Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Διεθνή

Η θηλυκή Χίτλερ που φοβίζει τη Μέρκελ!

14/09/2010 |


Στην Πολωνία είναι η πιο μισητή εν ζωή πολιτικός. Στη Γερµανία, είναι ίσως το τελευταίο ανεπιθύµητο µέλος της συντηρητικής κυβέρνησης της Άγκελα Μέρκελ. Παράλληλα είναι και η πρόεδρος του νέου, ακόµα πιο δεξιού, πολιτικού κόµµατος. Οι προκλητικές πολιτικές απόψεις της ενέπνευσαν κάποτε τους συντάκτες ενός περιοδικού της Βαρσοβίας, να την κάνουν πρωτοσέλιδο φορώντας της ναζιστική στολή.


Από την περασµένη εβδοµάδα, όµως, η Έρικα Στάινµπαχ αποτελεί παρελθόν για τη Χριστιανική Δηµοκρατική Ένωση. Αφού ντρόπιασε τη Γερμανίδα καγκελάριο και προκάλεσε την µήνιν του Κεντρικού Συµβουλίου των Εβραίων στη Γερµανία, µε τις απόψεις της για την έναρξη του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, η Στάινµπαχ ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόµµατος, µε κατεύθυνση ακόµη δεξιότερα.


Η 67χρονη Γερµανίδα πολιτικός υποστήριξε µε σθένος πως η εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία το 1939 ήταν µερικώς µια απάντηση στην επιστράτευση της Πολωνίας νωρίτερα τον ίδιο χρόνο. Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις απόψεις της «καθαρή ναζιστική προπαγάνδα». Ενώ ιστορικοί έσπευσαν να αποδείξουν ότι η πολωνική επιστράτευση στις αρχές του 1939 ήταν µια αντίδραση στο µαζικό πρόγραµµα επανεξοπλισµού των ναζί. Στη κριτική που της ασκήθηκε ακόµη και από µέλη της παράταξής της, η απάντηση της Στάινµπαχ ήταν αφοπλιστική: «Αρχίζω να πιστεύω ότι δεν µπορείς πια να λες αυτό που θες στη Γερµανία. Έστω και αν αναφέρεσαι σε γεγονότα».


Η Στάινµπαχ ηγείται της Οµοσπονδίας των Απελαθέντων της Γερµανίας, µιας ένωσης που αριθµεί δύο εκατοµµύρια µέλη και εκπροσωπεί τα περίπου 12,5 εκατοµµύρια Γερµανών που εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Ανατολική Ευρώπη το 1945. Η οµοσπονδία συστάθηκε µετά το 1945, µε σκοπό να διεκδικήσει τα δικαιώµατα των Γερµανών που αποµακρύνθηκαν µε τη βία από τις εστίες τους στα πρώην γερµανικά εδάφη, τα οποία πλέον ανήκουν στη Ρωσία, την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία.


Έπειτα από πιέσεις της Οµοσπονδίας, η Πολωνία και η Τσεχοσλοβακία ζήτησαν επισήµως συγγνώµη για τις απελάσεις. «Κυρίως οι χώρες που βγήκαν νικήτριες από τον πόλεµο, όπως η Βρετανία, έχουν δυσκολία να δεχθούν τη θέση των Γερµανών απελαθέντων», είχε δηλώσει το 2008 στην «Ιντιπέντεντ». Η αποχώρηση της Στάινµπαχ από τη Χριστιανική Δηµοκρατική Ένωση αντιµετωπίστηκε από πολλούς ως µεγάλη νίκη της Μέρκελ.


Ωστόσο, µέλη του χριστιανοδηµοκρατικού κόµµατος εξέφραζαν φόβους πως η νεφελώδης αποχώρηση της Στάινµπαχ θα δηµιουργήσει ρήξη της χριστιανοδηµοκρατικής παράταξης µε την Οµοσπονδία, γεγονός που θα κοστίσει σε ψήφους. Επιπλέον, υποστήριζαν πως η Στάινµπαχ δεν θα έµενε άπραγη, υπονοώντας τη δηµιουργία νέου κόµµατος. Και είχαν δίκιο.


http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/305066

.

2 comments

Ανώνυμος 28 December 2010 at 07:49

OYTE OI ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΝΜΠΑΧ ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ.Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΣΕ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟ 1939 ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΜΕΤΩΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΟΠΟΛΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 25ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1939.

Reply
imago 28 December 2010 at 08:48

Το άρθρο δυστηχώς δεν είναι αντικειμενικό.
Δεν είναι απαραίτητα ναζιστής κάποιος ο οποίος διαμαρτύρεται για την παράνομη κατοχή γερμανικού εδάφους.
Οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σημερινά σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας, από την πολωνική πλευρά, είχανε παραχωρηθεί επισήμως από τους νικητές, στην Πολωνία, για διαχείριση (όπως οι αντίστοιχες στον Ρήνο, στους Γάλλους). Κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων η Πολωνία τα ενσωμάτωσε στον εθνικό της κορμό και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να τα διατηρεί στην εξουσία της χωρίς απολύτως κανένα δικαίωμα. Είναι επίσης σαφές, ότι η Πολωνία, από το 1919 και σε όλο το διάστημα του μεσοπολέμου, ενεπλάκη σε διαδοχικές προστριβές, εν μέρει και σε ένοπλες συγκρούσεις, σχεδόν με το σύνολο των γειτόνων της. Παραμονές της γερμανοπολωνικής σύγκρουσης η εθνικοσοσιαλιστική κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι θα αποφύγει την σύρραξη, προχώρησε σε παραχωρήσεις τις οποίες κατέκριναν ακόμη και οι σοσιαλιστές ως προδοτικές.
Η αναφορά σε αυτή την πραγματικότητα οδήγησε τους Πολωνούς στην εν λόγω προσβλητική φωτογραφία η οποία δείχνει την συμπαθέστατη Erika Steinbach με στολή των SS.
Νομίζουνε πολλοί, ότι απομακρύνοντας προσωπικότητες όπως την Steinbach και τον Sarrazin καταπολεμούνε τον εθνικισμό και ρατσισμό, αλλά στην πραγματικότητα κάμουνε δρόμο για να επελαύνουν οι αληθινοί φασίστες στην εξουσία.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.