Thursday 17 August 2023
Αντίβαρο
Τουρκία

Η Σύνοδος Κορυφής των τουρκόφωνων χωρών στην Κωνσταντινούπολη

H πρώτη σύνοδος κορυφής τουρκόφωνων χωρών με εκπροσώπηση σε επίπεδο προέδρων θα πραγματοποιηθεί στις 15 – 16 Σεπ στην Κωνσταντινούπολη με με στόχο να δοθεί μια νέα νέα ώθηση στην βελτίωση των δεσμών μεταξύ των Τουρκόφωνων εθνών.


Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν σε επίπεδο ηγετών οι πρόεδροι της Τουρκίας του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τουρκμενιστάν.Κατά τις εργασίες της συνόδου καθήκοντα γενικού γραμματέα του υπό σύσταση συμβουλίου θα αναλάβει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ρωσία Χαλίλ Ακιντζί.


Παράλληλα θα αρχίσει να λειτουργεί και το Συμβούλιο Συνεργασίας των Τουρκόφωνων Χωρών.Μέλη του θα είναι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν και θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.Αβέβαιο παραμένει το αν θα συμμετάσχει τελικά το Ουζμπεκιστάν αφού από το 1995 απουσιάζει από τις συνόδους Κορυφής των Τουρκόφωνων Χωρών.


Το Συμβούλιο Συνεργασίας θα απαρτίζεται από πέντε όργανα: Τους Προέδρους, τους υπουργούς Εξωτερικών, τους ανώτερους υπαλλήλους, το Συμβούλιο Σοφών που θα έχει δύο εκπροσώπους από την κάθε χώρα και την Γενική Γραμματεία.


Ο ένας από τους εκπροσώπους της Τουρκίας στο Συμβούλιο των Σοφών αναμένεται να είναι Mustafa İsen ο οποίος διατελεί Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
www.trtgreek.com/,http://www.worldbulletin.net

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.