Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 09:13
Οι ισλαμικές χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο κοντινό μέλλον, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε διεθνή επιχειρηματικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. Όπως επεσήμανε, η περιοχή εισέρχεται σε μία περίοδο όπου το Ισλάμ αντιμετωπίζει όχι μόνο την πιθανότητα να γίνει μάρτυρας της μεγάλης αλλαγής, αλλά να συμβάλει σε αυτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση.


“Η Τουρκία δεν χρειάστηκε την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να ξεπεράσει την κρίση”, ανέφερε μιλώντας στο 14ο Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ, όπου συμμετείχαν σχεδόν 3.000 σύνεδροι από 65 χώρες. Το χρέος της Τουρκίας στο ΔΝΤ ήταν 23,5 δισ. δολ. πριν από 8 χρόνια ενώ σήμερα είναι 6 δισ. δολ..


Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει ελαχιστοποιήσει τις διαμάχες με τους γείτονές της και κατάφερε να δημιουργήσει καλές σχέσεις μαζί τους, μέσω της “πολιτικής μηδενικού προβλήματος με τους γείτονες”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους ενισχύθηκαν. Η Τουρκία αύξησε τις εξαγωγές της προς τη Λιβύη στα 1,8 δισ. δολ. πέρυσι από 165 εκατ. δολ. το 2002, καθώς επίσης και με την Ελλάδα, όπου πέρυσι έφθασαν τα 1,63 δισ. δολ. έναντι 380 εκατ. δολ. το 2002.  Αυξημένες ήταν και οι συναλλαγές με την Αίγυπτο, φθάνοντας τα 2,6 δισ. δολ. από 326 εκατ. δολάρια στο ίδιο διάστημα ενώ με τη Συρία οι συναλλαγές ανήλθαν σε 1,4 δισ. δολ. από 267 δολ.


Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ιράκ την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης του συνεδρίου, επιδεικνύοντας την πρόθεση για κοινή δράση στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις στο μέλλον.


Το περασμένο έτος οι εμπορικές συναλλαγές των τουρκικών επιχειρήσεων με την Αίγυπτο ανήλθαν σε 3,2 δισ. δολ., σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου, Rachid Mohammed Rachio, προσθέτοντας ότι στόχος τα επόμενα χρόνια είναι οι συναλλαγές να ανέλθουν σε 5 δισ. δολάρια. Οι Τούρκοι επενδυτές έχουν επενδύσει στην Αίγυπτο σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια, ενώ ενισχύονται οι σχέσεις μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Τουρκίας.


Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Tarik al- Hashimi έδωσε έμφαση στο ρόλο της Τουρκίας στην διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ, ενώ ανέφερε ότι η ετήσια παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ θα αυξηθεί στα 4,5 εκατ. βαρέλια  μέχρι το 2014. Σημείωσε δε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω των πρόσφατων έργων που εκτελούν οι όμιλοι Arma και Celikler, τα οποία αφορούν την κατασκευή 500.000 κατοικιών στη Βαγδάτη.


http://www.emea.gr/article/98538/%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF.html


 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *