Hμερομηνία :  08-10-10   
Του Σταυρου Λυγερου


Σ’ ένα μήνα, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα κληθούν να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχη. Ο δημόσιος διάλογος για ζωτικής σημασίας προβλήματα, όπως η λαθρομετανάστευση, η γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου και η αυξημένη εγκληματικότητα είναι υποτυπώδης, παρότι αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα δεν έχει προηγούμενο, παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, η πρωτεύουσα μετατρέπεται σε μια ατύπως διχοτομημένη πόλη. Οι μετανάστες –κατά κανόνα λαθραίοι– συσσωρεύονται και «καταλαμβάνουν» ολόκληρες γειτονιές. Υπό την πίεση του φόβου, οι ντόπιοι κάτοικοι είτε μετακομίζουν είτε αντιδρούν δυναμικά, με αποτέλεσμα την πρόκληση επεισοδίων, όπως στον Αγιο Παντελεήμονα. Οσοι κατοικούν και εργάζονται σε απόσταση από τις γκετοποιημένες γειτονιές, αποφεύγουν συστηματικά να τις επισκέπτονται.


Η διαρκής συσσώρευση λαθρομεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την ασυδοσία. Η κατάσταση είναι πια χαοτική. Η Πολιτεία έχει χάσει τον έλεγχο, αλλά συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν στρουθοκάμηλος. Στον δημόσιο διάλογο, η λαθρομετανάστευση προσεγγίζεται συνήθως αποκλειστικά με ηθικο-ανθρωπιστικούς όρους, οι οποίοι αφήνουν πολιτικό κενό, διευκολύνοντας την Aκροδεξιά να το καλύψει. Οι ανέξοδες και αυτάρεσκες αντιρατσιστικές ρητορείες περισσότερο τροφοδοτούν παρά καταπολεμούν τον ρατσισμό, επειδή έρχονται σε αντίθεση με τη δύσκολη πραγματικότητα, που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά στρώματα. Αυτά, κυρίως, θίγονται από τη λαθρομετανάστευση όχι μόνο στο επίπεδο της απασχόλησης (λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη «μαύρη» εργασία), αλλά και σε πτυχές της καθημερινής ζωής. Φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι εύποροι αριστεροί και φιλελεύθεροι αστοί έχουν την πολυτέλεια μιας τέτοιας ρητορικής, επειδή δεν συγχρωτίζονται με τους λαθρομετανάστες. Δεν κατοικούν στις ίδιες γειτονιές, δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα ίδια σχολεία, δεν χρησιμοποιούν καν τα δημόσια νοσοκομεία και, βεβαίως, δεν ανταγωνίζονται για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Συνήθως, η μόνη σχέση που έχουν με λαθρομετανάστες είναι ότι χρησιμοποιούν γυναίκες για οικιακές βοηθούς και άνδρες για μικροδουλειές. Το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. Σχεδόν το 90% των μεταναστών που εισέρχονται λαθραία συνολικά στην Ε.Ε., είναι από την Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν τελικό προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ελάχιστοι, όμως, καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα μας. Εχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται κατά κανόνα σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται τελικός προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος των μουσουλμάνων Αφροασιατών λαθρομεταναστών. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η οικονομική κρίση θα υποχρεώσει πολλούς μετανάστες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αυτοί, όμως, που φεύγουν από τη χώρα είναι κατά κανόνα νοικοκυραίοι από τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Οι μάζες των μουσουλμάνων Αφροασιατών παραμένουν σε άθλιες συνθήκες, που τροφοδοτούν τη διογκούμενη διάχυτη εγκληματικότητα.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_08/10/2010_1292875

.

1 thought on “Λαθρομετανάστευση και στρουθοκαμηλισμός

 1. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μετατράπηκε από τους φίλους της ευρωπαίους ώς ο κάλαθος
  απόρριψης παράνομων αλλοδαπών (illegal aliens) αφού οι ιδιοφυίες της Ελλ. πολιτικής υπέγραψαν το σύμφωνο της Λισσαβώνας σύμφωνα με το οποίο παράνομοι αλλοδαποί στις χώρες της Ευρωπης θα επαναπροωθούνται στην Ελλάδα.

  Επιπλέον, πόσο ακόμα θα αναφέρονται τα ΜΜΕ στους παράνομους αλλοδαπούς ώς μετανάστες ή λαθρομετανάστες; Διότι, μετανάστες είναι εκείνοι που μετά από όλες τις νόμιμες διαδικασίες πήραν την άδεια από την Πρεσβεία μας στην χώρα τους να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να βρουν εργασία. Ούτε λαθρομετανάστες είναι σωστός όρος για τουs παράνομους αλλοδαπούς γιατί υποθέτει ότι εχουν ερθει στη χώρα για την εύρεση εργασίας (και όχι μαστρωπείας, δολοφονιών, αγωγός νοσημάτων, τρομοκρατίας, κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας).

  Για αυτό λοιπόν, όλη αυτή η φιλολογία των ΜΜΕ δημιουργεί τα πραγματικά θύματα που ειναι οι(νόμιμοι) μετανάστες – για τους οποιους στο κατω-κατω θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι που διάλεξαν την χώρα μας να μεγαλώσουν τις οικογενειές τους και να προσφέρουν την ενεργειά τους και εμείς καποια στιγμή θα τους ανταμείψουμε με την ανώτατη τιμή που αρμόζει σε κάποιον (νόμιμο) αλλοδαπό, την παροχή της Ελληνικής Ιθαγένειας.

  Η Ελλάς ανέκαθεν λειτούργησε για τους Ευρωπαίους ως buffer zone. Ο νεος Πρωθ. της Βρεττανιας σε μίά πρόσφατη ομιλία του, καλοσωρίζει τους Τ. στην ΕΕ αλλα από την άλλη τους λέει ότι δεν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στην Βρεττανία. Μπορούν βέβαια να πλυμμηρήσουν την Ελλάδα (εάν θέλουν).

  Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι κανείς δεν αναφέρεται στους κινδύνους της Εθνικής Ασφάλειας. Η κυβέρνήσεις Mickey-Mouse που έχουμε τα τελευταία 18 χρόνια δέν έχουν κάνει τίποτα για να επιλήσουν το πρόβλημα, μόνο γκάφες, με τις οποίες συνεχώς μας επιβαρύνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *