Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Πού «βλέπει» η Τουρκία…

«E» 13/8
Η αμερικανική εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor υποστηρίζει σε έκθεσή της, με την οποία υμνεί τη γείτονα χώρα, ότι σήμερα η ανάπτυξη της σύγχρονης Τουρκίας αντιμετωπίζει δύο σημαντικές προκλήσεις: τις δύσκολες οδούς εξάπλωσής της και τον μετασχηματισμό της ίδιας της φύσης και του χαρακτήρα της.


Το τέλος των περιοριστικών ισορροπιών της ψυχροπολεμικής εποχής, σημειώνεται στην έκθεση, «επανέφερε την ανάγκη εξωστρέφειας στην Τουρκία και στους γείτονές της και η περιφέρεια κατακερματίστηκε από διάφορες δυνάμεις που διεκδικούν δικές τους σφαίρες επιρροής.


Με κύριους παίκτες τη Ρωσία στον Καύκασο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τις ΗΠΑ στο Ιράν και στη Μεσοποταμία, η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μόνο δευτερεύοντα ρόλο στις περιοχές αυτές». Μόνη οδός εξάπλωσης για την Τουρκία απομένει η περιοχή του Λεβάντε (Μέσης Ανατολής), τονίζει ο συγγραφέας της έκθεσης. ΜΙΧ. ΙΓΝ.


…και τι τη φρενάρει
Στην έκθεση της Stratfor, η οποία έχει δίαυλο επικοινωνίας με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τονίζεται ότι στη σύγχρονη Τουρκία, ύστερα από 9 δεκαετίες απομόνωσης, προέκυψε θέμα εσωτερικής διαίρεσης λόγω του εξουσιαστικού ανταγωνισμού και της πολιτισμικής μεταστροφής του χαρακτήρα του τουρκικού λαού προς την εσωστρέφεια.


Σημειώνεται ότι η διοχέτευση αναπτυξιακού δυναμικού προς την Ανατολία την ισχυροποίησε πολιτισμικά και οικονομικά, σε σημείο να διεκδικεί μετά το 2000 τη νομή της εξουσίας από το κατεστημένο του Μαρμαρά, διαιρώντας έτσι την Τουρκία στην κοινωνία του Μαρμαρά, με κοσμικό κυρίως χαρακτήρα και προσανατολισμό στην Ευρώπη, και στην κοινωνία της Ανατολίας, με περισσότερο θρησκευτικό υπόβαθρο, προσανατολισμό προς τον ισλαμικό κόσμο και κύριο εκφραστή το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν.


Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύγχρονη Τουρκία δεν μπορεί να προσβλέπει πια στα μεγαλεία αναπτυξιακής εξάπλωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς στο εσωτερικό της χαρακτηρίζεται από εσωτερική διαίρεση, πολιτική ανελαστικότητα και πολιτισμική εσωστρέφεια…


Θα βρεθεί κάποιος στο Μαξίμου να μελετήσει την έκθεση;… ΜΙΧ. ΙΓΝ.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&pubid=24750949

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.