Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Βαλκάνια

Δίνουν τροφή στις προκλήσεις οι Αλβανοί

ΜΜΕ και μέρος του πολιτικού κόσμου ρίχνουν λάδι στη φωτιά, βάζοντας στο στόχαστρο και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο  «E» 23/8

«Λάδι στη φωτιά» συνεχίζει να ρίχνει μεγάλο μέρος των ΜΜΕ της Αλβανίας αναφορικά με τα γεγονότα της Χειμάρρας και τη δολοφονία του 37χρονου ελληνικής καταγωγής Αριστοτέλη Γκούμα από ακραία στοιχεία, μόνο και μόνο γιατί μιλούσε Ελληνικά.


Παρά την καταδίκη της δολοφονίας και από τον υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, που ζήτησε από τον εισαγγελέα και τα αρμόδια νομικά σώματα να ρίξουν φως στο περιστατικό της Χειμάρρας και να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δράστες και να τους επιβάλουν το μέγιστο της ποινής που προβλέπει ο νόμος, ερωτηματικά προκαλεί η αόριστη επισήμανση, αφού δεν διευκρινίζει σε ποιους απευθύνεται, ότι «κάθε προσπάθεια πολιτικοποίησης του θέματος αποτελεί κατάλοιπο πολιτικών του παρελθόντος, που δεν μπορούν να έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή Αλβανία, στα ευρωπαϊκά Βαλκάνια».


Η επίσημη ελληνική πλευρά κράτησε από την πρώτη στιγμή αρκετά χαμηλούς τόνους, ενώ και οι ελληνικής καταγωγής μειονοτικοί στην Αλβανία ήταν σχετικά συγκρατημένοι. Ερωτηματικά όμως προκαλεί το γεγονός ότι πολλά αλβανικά ΜΜΕ και κάποιοι πολιτικοί αντί να καταδικάσουν το γεγονός και να βοηθήσουν ώστε να μην υπάρξει συνέχεια σε εθνικιστικές εξάρσεις, επιχειρούν να τις τροφοδοτήσουν, βάζοντας μάλιστα ως στόχο στην πρώτη γραμμή τον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος έκανε δηλώσεις προτρέποντας στην καταλλαγή.


Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μετροπόλ», σε άρθρο που υπογράφεται από τον Βεπρόρ Χασάνι, αναφερόμενη στο επεισόδιο της Χειμάρρας στρέφεται εναντίον των δηλώσεων Μπολάνου – Ντούλε αλλά και κατά του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου.


Η Αθήνα, αναφέρει, αντέδρασε σκληρά, μετά όμως υποχώρησε, διότι αντιλήφθηκε ότι η σκληρή της στάση θα έφερνε την αντίδραση των Αλβανών, κάτι που δεν τη συμφέρει. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ελληνικοί κύκλοι επιδιώκουν η Αλβανία «να είναι σε κατάσταση ύπνου», για να πετύχουν πιο εύκολα τα σχέδιά τους.


Οι αιχμές
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας ακόμη εκφράζει τη ενόχλησή του γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο Κορυτσάς αντιμετωπίζουν πολύ φιλικά τον Αρχιεπίσκοπο.


Το πανεπιστήμιο της πόλης απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον Αρχιεπίσκοπο για την προσφορά του στην επιστήμη, τη θεολογία και την ειρηνική θρησκευτική συνύπαρξη, αλλά όπως υποστηρίζει η εφημερίδα ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρόσφερε κάτι στη συνύπαρξη στην Αλβανία, διότι αυτή προϋπήρχε και δεν έχει καμία προσφορά στη θεολογία κ.λπ.


Σε ό,τι αφορά την Κορυτσά ο αρθρογράφος κινδυνολογεί και κάνει λόγο για «κίνδυνο εμφάνισης στην Κορυτσά ενός άλλου Μπολάνου, που θα συμπεριφερθεί με την Κορυτσά όπως με τη Χειμάρρα», ενώ αντιδρά στη λειτουργία παραρτήματος της Ομόνοιας στην Κορυτσά, γιατί όπως ισχυρίζεται «δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα».


Στην αντιπολιτευόμενη «Σέκουλι» ο καθηγητής Αγκο Νέζα κάνει λόγο για πολιτικό ή εθνικό φόντο που θέλουν να δώσουν στην περίπτωση της απώλειας του νέου Χειμαρριώτη οι «πολιτικοί χορηγοί», όπως ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο «άγιος» κ. Γιαννουλάτος. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι τελευταίοι αγανάκτησαν για την απώλεια της ζωής του μειονοτικού Αριστοτέλη Γκούμα κυρίως όχι από ανθρωπισμό, αλλά επειδή το «μπερδεύουν» με το θέμα της ελληνικής εθνικότητας.


«Εχουν υπάρξει πιο τραγικές περιπτώσεις (χωρίς να επιθυμούμε να επισκιάσουμε το συμβάν με τον νεαρό Χειμαρριώτη) και ούτε τα τύμπανα του Ντούλε και ούτε τα «ντουφέκια» του Αρχιεπισκόπου Γιαννουλάτου έχουν ακουστεί να χτυπούν.


Το άλλοθι για την ελληνική εθνικότητα του νεαρού Χειμαρριώτη κάνει το εθνικό φίλτρο που βρίσκεται στα κεφάλια των μειονοτικών πολιτικών να ανάψει την τηλεοπτική γνώμη, ευαισθητοποίησαν το ελληνικό ΥΠΕΞ και τον πρόεδρο Ντούλε, όπου ο θυμός του φτάνει στη διατύπωση αιτήματος για επιχειρησιακού χαρακτήρα μέτρα, με τοποθέτηση Ελλήνων αστυνομικών στη Χειμάρρα, διεθνοποίηση της επίλυσης των διαφωνιών των νεαρών σε διεθνείς οργανισμούς και ξεσηκωμό διαμαρτυρίας της κοινότητας της Δρόπολης» αναφέρει.


Ο Ντ. Αγκόλι
Στην εφημερίδα «Πανοράμα» ο 78χρονος γνωστός Αλβανός συγγραφέας, πρώην βουλευτής και πρώην μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ντριτερό Αγκόλι, χαρακτηρίζει το περιστατικό της Χειμάρρας ως «υπερβολικά διογκωμένο όπως στα αστυνομικά μυθιστορήματα», το οποίο εμπνέεται από σκοτεινούς σκοπούς, με στόχο να μετατρέψει την Αλβανία σε μισο-μειονοτική και μισο-ελληνική.


Ο Αγκόλι κάνει έκκληση στα δύο μεγάλα κόμματα, το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό, να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους στη Χειμάρρα και να συμμαχήσουν προκειμένου να κερδίσουν τις δημοτικές εκλογές. «Διότι η Χειμάρρα δεν είναι μειονότητα. Είναι στη μέση της Αλβανίας και τι μειονότητα υπάρχει εκεί;» αναφέρει.


Χρίστος Τελίδης


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=26032948

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.