Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

ΚΥΠΡΟΣ – ΙΣΡΑΗΛ: Ρελάνς με ΑΟΖ για τα πετρέλαια

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την οποία θα οριοθετούνται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών λεκανών στην ευρύτερη περιοχή που αποκαλείται «Πέτρα του Ρωμιού».
Δορυφορικές φωτογραφίες και αποτελέσματα σεισμογραφικών ερευνών του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlah που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και στοιχεία που έχει η νορβηγική εταιρεία Petroleum Ceo-Services καταδεικνύουν ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πάφου και της Λεμεσού είναι άλλη μία πολύ πιθανή δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Ομως, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, κλειδί των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή θεωρείται η πιθανολογούμενη συμφωνία Λευκωσίας- Τελ-Αβίβ, καθώς στην πράξη θα ακυρώνει στη θάλασσα τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει το Τελ-Αβίβ για τα δικά του κοιτάσματα, αλλά και την Κύπρο, που δεν θα έχει πια καμία διεθνή αμφισβήτηση για τις κινήσεις της.


Δεν είναι τυχαίο, όμως, πως και η Λευκωσία κινείται πιο μεθοδικά και προσώρας πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι η Αθήνα. Η έρευνα και η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων και λεκανών φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή, που εκτείνεται προς το Ισραήλ, έχουν ανατεθεί στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy.


Η Κύπρος έχει επιλέξει την ίδια εταιρεία, παραχωρώντας με συνοπτικές διαδικασίες ερευνητικά δικαιώματα στο «Οικόπεδο 12» ακριβώς στο όριο της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόσφατα η αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (U.S. Geological Survey) υπολόγισε ότι η Λεκάνη Λεβάντ- Ανατ. Μεσογείου (Levant Basin) κρύβει περισσότερα από 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ίσως το μεγαλύτερο απόθεμα ενεργειακών πόρων στον κόσμο. Σύμφωνα με ερευνητές της Noble Energy, ο χάρτης των κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου τώρα σχηματίζεται και ίσως κρύβει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υδρογονανθράκων απ’ ό,τι αρχικά είχε διαφανεί.


Οι εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ «ανεβάζουν» ψηλά το θέμα, καθώς αφορά άμεσα την πολιτική της Αγκυρας στο κυπριακό πρόβλημα. Η Αθήνα βλέπει τη… μικρή Κύπρο να προχωρεί μεθοδικά, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την ελληνική αδράνεια τόσο στο θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ (ειδικότερα της περιοχής του Καστελόριζου) όσο και του χαρακτήρα που θα έχει ο δημόσιος φορέας που θα αναλάβει τις έρευνες πετρελαίου.


Ο Αττίλας βυσσοδομεί, καθώς διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Καλά ενημερωμένες επιχειρηματικές πηγές θεωρούν σχετικές με τις τελευταίες εξελίξεις και τις παρασκηνιακές διεργασίες που φέρεται να γίνονται για ενεργειακά θέματα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και τη σπουδή της Αγκυρας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Turkiye Petroleri Anonim, της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων. Για την περίφημη ΤΡΑΟ, του κρατικών συμφερόντων όμιλο εδώ και 51 χρόνια, με ισχυρό μέτοχο το Τουρκικό Ταμείο Στρατού, προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η στρατηγική συνεργασία με ιδιωτικούς ομίλους και συμφέροντα.


http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03/10/2010&id=209263

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.