Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Διεθνή

Ο πόλεμος των νομισμάτων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ finance@ekdotiki.gr


Πίσω από τα χαμόγελα και τις χειραψίες αυτών των ημερών στην Ουάσινγκτον, κατά την ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μαίνεται ένας υπόγειος «πόλεμος των νομισμάτων», όπως εύστοχα τον χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, και στον οποίο πόλεμο, δύναμη θεωρείται η αδυναμία.


Φαίνεται να έχουν έρθει τα πάνω κάτω, αφού οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου ποντάρουν στην αποδυνάμωση του νομίσματός τους. Οι Αμερικανοί σπρώχνουν προς τα κάτω το δολάριο, για να ξεφορτωθούν ένα μέρος από το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος τους, οι Γιαπωνέζοι πιέζουν το γεν, για να αναθερμάνουν την οικονομία τους, και οι Κινέζοι κρατούν υποτιμημένο το γουάν, για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές τους.


Εκτός… συναγωνισμού μένουν οι Ευρωπαίοι, με το ευρώ να έχει ανατιμηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 10% έναντι του δολαρίου, κατά 4% έναντι του γεν και κατά 8% έναντι του γουάν. Αλλά η ισχύς του νομίσματος μάλλον τους τρομάζει.


Ο κίνδυνος των υποτιμήσεων


Ο διοικητής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, κρούει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτόν τον πόλεμο των νομισμάτων. Φοβάται μήπως πάρει χαρακτηριστικά… χιονοστιβάδας υποτιμήσεων, οι οποίες βραχυπρόθεσμα προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις χώρες που τις επιδιώκουν, αλλά μακροπρόθεσμα κάνουν κακό στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας: «Δημιουργείται η εντύπωση ότι τα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικά όπλα», διατύπωσε κομψά τις ενστάσεις του στην πολιτική των μεγάλων ο Στρος Καν, μιλώντας στους Financial Times.


Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει να σημαίνει συναγερμός και στην Ευρώπη. «Προβληματικές» χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις οι άνθρωποι της Bundesbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, αν και παραδοσιακά είναι υπέρ της νομισματικής σταθερότητας. Ωστόσο, η πολιτική του «μαλακού» δολαρίου, γεν και γουάν ζορίζει την Ευρώπη, που βλέπει τις εξαγωγές της να γίνονται ακριβότερες και τις εισαγωγές της φτηνότερες. Η ευρωπαϊκή παραγωγή υποφέρει σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό, ο οποίος εάν συνεχιστεί θα κοστίσει στη γηραιά ήπειρο και άλλες θέσεις εργασίας.


«Νομισματική τάξη πραγμάτων»


Δεν ήταν τυχαία η -κομψή- επίθεση της Ανγκελα Μέρκελ στον Κινέζο πρωθυπουργό τις προάλλες στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης – Ασίας. Πρέπει να μιλήσουμε το ταχύτερο για «το μέλλον μιας νομισματικής τάξης πραγμάτων με ρεαλιστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Γουέν Τσιαμπάο.


Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει δηλώσει ότι μόλις αναλάβει την προεδρία των G20 -των 20 ισχυρότερων οικονομιών της γης- θα βάλει το «θεμέλιο λίθο» για μια νέα νομισματική τάξη πραγμάτων.


Η Ευρώπη με την παραδοσιακή -γερμανικής εμπνεύσεως- πολιτική της, που στοχεύει στη διατήρηση του πληθωρισμού χαμηλά, των συναλλαγματικών ισοτιμιών σταθερών και είναι φειδωλή με το «τύπωμα» χρήματος, μοιάζει να είναι η μεγάλη ηττημένη σ’ αυτόν τον πόλεμο των νομισμάτων. Οι εμπορικοί ανταγωνιστές της κυνηγούν το πλεονέκτημα του «φτηνού» νομίσματος.


Απόδειξη αδυναμίας


Θεωρητικά η υποτίμηση του νομίσματος είναι ένδειξη αδυναμίας. Στην Ιαπωνία συνέβη το αντίθετο. Το Σεπτέμβριο το γεν έφτασε σε υψηλό 15ετίας και η ιαπωνική κυβέρνηση έχασε την υπομονή της. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάλεσε την κεντρική τράπεζα να επέμβει στην αγορά συναλλάγματος και να αγοράσει δολάρια. Η ιαπωνική οικονομία δεν άντεχε άλλη άνοδο του γεν. Αλλά και για τις ΗΠΑ σημασία έχει αυτήν τη στιγμή μόνο να αναθερμάνουν την οικονομία τους, ακόμη και σε βάρος του δολαρίου, γι’ αυτό και τυπώνουν συνεχώς φρέσκο χρήμα.


Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με άλλον τρόπο, κινούνται και οι Κινέζοι. Οσο και να τους πιέζουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι να ανατιμήσουν επιτέλους το γουάν -που εκτιμάται ότι είναι κατά 20% έως 30% φθηνότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε, ανάλογα με το ποιος κάνει την εκτίμηση- οι αξιωματούχοι του Πεκίνου κάνουν τον… Κινέζο. Η αντίδραση του Κινέζου πρωθυπουργού στις πιέσεις της Μέρκελ την Τετάρτη ήταν ένα ευγενικό χαμόγελο.


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=8&artid=62020

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.