Δημιουργία Τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Ναχιτσεβάν;

Η Ρωσία έχει ως μοναδικό σύμμαχο στον Νότιο Καύκασο , την Αρμενία , παρά το γεγονός ότι η Αρμενία δεν αναγνώρισε το καθεστώς αυτονομίας της Αμπχαζίας και της Οσετίας

nachizevan


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Αρμενία και των συνομιλιών του με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ εξασφάλισε την παράταση για άλλα 49 χρόνια της χρήσης της στρατιωτικής βάσης Γκιουμρί που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, όπου 5.000 στρατιωτικό προσωπικό είναι εγκατεστημένο από το 1995. Στη συμφωνία που υπογράφτηκε υπάρχει η δέσμευση η ρωσική πλευρά να εξοπλίσει τις αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα είδη εξοπλισμών και τεχνικών μέσων. Μάλιστα, ο Μεντβέντεφ ισχυρίστηκε πως σκοπός της βάσης είναι να «στηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο βόρειο Καύκασο και σε ολόκληρη την περιοχή του Καυκάσου».


Το αμυντικό δόγμα του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ως τρεις κύριες απειλές για την εθνική του ασφάλεια την Αρμενία λόγω του θύλακα του ΝαγκόρνοΚαραμπάχ, το Τουρκμενιστάν με το οποίο το Αζερμπαϊτζάν πρόσφατα υπήρξε ένοπλη σύγκρουση λόγω των πετρελαϊκών κοιτασμάτων αλλά και το Ιράν.


Η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Αρμενία και η ανανέωση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας με την Αρμενία αποτελεί μια απάντηση στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στο Μπακού και την συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν Αλίγιεφ με σαφείς υπαινιγμούς και προς τις δύο κυβερνήσεις.


Δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου φέρουν να συζητήθηκε μεταξύ των δύο Προέδρων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν το ζήτημα ανάπτυξης τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Ναχιτσεβάν (Αυτόνομη δημοκρατία η οποία αποτελεί και εξωτερικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν και συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και με το Ιράν).


Η Τουρκία έχει αυξήσει τους τους δεσμούς της με το Ναχιτσεβάν ο δε Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ότι το Ναχιτσεβάν είναι εκτεθειμένο σε διάφορες απειλές από το αρμενικό κράτος και ως εκ τούτου η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας του Αζερμπαϊτζάν και της αυτόνομης δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά των σχέσεών μας.


Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί μια βάση στο Ναχιτσεβάν και έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την Τουρκίας κατά το παρελθόν παρόλα αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στον θύλακα αυτό σήμερα.
http://www.eurasianet.org/node/61778,http://www.news.az/articles/21421


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_7443.html

.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*