο Αρ. Κασμίρογλου εκτελούσε καθήκοντα Διοικητού. Το 2004 ανέλαβε  Διοικητής ο εφοπλιστής, βουλευτής και ευρωβουλευτής Γεώργιος Δαλακούρας. Ο κ. Κασμίρογλου παρέμεινε στη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή έως το 2010, όταν ανέλαβε Διοικητής, θέση που διατήρησε μέχρι της προ ημερών αντικατάστασής του. Σημειώνεται ότι λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων των κ.κ. Ψυχάρη και Δαλακούρα ο Αρ. Κασμίρογλου αθόρυβα και αποτελεσματικά τους αναπλήρωνε στην πράξη, έχοντας εποικοδομητική  μαζί τους συνεργασία.

Στα 22 χρόνια που υπηρέτησε το Άγιον Όρος ο απερχόμενος Διοικητής είχε την αγάπη και την εκτίμηση των εκεί μοναχών και του Φαναρίου. Γόνος ευσεβούς οικογενείας εκ Χορόσκιοϊ Μικράς Ασίας έμενε επί μακρόν στο Άγιον Όρος, συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις των Ι. Μονών, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ηρεμία, τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ του Κράτους και της Ιεράς Κοινότητας. Παραδίδει εξαιρετικό έργο, με, μεταξύ άλλων, νέο διοικητήριο και νέα μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Είναι βέβαιο ότι τα μέλη της οικογένειάς του Αρ. Κασμίρογλου πανηγυρίζουν, γιατί τώρα θα τον δει το σπίτι του και ότι πολύ θα τον αναζητήσουν οι Αγιορείτες και το Φανάρι. Η χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς τη συναίνεση του Φαναρίου προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα στον διορισμό του Διοικητού του Αγίου Όρους είναι μια ακόμη απόδειξη της αυθαιρεσίας, που επικρατεί στη σκέψη και στα έργα του.-

1 comment

Ἀπόστολος Βρανᾶς 19 August 2018 at 12:32

Δὲν ξέρω, πραγματικά, ποιὸς τὸν διάλεξε τὸν κο Δῆμτσα καὶ ἀσφαλῶς παραξενεύει ἡ χρονολογικὴ ‘σύμπτωση’ τῆς τοποθέτησής του στὴ θέση τοῦ Διοικητῆ τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὅμως διάβασα ἀπὸ παντοῦ μόνο θετικὰ σχόλια γι’αὐτόν. Ἂν συνυπολογίσουμε καὶ τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ προκάτοχός του εἶχε ὑπερβεῖ τὴν 20ετία στὸ θῶκο του, τότε δὲν εἶναι ἐπιλήψιμο γεγονός.
Φυσικά, ὁ θίασος ποὺ ἐπαγγέλεται ‘κυβέρνησή μας’ θὰ μποροῦσε νὰ τὸ εἶχε καθυστερήσει λίγο ἐκτάκτως, ὥστε πρῶτα νὰ εἶχε ἀποσύρει τὰ (πανθομολογουμένως ἀποτυχημένα) ρετάλια καὶ μετὰ νὰ εἶχε ἐγκαταστήσει τὸ νέο Διοικητὴ τοῦ Ἁγίου Ὄρους!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.