Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Διεθνή

Τετρακόσιες χιλιάδες μετανάστες απέλασαν οι ΗΠΑ

Hμερομηνία:  07-10-10
 Τις 392.000 έφτασαν οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής που απελάθηκαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν 392.000 μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, το οικονομικό έτος 2010, σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων είχαν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα ή κακούργημα, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζανέτ Ναπολιτάνο χθες Τετάρτη.


Ο αριθμός των απελαθέντων στην διάρκεια του οικονομικού έτους 2010 -το οποίο έληξε την 30ή Σεπτεμβρίου- ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 389.000, που είχε καταγραφεί το οικονομικό έτος 2009.


Πάνω από 195.000 από εκείνους που απελάθηκαν ήταν «καταδικασθέντες κακοποιοί», ανέφερε η υπηρεσία ελέγχου μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) των ΗΠΑ.


«Αυτή η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην επιβολή των νόμων για την μετανάστευση με έξυπνο, αποτελεσματικό τρόπο που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του κοινού και την εθνική ασφάλεια και καθιστά τους εργοδότες που εν γνώσει τους και επανειλημμένα παραβιάζουν το νόμο υπεύθυνους», δήλωσε η Ναπολιτάνο.


Το μεταναστευτικό έχει καταστεί «καυτό» θέμα, καθώς οι ΗΠΑ διανύουν εκλογική χρονιά, ειδικά σε πολιτείες όπως η Αριζόνα, όπου ο αμφιλεγόμενος πολιτειακός νόμος που προώθησε η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης και απαιτεί από τους αστυνομικούς να ανακρίνουν όσους «νομίζουν» ότι είναι λαθρομετανάστες προκάλεσε έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ τοπικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης.


Η Ναπολιτάνο, και η ίδια πρώην κυβερνήτης στην Αριζόνα, χρησιμοποίησε τα νέα στατιστικά στοιχεία για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι σκληρότερη στην επιβολή των νόμων για την μετανάστευση από ό,τι εκείνη του προκατόχου του Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Ου. Μπους.


Είπε ότι η τυπική, βάσει των κανονισμών προσέγγιση που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση από τη χώρα «περισσότερων καταδικασμένων εγκληματιών λαθρομεταναστών από ποτέ άλλοτε και την επιβολή περισσότερων χρηματικών προστίμων σε εργοδότες που εν γνώσει τους και επανειλημμένα παραβίασαν τη νομοθεσία για την μετανάστευση από ό,τι στην διάρκεια ολόκληρης της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης».


Πράκτορες της ICE έλεγξαν 3.200 εργοδότες, σε βάρος των οποίων υπήρχαν υποψίες ότι απασχολούσαν εργάτες κι εργαζόμενους χωρίς άδεια, κι επέβαλαν πρόστιμα ύψους 50 εκατ. δολαρίων -ποσό που είναι υψηλότερο από εκείνο όλων των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ολόκληρη τη θητεία της κυβέρνησης Μπους, ανακοίνωσε η ICE.


Οι απελάσεις καταδικασθέντων κακοποιών σημείωσαν αύξηση 70% το 2010 σε σύγκριση με το 2008, τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Μπους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/10/2010_358586

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.