Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά

Ο Μπουτάρης, ο Κεμάλ και ο βιασμός της ιστορικής συνείδησης του Έλληνα

του Σάββα Καλεντερίδη
Είδαμε σήμερα το πρωί, στη ΝΕΤ, τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, να απαντά σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το θέμα του Κεμάλ.
Ο κ. Μπουτάρης, αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της δωρεάς του νεοκλασικού που φέρεται να έζησε για ένα διάστημα ο φασίστας-σφαγέας του Ελληνισμού από το ελληνικό στο τουρκικό δημόσιο και της αλλαγής του ονόματος της οδού Αποστόλου Παύλου σε Κεμάλ Ατατούρκ, τη δεκαετία του ’30, είπε και τα παρακάτω.
Επιβεβαίωσε ότι πριν λίγα χρόνια, όταν οι Τούρκοι ανακαίνισαν την οικία του βραβευμένου με Νόμπελ Ποίησης, Γιώργου Σεφέρη, στη Σκάλα Βουρλών, δίνοντας ταυτόχρονα το όνομά του στη διερχόμενη οδό, ο ίδιος, ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, στη διάρκεια επαφών με Τούρκους επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη και μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που κατέβαλλαν τότε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζέμ (που ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα αναλάμβανε τα ηνία της εξουσίας, με βάση σχέδιο πραξικοπήματος της φασιστικής-τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ) για σύσφιγξη των Ε-Τ σχέσεων, πρότεινε να ξαναδοθεί το όνομα του φασίστα-σφαγέα του Ελληνισμού, Μουσταφά Κεμάλ, στην οδό Αποστόλου Παύλου, εξομοιώνοντας στην ουσία το ήθος και το βεληνεκές του Σεφέρη με τον σφαγέα εκατοντάδων χιλιάδων αόπλων και γυναικοπαίδων, τον Μουσταφά Κεμάλ.
Δείχνοντας μάλιστα το ποιόν του, ανέφερε ότι στόχος του είναι αν εκλεγεί, να μετατρέψει την Θεσσαλονίκη τόπο λατρείας των Τούρκων (μίλησε για 300 χιλιάδες το χρόνο), οι οποίοι θα έρχονται στη Θεσσαλονίκη, θα αφήνουν τα λεφτά τους και ας προσκυνούν όποιον και ό,τι θέλουν.

Άλλα σχόλια δεν κάνουμε. Αφήνουμε τους αναγνώστες μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Απλά, θα δηλώσουμε ότι για μας, η παρουσία τέτοιων προσώπων στην πολιτική σκηνή και η δημόσια έκφραση τέτοιων θέσεων και μάλιστα από δημόσιο μέσο ενημέρωσης, σε μια πόλη της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι θύμα των -στην κυριολεξία- θανατηφόρων εντολών του Κεμάλ και σε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός υπέστη Γενοκτονία από τον Κεμάλ και από τον Κεμαλισμό, αποτελεί δείγμα της ηθικής και της πολιτικής παρακμής και χρεωκοπίας αυτού του τόπου.
Ο Θεός να φυλάει αυτή τη χώρα.


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_9124.html

.

7 comments

Νέμεσις 11 November 2010 at 18:13

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ότι στο κείμενό του αυτό ο Καλεντερίδης καλύπτει την τουρκλοφιλική πολιτική του Ιωάννη Μεταξά. Την πολιτική του Μεταξά υποστηρίζει και υιοθετεί ο Μπουτάρης.

Γι αυτό είναι χρήσιμο ως κείμενο που βάζει τα πράγματα στη θέση του, το παρακάτω:

http://pontosandaristera.wordpress.com/2010/11/11/thrasos/

Reply
Ανώνυμος-Κωστας Χαρτοματζιδης 11 November 2010 at 20:11

Ο Ποντος και Αριστερα καλυτερα να μας παρατησει ησυχους. Νομιζουν οτι ειναι ακομα προσφυγες και οτι η Ελλαδα δεν εχει αλλη δουλεια απο το να απολογειται για το τι εγινε 80 χρονια πριν.

Reply
imago 11 November 2010 at 21:26

Αντί να κατηγορούνε μερικοί τον Μεταξά για τουρκοφιλία ας απολογηθούνε πρώτα για την δική των την οποία εκφράζουνε μέχρι σήμερα!

Reply
Πατριώτης 12 November 2010 at 17:28

@ Νέμεσις 11/11/2010 – 20:13.

Αν δηλαδή είχε αναφέρει ο κ. Καλλεντερίδης ότι το σπίτι, στο οποίο λένε ότι γεννήθηκε ο Ατατούρκ, είχε δωριθεί από τον Μεταξά, τι θα άλλαζε στο άρθρο; Ο Π&Α έχει “προσωπικά” (sic) με τον Μεταξά (και όχι μόνο, βεβαίως) διακατέχεται από μία εμπάθεια στο πρόσωπό του και γράφει αρλούμπες. Εσύ γιατί τις αναπαράγεις εδώ; Αυτό είναι το θέμα μας; Αν δώρισε το σπίτι ο Μεταξάς, ή κάποιος άλλος, την δεκαετία του ’30, όταν επιχειρήθηκε (ανεπιτυχώς) η δημιουργία ελληνοτουρκικής προσέγγισης και ο Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ για Νομπέλ Ειρήνης; Όταν τα σύννεφα του πολέμου πύκνωναν στην Δύση κι έγινε μία προσπάθεια να διαφυλάξουμε την ανατολική μας πλευρά, κατά το δυνατόν;

Reply
jmakryn 13 November 2010 at 07:46

Στην Αυστρια οπου γεννηθηκε ο Χιτλερ υπαρχει οδος προς τιμην του ; Απλα ρωταω.

Reply
Κατερίνα 24 November 2010 at 20:56

Ποιός είπε άραγε στον ‘κυριο’ Μπουτάρη ότι όλοι κρίνουμε τη ζωή με γνώμονα το χρήμα?Δεν είναι αστείο και μικρονοικό να πιστεύει ‘οτι αυτό το επιχείρημα είναι αρκετό για να χτίσει ένα τζαμί η ένα μνημείο? Ας σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα και ας μην θεωρούμε τους πάντες το ίδιο ανόητους. Μπορεί η αμορφωσια, η αδιαφορία και η οικονομικη απόγνωση να έχουν κάνει τον κόσμο κοντόφθαλμο μα σίγουρα ένα τέτοιο επιχείρημα δεν πείθει.Το κακό είναι ότι όλοι οι νεοψευτοδιανούμενοι αριστεριστές θέλουν να πιστεύουν ότι διακατέχονται απο αισθήματα ισότητας προς όλους και όλα αλλά στη ουσία όλα αυτά τα πομπώδη λόγια περί ισότητας και δικαιώμάτων είναι ένας φερετζές που κρίβει το αντιχριστιανικο και αντιελληνικό τους πρόσωπο.Όλα είναι καλά και αποδεκτά εκτός απο τα ελληνικά και τα ορθόδοξα.Γιατί?Λύπούμαι αλλά σιγά σιγά διαπιστώνω πώς μας αξίζει ένας Μπουτάρης, αν και εμείς τέτοια κριτήρια έχουμε για το πως θέλουμε να ζούμε.Έχουν να δούν πολλά ακόμα τα μάτια μας…

Reply
imago 24 November 2010 at 21:55

“η παρουσία τέτοιων προσώπων στην πολιτική σκηνή και η δημόσια έκφραση τέτοιων θέσεων και μάλιστα από δημόσιο μέσο ενημέρωσης, σε μια πόλη της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι θύμα των -στην κυριολεξία- θανατηφόρων εντολών του Κεμάλ και σε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός υπέστη Γενοκτονία από τον Κεμάλ και από τον Κεμαλισμό, αποτελεί δείγμα της ηθικής και της πολιτικής παρακμής και χρεωκοπίας αυτού του τόπου.”

Προφανώς οι Ανατολίτες κάτοικοι της συμπρωτεύουσας περίμεναν για άλλη μια φορά στην ιστορία των, να τους σώσουνε άλλοι αντί να πράξουνε οι ίδιοι το καθήκον των.
Εγώ προσωπικά, εάν ήμουν απόγονος προσφύγων και θυμάτων της Γενοκτονίας, όχι μόνο θα απέτρεπα την εκλογή ενός τέτοιου ανθρώπου στην θέση του δημάρχου, αλλά θα εξαφάνιζα με οποιοδήποτε τρόπο την περίπτωσή του.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.