ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  Με το τεύχος 46 η ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ολοκληρώνει την πορεία της μετά από 23 χρόνια αδιάκοπης κυκλοφορίας.


    Οι εκδόσεις Παπαζήση ενημερώνουν  το αναγνωστικό κοινό για την κυκλοφορία του τεύχους 46 της επιστημονικής επιθεώρησης ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, που θα είναι και το τελευταίο μετά από 23 χρόνια αδιάκοπης και πανελλήνιας κυκλοφορίας.

    Το τεύχος 46 περιέχει ένα αφιέρωμα στους Καταστασιακούς, μία ριζοσπαστική πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση που  βρίσκεται στην ρίζα των νεανικών εξεγέρσεων της δεκαετίας του ’60.Επίσης συμπεριλαμβάνονται ένας διάλογος μεταξύ αναγνωστών και συνεργατών του περιοδικού με αφορμή το αφιέρωμα στην νεότητα και τις ιδεολογικές επιρροές του Κορνήλιου Καστοριάδη, ένα σχόλιο για τον Γάλλο φιλόσοφο και θεολόγο Olivier Clement,μετάφραση άρθρου για την βιογραφική αβεβαιότητα στην νεωτερικότητα, ένα κείμενο για την Κριτική Θεωρία και βιβλιοκρισίες.

    Όπως επισημαίνει στο editorial o ιδρυτής και επί εικοσιτρία χρόνια διευθυντής του περιοδικού Μελέτης Μελετόπουλος, οι λόγοι  ολοκλήρωσης της έκδοσης έχουν σχέση όχι τόσο με την οικονομική συγκυρία και την συναφή κρίση στην αγορά του βιβλίου, αλλά περισσότερο  με την σταδιακή μετατόπιση της θεωρητικής συζήτησης στο Διαδίκτυο (η ιστοσελίδα της ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ www.newsociology.gr  έχει ξεπεράσει  κατά πολύ σε αναγνωσιμότητα το ίδιο το περιοδικό στην έντυπη μορφή του). Επίσης η προϊούσα απαιδεία και η κατάρρευση της Μέσης και της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα την σταδιακή συρρίκνωση της κρίσιμης μάζας των διανοουμένων και την μη αναπαραγωγή και ηλικιακή ανανέωσή της. Επομένως η απόφαση για το κλείσιμο του περιοδικού απορρέει από την πεποίθηση ότι έντυπα με μακρά και ευδόκιμη πορεία πρέπει να κλείνουν όσο είναι ακμαία.

    Η ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ εξέδωσε πλήθος αφιερωμάτων για Έλληνες στοχαστές (όπως οι Π.Κανελλόπουλος, Ν.Πουλαντζάς, Κ.Καραβίδας, Κ.Καστοριάδης, Δ.Γληνός, Σ.Μάξιμος, Κ.Τσάτσος, Ι.Συκουτρής, Ε.Λεμπέσης, Έλληνες διανοούμενοι στο Παρίσι, Έλληνες τροτσκιστές), αλλά και για διεθνή θέματα (π.χ. Γαλλική Αριστερά, Νίτσε, Σχολή της Φραγκφούρτης, Ισλάμ) και ειδικά τεύχη για κρίσιμα εθνικά θέματα (Ελληνοτουρκικά, Θράκη, Ελληνική Δεξιά, Μεγάλη Ιδέα, Ελληνορωσσικές σχέσεις), δημοσίευσε μεταφράσεις, ρεπορτάζ από διεθνή συνέδρια και συνεντεύξεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων (BOTTOMORE, FRANK, TOURAINNE, ZIEGLER κ.ά.), συνεργάστηκε με κορυφαίους διανοουμένους (όπως ο Ρ.Αποστολίδης, που υπήρξε βασικός επιφυλλιδογράφος επί μία δεκαετία, ο Π.Κονδύλης, ο Κ.Βεργόπουλος, Χρ.Γιανναράς, ο Μ.Ν. Ράπτης και πολλοί ακόμη). Πολλά τεύχη της Ν.Κ. επανεξεδόθησαν πολλές φορές, ενώ ετέθησαν επί τάπητος θέματα που έχουν σχέση με την εθνική μας ταυτότητα και την πνευματική πορεία του νεώτερου Ελληνισμού.

Η ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ κινήθηκε με συνέπεια στην γραμμή της ελευθερίας του πνεύματος, της απροκατάληπτης και ισότιμης μεταχείρισης όλων των θεωρητικών ρευμάτων, της αυστηρής και αντικειμενικής κρίσης των υποβαλλόμενων κειμένων. Άσκησε όμως σκληρή κριτική στις παρακμιακές όψεις της νεοελληνικής πνευματικής ζωής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Βρήκε ωστόσο ευρεία απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, με αποτέλεσμα να εκδίδεται χωρίς παθητικό σχεδόν επί ένα τέταρτο αιώνα. Γι’ αυτό και ευχαριστεί τους αναγνώστες της για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον και την σταθερή τους υποστήριξη.

.

3 thoughts on “Δελτίο Τύπου – Τέλος εποχής για το επιτυχημένο περιοδικό "Νέα Κοινωνιολογία"

  1. Θέλω να μείνω στις δύο σημαντικές επισημάνσεις του δελτίου τύπου, τη μετατόπιση από το βιβλίο στο διαδίκτυο και την απαιδεία της νέας γενιάς. Σε πρώτη και επιπόλαια ανάγνωση φαντάζουν απογοητευτικές. Όμως η μετατόπιση στο διαδίκτυο σημαίνει καταφυγή σε χώρους λιγότερο ελεγχόμενους και μη μονοπωλιακούς. Η συνειδητοποίηση της κατάρρευσης της Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι η απαρχή μιας πολύ μακράς πορείας, αυτής της ανάκαμψής της. Δεν μας ξεγελούν πλέον οι αριθμοί, τα πολλά μεταπτυχιακά, το πλήθος των αριστούχων. Οι υγιείς φωνές και μάλιστα στο διαδίκτυο πληθαίνουν. Η παρακάτω είναι από τις πλέον πρόσφατες: http://users.sch.gr/amalsk/

  2. Θέλω και εγώ να ευχαριστήσω τον κ. Μελέτη Μελετόπουλο και τους συνεργάτες του που για τόσα χρόνια μας χάριζαν το καλό περιοδικό «Νέα Κοινωνιολογία». Σε μια εξωστρεφή εποχή η «Νέα Κοινωνιολογία» κράτησε μια θαυμάσια ισορροπία ανάμεσα στις ιδέες που μας έρχονταν από τη Δύση και στις ιδέες που είχαμε εμείς οι ίδιοι επεξεργασθεί. Η «Νέα Κοινωνιολογία» θα μείνει στις βιβλιοθήκες μας σαν μια πηγή και αποθησαύριση γνώσεων και πληροφοριών που θα παραμένουν πολύτιμες. Αξίζει λοιπόν ο κ. Μελετόπουλος και οι συνεργάτες του τα συγχαρητήριά μας.

    Δημήτρης Μαυρίδης

  3. Εὐχαριστῶ καὶ προσωπικῶς τὸν κ. Μελετόπουλο καὶ τοὺς συνεργάτες τῆς «Νέας Κοινωνιολογίας» γιὰ ὅσα μᾶς προσέφεραν ὅλα αὐτὰ τὰ χρόνια. Προσωπικῶς ἀπήλαυσα τὰ ἀφιερώματα στὸν Γιαννόπουλο, τὸν Δραγούμη, τὸν Συκουτρῆ, τὸν Καστοριάδη κ.ἄ. πολλά. Εὐτυχῶς παραμένει στὸ Διαδίκτυο τὸ πλῆρες σῶμα τοῦ περιοδικοῦ. Ὅλο καὶ σωπαίνουν, ὅμως, ἀποκαμωμένες, οἱ ποιοτικὲς ἑλληνικὲς φωνές… Ἐφέτος ἀνεστάλη ἡ λειτουργία καὶ τῆς «Εὐθύνης» τοῦ Κώστα Τσιρόπουλου μετὰ ἀπὸ τόσα χρόνια… Θὰ μείνουμε μὲ τὰ Lifo καὶ τὰ Athens Voice; Τοιαύτη ἡμῖν ἔπρεπε πολιτεία;

    Φειδίας Ν. Μπουρλᾶς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *