Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες ζητά η Κομισιόν από την Τουρκία

Δημοσίευση: 23 Οκτ. 2010, 20:15
Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί
Ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε κάλεσε το Σάββατο την Τουρκία να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, διάφορα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα διαμηνύουν ότι θα πιέσουν την ΕΕ να οργανώσει πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.


«Ένα Σύνταγμα είναι το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης για να ενισχύσει η Τουρκία το δημοκρατικό της σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ» δήλωσε ο Φούλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.


Το σημερινό Σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο κληροδότησαν στη χώρα οι στρατιωτικοί με το πραξικόπημα του 1980, παρά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί, αποτελεί στόχο επικρίσεων καθώς θεωρείται ότι ευνοεί μια απολυταρχική αντίληψη της εξουσίας.


Ένα νέο Σύνταγμα θα διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης, σημείωσε ο Φούλε, ο οποίος αναφέρθηκε «στην πίεση που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης».


«Με ένα νέο Σύνταγμα, θα ενισχυθεί επίσης το κράτος δικαίου χάρη σε ένα δικαστικό σύστημα πιο αμερόληπτο και αποτελεσματικό […] Με ένα νέο Σύνταγμα, η Τουρκία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος και αυτών των μειονοτήτων» προσέθεσε ο Φούλε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.


Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Tούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν με δημοψήφισμα μια συνταγματική αναθεώρηση που περιορίζει την εξουσία της ιεραρχίας των δικαστών και του Στρατού, δύο προπύργια του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Η αντιπολίτευση εξέφρασε υποψίες ότι η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει με αυτήν την αναθεώρηση να ελέγχει τη λειτουργία της δικαιοσύνης.


Μετά το δημοψήφισμα, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε και για νέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο νέας συνταγματικής αναθεώρησης πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2011.


Πιέσεις για δημοψήφισμα
Την ώρα όμως που η Κομισιόν ζητά από την Τουρκία νέο Σύνταγμα, που θα τη φέρει πιο κοντά στην ΕΕ, διάφορα ακροδεξιά κόμματα την Ευρώπη δηλώνουν ότι θα ασκήσουν πιέσεις ώστε να οργανωθεί πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα για το θέμα.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ «θα σήμανε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


«Θα δημιουργηθεί μία Ευρωασιατική-αφρικανική Ένωση, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προοπτική της ειρηνικής Ευρώπης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Στράχε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό


http://news.in.gr/world/article/?aid=1231064633

.

1 comment

Πατριώτης 27 October 2010 at 09:12

Το γελοίον του πράγματος είναι ότι, αυτοί που χαρακτηρίζονται ως «ακροδεξιοί», ζητούν το δημοκρατικότερο πράγμα του κόσμου. Οι αυτοαποκαλούμενοι «κεντρώοι» (;) το αρνούνται και επιμένουν μία δράκα επαγγελματιών πολιτικών, αδούληδων και ανεπρόκοπων, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα, να αποφασίσει για την τύχη μιας ολόκληρης ηπείρου και δη της «γηραιάς» και των εθνών που την κατοικούν, με την πλούσια ιστορική παράδοση και τον πολιτισμό.

Αν αυτοί είναι οι «μετριοπαθείς» (μάλλον μετριόνοες, θα έλεγα εγώ) και οι άλλοι «ακραίοι», δηλώνω άφοβα και με καμάρι ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.