Thursday 18 April 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό και η Κύπρος κυπριακή

του Αντόνιο Μασίπ*
Στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων JURI (Στρασβούργο, 18 Οκτωβρίου) συζητήθηκε η έκθεση Lechner σχετικά με το εμπόριο με το βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο «δεν τελεί υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μηχανεύτηκε μια διαδικασία για να καταστήσει δυνατό το εμπόριο με το βόρειο τμήμα της Κύπρου, παραγνωρίζοντας την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συζήτησης, ο εισηγητής αναφέρθηκε επανειλημμένα στο προηγούμενο του Γιβραλτάρ, και μάλιστα έκανε λόγο για την «αγγλική κυριαρχία επί του Γιβραλτάρ»


Όταν μου δόθηκε ο λόγος δήλωσα τα εξής: « Κατ’ αρχάς, θέλω να εκφράσω ρητά την διαφωνία μου με την θέση του εισηγητή αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Διαφωνία την οποία, αν κρίνω από τον μορφασμό του, συμμερίζεται και ο συνάδελφός μας της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Ομάδας (PPE), κ. Luis de Grandes.


Το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό εδώ και αιώνες, ανεξάρτητα από την βίαια και εξαναγκαστική Σύμβαση της Ουτρέχτης( Treaty of Utrecht). Δεν αναγνωρίζω ούτε την κυριαρχία ούτε τη νομιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στο Peñón (Γιβραλτάρ). Αντίθετα, διακηρύσσω την ισπανικότητα αυτού του τμήματος της Ισπανίας. Όσο για το θέμα που συζητούμε σήμερα, η Κύπρος στο σύνολό της , είναι μια ανεξάρτητη χώρα, κράτος-μέλος της ΕΕ, η οποία εξαιτίας της βίαιης κατοχής των εδαφών της βρίσκεται διαιρεμένη και αυτή η διαίρεση πρέπει να τερματιστεί.


Η Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι είναι το Υπουργικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του το αρμόδιο θεσμικό όργανο για το ζήτημα του εμπορίου που απασχολεί την Επιτροπή. Είμαι αναμεμειγμένος στην πολιτική εδώ και πολλά χρόνια και όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στο χώρο από την ταπεινή θέση μου στην αυτόνομη κυβέρνηση μιας περιοχής της Ευρώπης μας, διδάχθηκα από τον Πρόεδρο της εν λογω αυτονομίας ότι όφειλα να συμμορφώνομαι με τις γνωμοδοτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας.


Μόνο σε πολύ ευαίσθητες και ακραίες περιπτώσεις και με μεγάλη προσοχή μπορεί ένας πολιτικός να αποστασιοποιηθεί από τις γνωμοδοτήσεις της Νομικής του Υπηρεσίας. Ενώπιον μας έχουμε τρεις γνωμοδοτήσεις, ας ακολουθήσουμε τη δική μας και ας υπερασπιστούμε την κυπριακή κυριαρχία επί του συνόλου των εδαφών της».


Ο εισηγητής, αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης άλλαξε την αρχική του στάση, παραδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με την γνωμοδότηση και απολογήθηκε στον « ισπανό συνάδελφό», σημειώνοντας ότι οι αναφορές του στο βρετανικό Γιβραλτάρ δεν ήταν ορθές.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (BLOG) ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ANTONIO MASIP

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_120.html 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.