Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ιωάννης Τάτσης Παιδεία

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών

Η ΟΛΜΕ εξέδωσε στις 16/9/2008 ανακοίνωση με θέμα «Για το μάθημα των Θρησκευτικών». Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναλύσω μία μία τις θέσεις της ΟΛΜΕ. Κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ χρόνο γιατί όλα όσα γράφονται στην ανακοίνωση είναι ανακριβή, αθεολόγητα, αστήρικτα και πάντως αντίθετα με τη γνώμη των περισσοτέρων θεολόγων και άλλων εκπαιδευτικών, τους οποίους σαφώς ούτε ρώτησε, ούτε άκουσε ποτέ η κλειστή ομάδα της ΟΛΜΕ. Μόνο μερικές παρατηρήσεις θα κάνω:

 

  1. Η μελέτη της ανακοίνωσης μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η ΟΛΜΕ συμφωνεί πλήρως με τις τελευταίες εγκυκλίους του Υπ. Παιδείας για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Ούτε διάβασαν, ούτε είδαν, ούτε υποψιάστηκαν οι κύριοι της ΟΛΜΕ τις τόσες αντιδράσεις που προξένησαν οι εγκύκλιοι αυτές σε θεολόγους, στις θεολογικές Σχολές, σε επισκόπους και ανθρώπους των γραμμάτων.
  2. Η πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης αφήνει μια γεύση κομμουνιστικού μανιφέστου. Είναι εμφανής η πλήρης αδιαφορία όσων έγραψαν την ανακοίνωση για την Πίστη στο Χριστό και την Εκκλησία. Προσπαθούν να υπερασπιστούν δήθεν οι «δημοκράτες» της ΟΛΜΕ τα δικαιώματα των μαθητών που είναι αλλόθρησκοι ή αδιάφοροι θρησκευτικά. Αλλά πίσω από την προσπάθειά τους αποκαλύπτεται η πνευματική γύμνια τους, η άρνηση της Πίστης τους στο Χριστό, η προσπάθειά τους για την επιβολή στη σύγχρονη Ελλάδα μιας παιδείας αθεϊσμού και αδιαφορίας για τα πνευματικά. Οπωσδήποτε οι απόψεις τους θα γίνονταν εύκολα αποδεκτές στην κομμουνιστική Ρωσία ή Αλβανία των περασμένων ετών, όχι όμως στην Ορθόδοξη Ελλάδα του σήμερα.
  3. Κωμικοτραγικές είναι οι αναλύσεις στις οποίες προβαίνουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών και τα βιβλία που χρησιμοποιούνται σε αυτό. Ζητούν να εξεταστεί ο χαρακτήρας του μαθήματος «ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η επιστημονική βάση και η αντικειμενικότητά του, δηλαδή να έχει χαρακτήρα θρησκειολογικό». Αγνοούν την επιστήμη της Ορθόδοξης Θεολογίας. Και θεωρούν επιστημονική μόνο τη μελέτη των άλλων θρησκειών, τη θρησκειολογία. Όταν επίσης αναφέρονται στην αντικειμενικότητα του μαθήματος, τι εννοούν; Ότι η διδασκαλία της Ορθόδοξης Πίστης είναι υποκειμενική επειδή παραθεωρεί δήθεν τις άλλες θρησκείες; Αν η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική, τότε και η διδασκαλία της ελληνικής Ιστορίας παραθεωρεί την οπτική των Τούρκων ή των Αλβανών για τα ιστορικά γεγονότα. Λυπούμαι που το λέω, αλλά οι κύριοι της ΟΛΜΕ ίσως πρόθυμα θα παραχωρούσαν και στους Τούρκους ακόμη το δικαίωμα να συγγράψουν την ελληνική ιστορία.
  4. Για να υπερασπιστεί η ΟΛΜΕ τα «εργασιακά δικαιώματα των θεολόγων εκπαιδευτικών» προτείνει ένα μάθημα που θα «προσεγγίζει κριτικά και επιστημονικά το φαινόμενο της θρησκείας στην κοινωνιολογική, ιστορική, αισθητική, πολιτιστική και πολιτική ή άλλες διαστάσεις του». Πρώτα, κύριοι της ΟΛΜΕ, θάβετε το μάθημα των Θρησκευτικών και μετά παριστάνετε τους υπερασπιστές των εργασιακών δικαιωμάτων των θεολόγων εκπαιδευτικών; Πότε λάβατε υπόψη τις θέσεις των ίδιων των θεολόγων για το θέμα; Εσείς είστε το συνδικαλιστικό όργανο που υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας; Ευχαριστούμε. Δεν θέλουμε τέτοια βοήθεια και υποστήριξη. Μιλάτε για μάθημα που θα ασχολείται με την «κοινωνιολογική, ιστορική, αισθητική διάσταση της θρησκείας». Θρησκευτικά διδάσκουμε και θα συνεχίσουμε να διδάσκουμε. Κοινωνιολογία ας διδάξουν οι κοινωνιολόγοι, ιστορία οι ιστορικοί, αισθητική οι καθηγητές καλλιτεχνικών. Εμείς οι θεολόγοι θα κάνουμε θεολογία και μάλιστα Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία.
  5. Τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, μας λέει η ΟΛΜΕ, κάτι πάνε να κάνουν προς την κατεύθυνση που αυτή θέλει αλλά «σε καμία περίπτωση δεν διαθέτουν τα χαρακτηριστικά του πλουραλισμού, της αντικειμενικότητας και της ισότιμης μεταχείρισης των διαφορετικών θρησκειών και θρησκευτικών δογμάτων». Αγνοούν ασφαλώς οι κύριοι αυτοί τους άθλους των Αγίων Πατέρων και τα αίματα των Μαρτύρων που χύθηκαν για το ξεκαθάρισμα της ορθής Πίστης από τις αιρέσεις και τις ψευδολογίες των άλλων θρησκειών. Και ζητούν «ισότιμη μεταχείριση» απέναντι σε όλες τις θρησκείες. Κύριοι της ΟΛΜΕ, Χριστός ανέστη! Αν το πιστεύετε δεν μπορείτε να πιστεύετε και στο Βούδδα και στον Αλλάχ και στον Κομφούκιο. Αλλά, αλήθεια πιστεύετε σε Θεό; Ή μήπως δεν έχετε το Θεό σας;
  6. Ο επίλογος της ανακοίνωσης είναι το κερασάκι στη τούρτα που μας χάρισε η ΟΛΜΕ. Ζητούν το χωρισμό κράτους – Εκκλησίας. Δεν θα πω τι πρέπει να γίνει στο θέμα αυτό. Αλλά πάντως το αίτημα αυτό της ΟΛΜΕ επιβεβαιώνει την αλήθεια ότι οι κύριοι αυτοί επιδιώκουν την πλήρη αποχριστιανοποίηση της ελληνικής παιδείας.
 

Ας χαρίσουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί στην αγαπητή μας ΟΛΜΕ ένα μεγάλο δώρο. Την πλήρη αδιαφορία μας για αυτήν. Αποχή από τις εκλογές των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. Και να απαιτήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί το μισθό τους να τον παίρνουν ολόκληρο. Γιατί μαθαίνω ότι σε μερικές Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης παρακρατείται από το μισθό των εκπαιδευτικών κάποιο χρηματικό ποσό που στέλνεται στην ΟΛΜΕ. Είναι παράνομο. Μην τους αφήνετε να σας κλέβουν.

Θα κλείσω με ένα απόσπασμα παλιότερης ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ (2006) για την 28η Οκτωβρίου: «Το «ΟΧΙ» του λαού μας το ’40, η εποποιία στα αλβανικά βουνά… το Πολυτεχνείο του ’67, ο Νίκος Τεμπονέρας του ’91 είναι η ζωντανή κληρονομιά που μελετάμε, είναι η ζωντανή μας Ιστορία!». Και ένα σχόλιο: Τι Δαβάκης, τι Έλληνες αγωνιστές του ’40, τι Τεμπονέρας! Όλοι στο ίδιο τσουβάλι! Θα τρίζουν τα κόκαλα των παππούδων μας που πολέμησαν στα ηπειρωτικά βουνά τους Ιταλούς. Θα μας τρελάνει τελείως αυτή η ΟΛΜΕ;»

 
Τάτσης Ιωάννης
Θεολόγος Γυμνασίου Πλαταριάς

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.