Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Βαλκάνια

Στη βουλγαρική βουλή το θέμα παρεμβολής τουρκικών σταθμών

Hμερομηνία :  17-09-10
Επερώτηση στη Βουλή για τις παρεμβολές τουρκικών σταθμών στις ραδιοσυχνότητες στην Ανατολική Βουλγαρία.
Το ζήτημα της παρεμβολής τουρκικών σταθμών στις βουλγαρικές ραδιοσυχνότητες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Ανατολική Βουλγαρία, έθεσε σήμερα η βουλευτής, Καλίνα Κρούμοβα, στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αλεξάντερ Τσβετκόφ, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.


Όπως ανέφερε σε επερώτησή της η Καλίνα Κρούμοβα, οι συστηματικές παρεμβολές έχουν πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα Βούλγαροι και ξένοι τουρίστες στην παραλία της Μαύρης Θάλασσας να αναρωτιούνται αν κάνουν τις διακοπές τους στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία, όπως τόνισε η βουλευτής της παράταξης «Ατάκα».


Το πρόβλημα έχει προκύψει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όταν ραδιοφωνικοί σταθμοί της Τουρκίας άρχισαν να εκπέμπουν σε παράνομες συχνότητες, παραβιάζοντας τη διεθνή συνθήκη της Στοκχόλμης περί της Ευρωπαϊκής Ζώνης των Ραδιοφωνικών Εκπομπών και τον κανονισμό του Διεθνούς Μητρώου Τηλεπικοινωνιών. Αυτό παραδέχτηκε στην απάντησή του ο υπουργός, Αλεξάντερ Τσβετκόφ, και πρόσθεσε ότι η Σόφια έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα στις αρμόδιες αρχές της Άγκυρας, δίχως αποτέλεσμα.


Όπως ανακοίνωσε ο Τσβετκόφ, χωρίς αποτέλεσμα έχει μείνει και η τελευταία συμφωνία περιορισμού της ισχύος εκπομπής των ραδιοσταθμών στην περιοχή του Μαρμαρά και τα τουρκικά παράλια του Εύξεινου Πόντου, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο που υπέγραψαν αρμόδιοι εμπειρογνώμονες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2009 στη Σόφια.


«Προφανώς, αυτές οι ραδιοφωνικές παρεμβολές παραβιάζουν όλες τις σχετικές διεθνείς συνθήκες και κανονισμούς. Για μας είναι πολύ σημαντικό το πρόβλημα αυτό να βρει, επιτέλους, την οριστική λύση του. Και σας διαβεβαιώνω ότι η βουλγαρική πλευρά θα θέσει το θέμα με πολύ έντονο τρόπο στη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας της Βουλγαρίας και της Τουρκίας στην Άγκυρα αρχές Οκτωβρίου», τόνισε ο Βούλγαρος Τσβετκόφ, από το βήμα της Βουλής.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/09/2010_355761

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.