Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
1830-Απελευθέρωση-Βαλκανικοί Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία Σκοπιανό

Το 1910 μας βάζει τα γυαλιά!

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 28 Δεκεμεβρίου 2018.

Από το 1910 μας έρχονται επιπλέον τεκμήρια για το ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν και αισθανόταν Έλληνες πολλές δεκαετίες πριν τον Μέγα Αλέξανδρο! Ξεκινώ με μία θλιβερή διαπίστωση: το επίπεδο γνώσεων έχει υποβαθμιστεί παρά την τεχνολογία. Αφήνω στην άκρη το επίπεδο της σοφίας.

Διαβάζω αυτήν την περίοδο βιβλία της περιόδου 1878-13 περί Μακεδονίας.

Στο «Μακεδονικόν Ημερολόγιον» του 1910 βλέπω στις σελίδες 46-51 ένα κείμενο κάποιου Γ.Ν. Χατζιδάκι με τίτλο «Περί του Ελληνισμού των Μακεδόνων».

Θαρρείς και είναι γραμμένο εχθές και απευθύνεται είτε σε Σλάβους λωποδύτες εθνικών συνειδήσεων και Ιστορίας, είτε σε ανιστόρητους πολιτικούς εκπροσώπους του ελληνισμού. Απλώνει την επιχειρηματολογία του να απαντήσει σε απίθανες θέσεις, οι οποίες επιβιώνουν δυστυχώς ακόμα και σήμερα, εκτός αλλά και εντός Ελλάδος. Μία από αυτές η γνωστή καραμέλα των Σκοπιανών ότι οι «αρχαίοι Μακεδόνες ήταν βάρβαροι» (δηλαδή «τους θεωρούσαν βάρβαρους οι αρχαίοι Έλληνες»), με παραπομπές στον Θουκυδίδη και στον Δημοσθένη. Γνωστά αυτά και έχουν απαντηθεί πολλάκις.

Ο Γ.Ν. Χατζιδάκις μας βάζει τα γυαλιά. Διότι εκτός από ορισμένα γνωστά αντεπιχειρήματα και γλωσσολογική ανάλυση της περιόδου της αρχαίας Μακεδονίας, προσθέτει δύο επιχειρήματα που μόνο με βαθιά και εξόχως συνδυαστική γνώση των πραγμάτων μπορεί να κανείς να παρουσιάσει.

1η αντίκρουση: Λίγο μετά το 406 π.Χ. διδάχθηκε στην Μακεδονία το δράμα του Ευρυπίδη «Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Στους στίχους 1399-1400 η ίδια η Ιφιγένεια λέει τα εξής «βαρβάρων δ΄ Έλληνας άρχειν εικός, αλλ’ ου βαρβάρους, μήτερ Ελλήνων’ το μεν γαρ έστι δούλον, το δ’ ελεύθερον».

Οι λόγοι αυτοί θα ήταν «απρεπέστατοι και υβριστικότατοι προς τους Μακεδόνες» αν αυτοί αισθάνονταν οτιδήποτε άλλο εκτός από Έλληνες.

Ακριβώς όμως επειδή λέγονταν αυτά μπροστά τους, συνάγεται ότι σαφώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες! Όλα αυτά, τον 5ο αιώνα π.Χ., πολύ πριν δηλαδή του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου!

2η αντίκρουση: Ο Ρωμαίος στρατηγός Τίτος Κόϊντος Φλαμίνιος καταδίωκε τον Φίλιππο Ε’ γύρω στο 200 π.Χ. και τον υποχρέωσε σε μεγάλη ήττα, η οποία ήταν καταλυτική για την εκ των υστέρων κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους. Επειδή όμως ερχόταν εκλογές στην Ρώμη και ήταν εκλεγμένος Ύπατος επιδιώκοντας την επανεκλογή του, προώθησε μία συμφωνία Ειρήνης.

Κατά την εορτή των Ισθμίων, ο Φλαμίνιος κάλεσε σε συνάθροιση εκπροσώπους από όλες τις ελληνικές πόλης και ανακήρυξε ότι όλοι οι Έλληνες επρόκειτο να ζουν ελεύθεροι.

Η απάντηση λοιπόν όλων των Ελλήνων αυτών προς τον Φλαμίνιο με μία φωνή, ανάμεσα σ’ άλλα, ήταν ότι «μόνο οι Περσικοί πόλεμοι έγιναν προς αλλοφύλους και βαρβάρους». Αναφέρονται οι μάχες στον Μαραθώνα, στην Σαλαμίνα, στις Πλαταιές και στις Θερμοπύλες. Όλοι οι άλλοι πόλεμοι ήταν ουσιαστικά εμφύλιοι. Δηλαδή, την στιγμή που έληγαν οι πόλεμοι πολλών από αυτών των πόλεων εναντίον του Μακεδόνα Φιλίππου Ε (σύμμαχος του οποίου ήταν για παράδειγμα το Άργος), επιβεβαίωναν όλες οι πλευρές ότι αυτοί οι πόλεμοι ήταν εμφύλιοι μεταξύ Ελλήνων.

Αυτό μάλιστα δεν το δήλωσε «δικηγόρος, ρήτωρ ή πολιτικός έχων τινά συμφέροντα, αλλά ολόκληρος ο Ελληνικός κόσμος» όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Γ.Ν. Χατζιδάκις. Προσθέτει δε ότι στις σελίδες 62-82 μίας «Γλωσσολογικής Μελέτης» υπάρχουν και άλλες σχετικές μαρτυρίες, αλλά δυστυχώς δεν αναφέρονται περισσότερα στοιχεία.

==

Υστερόγραφο:

Έλαβα το παρακάτω μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για το χθεσινό μου άρθρο στην Εστία με θέμα “Όχι και “κάποιος” Γ.Ν. Χατζιδάκις”. Δέχομαι απόλυτα την κριτική. Δεν τον γνώριζα και έπρεπε να το ψάξω. Θα προσθέσω το σημείωμα στην ηλεκτρονική έκδοση του άρθρου.

==

Τουλάχιστον στην εποχή του διαδικτύου και, όντες Έλληνες, δεν έχουμε δικαίωμα να συλλαμβανόμεθα αμελέτητοι και, ακόμη ιεροσυλώτερον, μέσα στις δοξασμένες στήλες της «Εστίας». Ο Ρεθύμνιος Γεώργιος Ν. Χατζιδάκις είναι ο γενάρχης των Ελλήνων γλωσσολόγων. Και την σύντομη πραγματεία του για την Ελληνικότητα των Αρχαίων Μακεδόνων δεν την δημοσίευσε το πρώτον το 1910, αλλά το 1896 ! Ένα χρόνο, δηλαδή, πριν φύγη για την Κρήτη, για να αγωνισθεί, ολόκληρος τακτικός καθηγητής του πανεπιστημίου, για δεύτερη φορά, ενόπλως, για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σε ηλικία σαράντα εννέα ετών, ηλικία που τότε εθεωρείτο, και ήταν, προχωρημένη.

 

5 comments

Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης 28 December 2018 at 17:35

Αγαπητέ Ανδρέα χαιρετίσματα από το Des Plaines των ΗΠΑ (βορειοδυτικό προάστειο του Σικάγο).

Στέλνω αυτό το μήνυμα όχι προς δημοσίευσιν αλλά για να σε ευχαριστήσω προσωπικώς για την συνεχή σου προσφορά προς την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ειδικώς αυτό το εύρημα, από το «Μακεδονικόν Ημερολόγιον» του Γ.Ν. Χατζιδάκι, είναι πολυτιμότατον. Εύχομαι το 2019 να έχουμε μια καλύτερη χρονιά και καλή δύναμη στον αγώνα που κάνεις!

Με ιδιαίτερη ετκίμηση,

Dimitrios G. Panagiotidis
Des Plaines, IL – 60016 USA
dimipana@gmail.com
+1 (872) 222-7175

Reply
Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης 28 December 2018 at 17:35

Αγαπητέ Ανδρέα χαιρετίσματα από το Des Plaines των ΗΠΑ (βορειοδυτικό προάστειο του Σικάγο).

Στέλνω αυτό το μήνυμα όχι προς δημοσίευσιν αλλά για να σε ευχαριστήσω προσωπικώς για την συνεχή σου προσφορά προς την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ειδικώς αυτό το εύρημα, από το «Μακεδονικόν Ημερολόγιον» του Γ.Ν. Χατζιδάκι, είναι πολυτιμότατον. Εύχομαι το 2019 να έχουμε μια καλύτερη χρονιά και καλή δύναμη στον αγώνα που κάνεις!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Dimitrios G. Panagiotidis
Des Plaines, IL – 60016 USA
dimipana@gmail.com
+1 (872) 222-7175

Reply
admin 28 December 2018 at 17:59

Ευχαριστώ πολύ. Εδώ θα βρείτε και ολόκληρο το άρθρο του Γ.Ν. Χατζιδάκι

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=310627839795258&set=a.118318369026207&type=3

Reply
Λεωνίδας 29 December 2018 at 10:48

Ο Χατζιδάκις είναι ο «πατέρας» τής γλωσσολογικής επιστήμης στην Ελλάδα.

1)https://www.politeianet.gr/books/9789603827672-chatzidakis-n-georgios-kaktos-i-ellinikotita-ton-archaion-makedonon-149435

2)http://retsasbooks.gr/index.php?instance=book&id=8733

3)http://ancdialects.greek-language.gr
/bibliography?field_author_value=%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CF%82&title=&field_dialect_value=All&field_thematic_area_value=All&items_per_page=20
(Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή “.pdf” τις μελέτες τού Γ.Ν.Χατζιδάκι)

Reply
admin 29 December 2018 at 16:43

Ευχαριστώ. Πολύ σωστά. Δεν τον γνώριζα. Όπως θα δείτε, προσέθεσα ήδη ένα υστερόγραφο με περισσότερες πληροφορίες.

Ανδρέας.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.