Thursday 17 August 2023
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις

Κατοχή στο Βόρειο Αιγαίο

Η Τουρκία κατ’ εξακολούθηση και σκοπίμως παραβιάζει το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, περιφρονώντας κάθε ελληνική αντίδραση και εκμεταλλεύεται πλήρως τα κενά του με αποτέλεσμα το Μνημόνιο κατά την περίοδο της ισχύος του να περιορίζει μόνον την ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα:

 

* Από το 2002 μέχρι και σήμερα, η Αγκυρα συστηματικώς δεσμεύει με τρίμηνες ασκήσεις της (αεροναυτική άσκηση TASMO με πυρά) τέσσερις φορές τον χρόνο -δηλαδή ολόκληρο το έτος- την περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής – Θάσου – Σαμοθράκης – Λήμνου, που περιλαμβάνει διεθνή εναέριο χώρο αλλά και εθνικό εναέριο χώρο, τον οποίο παραβιάζει καθημερινώς (σ.σ. η παρούσα άσκηση στην περιοχή λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί… η επόμενη μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2008).

 

Οι τουρκικές αρχές γράφουν συστηματικώς στα παλιά τους τα παπούτσια τις σχετικές απορριπτικές ΝΟΤΑΜ που εκδίδει η ΥΠΑ, με την προκλητική επισήμανση ότι η σχετική τουρκική ΝΟΤΑΜ βρίσκεται πάντα σε ισχύ.

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συγκεκριμένη περιοχή στο Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται κατ’ ουσία 12 μήνες τον χρόνο «υπό τουρκική κατοχή» (με πλήρη παράλυση οποιασδήποτε αεροπορικής σύνδεσης π.χ. της Λήμνου με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της δεσμευμένης περιοχής) και τελεί υπό καθεστώς σχεδόν τουρκικής χρησικτησίας…

 

Οπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, με την επέκτασή του κατά ακόμα ένα μήνα, με συμφωνία Μπακογιάννη-Γκιουλ προβλέπει ότι ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων στην ανοιχτή θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο, που απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ… θα αποφεύγουν α) την απομόνωση ορισμένων περιοχών, β) τη δέσμευση περιοχών ασκήσεων για μεγάλες χρονικές περιόδους, γ) τη διεξαγωγή τους στη διάρκεια αιχμής της τουριστικής περιόδου και των εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

 

Είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα παραβιάζει σταθερά και με συνέπεια το Μνημόνιο -αλλά και τους διεθνείς κανόνες του ICAO- με πολυετή ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων.

 

* Επιπροσθέτως η Αγκυρα εκμεταλλεύεται πλήρως και όλα τα άλλα «παράθυρα» που αφήνει το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, σε σημείο ώστε να πείθει και τον πλέον καλόπιστο ότι τα υποτιθέμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι και κατ’ ουσίαν μέτρα εκμετάλλευσης των ελληνικών δεσμεύσεων από τουρκικής πλευράς (π.χ. βλέπε και πρόβλημα λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια).

 

Ετσι, η Αγκυρα εκμεταλλεύεται πλήρως τον περιορισμό του Μνημονίου για ασκήσεις «που απαιτούν έκδοση ΝΟΤΑΜ» και πραγματοποιεί ακόμα και το καλοκαίρι «ασκήσεις εκπαίδευσης» μέσα σε ολόκληρο το FIR Αθηνών, που δεν απαιτούν έκδοση ΝΟΤΑΜ, αυξάνοντας κατακόρυφα τις παραβάσεις και παραβιάσεις με αποτέλεσμα πληθώρα αναχαιτίσεων και αερομαχιών στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

 

Επιπλέον, εκμεταλλεύεται πλήρως την ασαφή αλλά περιοριστική αναφορά του Μνημονίου «στο Αιγαίο», κάνοντας συστηματικώς ασκήσεις σε περιοχές που η Αγκυρα θεωρεί ότι «δεν είναι Αιγαίο, αλλά Μεσόγειος». Για παράδειγμα πραγματοποιεί και το καλοκαίρι ασκήσεις στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Ηρακλείου (Νταλαμα – Ρόδος – Ηράκλειο και ανατολικά) ισχυριζόμενη ότι η περιοχή αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στο Αιγαίο, αλλά είναι περιοχή της Μεσογείου.

 

Είναι μάλλον προφανές, λοιπόν, ότι η Αγκυρα εκμεταλλεύεται πλήρως το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ κατά τρόπο ώστε αυτό να περιορίζει αποκλειστικώς και μόνον την Ελλάδα και όχι την Τουρκία. *

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 20/09/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=59472440 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.