Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Διεθνή

Στο προσκήνιο διεκδικήσεις στη θάλασσα της Ν. Κίνας

Hμερομηνία δημοσίευσης: 19-08-10 
Σε λεκτική αντιπαράθεση με εκατέρωθεν καλυμμένες απειλές επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ΗΠΑ και Κίνα, με αφορμή πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου στην οποία γίνεται και πάλι λόγος περί συνεχιζόμενης επέκτασης της κινεζικής στρατιωτικής ισχύος εις βάρος της Ταϊβάν και προβάλλονται αρνητικά η αδιαφάνεια και η μυστικότητα που περιβάλλουν τα τεκταινόμενα στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.


Το αξιοσημείωτο είναι ότι, λόγω της υποβόσκουσας σινοαμερικανικής «κρίσης» με αιτία ζητήματα στρατηγικής και στρατιωτικής φύσεως, επανήλθαν στο προσκήνιο χρόνιες εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας, της Ταϊβάν, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και των Φιλιππινών επί νησιωτικών συμπλεγμάτων πλούσιων σε αλιεύματα και φυσικούς πόρους, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.


Αναφορά στις διαμάχες αυτές είχε κάνει τον Ιούλιο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας ότι «η διευθέτησή τους μέσω της συνεργασίας και της διπλωματικής διαδικασίας, με συμμετοχή όλων των διεκδικητών, συνιστά εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ». Χθες, στο ζήτημα επανήλθε ο επικεφαλής της διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ, ναύαρχος Ρόμπερτ Γουίλαρντ, ευρισκόμενος στις Φιλιππίνες για ετήσιες συνομιλίες με την εκεί στρατιωτική ηγεσία.


«Συζητήσαμε την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι Κινέζοι στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις ανησυχίες που αυτή εμπνέει. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την παρουσία τους στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα επόμενα χρόνια», είπε ο ναύαρχος Γουίλαρντ, καλώντας τις κυβερνήσεις της περιοχής να επενδύσουν σε μηχανισμούς ασφαλείας προς αποτροπή «θερμού επεισοδίου».


Με οργή αντέδρασε η Κίνα μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας, Τζενγκ Γιανσένγκ, που κατηγόρησε το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι «με την έκθεσή του περιφρονεί αντικειμενικά γεγονότα, υπερβάλλει την υποτιθέμενη απειλή κατά της Ταϊβάν, δοθέντος ότι η Κίνα απλώς διασφαλίζει τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα, και διόλου δεν συμβάλλει στη βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων». Το παράδοξο είναι ότι, εν μέσω διαξιφισμών, το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν ενέκρινε το πλαίσιο συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας με τη Λαϊκή Κίνα, που θα μετατρέψει τη νήσο σε «κόμβο περιφερειακής ανάπτυξης».
 
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_19/08/2010_411871

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.