Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Βαλκάνια

ΠΓΔΜ: Απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση το DUI

Hμερομηνία: 13-08-10
Το κόμμα του Αλί Αχμέτι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, αν μέχρι τον Νοέμβριο που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα δεν βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, άφησε ανοιχτό ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI, Αμπντουλακίμ Αντέμι.


«Είναι σαφές σε όλους ότι στην παρούσα φάση, πολιτική κρίση μπορεί να προκληθεί μόνον αν το DUI αποφασίσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε πολιτική κρίση, η οποία θα βλάψει τους πολίτες και τη χώρα. Όμως, θεωρούμε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και η Μακεδονία δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Νοέμβριο. Αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε περαιτέρω. Ένα από τα ενδεχόμενα είναι και η αποχώρηση του DUI από την κυβέρνηση», ανέφερε ο κ.Αντέμι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ», με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, εννέα χρόνων από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.


Ο κ. Αντέμι σημείωσε ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους θεσμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποτελεί προγραμματική δέσμευση του DUI και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για λόγους ασφαλείας να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο ΝΑΤΟ.


Ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι οι συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δημιούργησαν, τόσο στον αλβανικό παράγοντα στην ΠΓΔΜ όσο και στην ηγεσία της χώρας και στο διεθνή παράγοντα, την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.


«Το DUI υποστηρίζει από πάντοτε την ανάγκη εξεύρεσης ενός συμβιβασμού για το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό, ο οποίος δεν θα απειλήσει τα κρατικά συμφέροντα της Μακεδονίας και τα εθνικά συμφέροντα των Μακεδόνων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα, ιδίως όταν γίνεται λόγος για τη γλώσσα και την ταυτότητα των συμπολιτών μας (σ.σ. εννοεί των Σλαβομακεδόνων). Όλα τα αλβανικά κόμματα υπογραμμίζουν ότι προσφέρουν στήριξη στα μακεδονικά κόμματα. Όμως, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν πρέπει να παρατείνεται, διότι κάτι τέτοιο προκαλεί εντάσεις και απογοήτευση, κυρίως στους Αλβανούς, οι οποίοι θεωρούν ότι γίνονται όμηροι ενός ζητήματος που εμποδίζει την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», ανέφερε ακόμη ο κ. Αντέμι, υψηλόβαθμο στέλεχος του DUI, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/08/2010_350596

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.