Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Εσωτερική πολιτική Μακεδονία Πολιτική επικαιρότητα Σκοπιανό

Ζητείται πολιτική βούληση για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 24 Ιουνίου 2019.

Την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις των κ.κ. Κουμουτσάκου, Συρίγου και Μηταράκη, παρουσιάστηκε το νέο δόγμα προσέγγισης της ΝΔ για την Συμφωνίας των Πρεσπών. Κλειδί είναι η φράση ότι «η ΝΔ δεν είναι αναθεωρητική δύναμη». Δεν θα ακουμπήσει τη Συμφωνία, απλώς θα «παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή της άρθρο-άρθρο».

Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία είχε ουσιαστικά αποδεχθεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» πολύ νωρίτερα. Στις 2 Οκτωβρίου 2018 ο κ. Κουμουτσάκος και στις 10 Ιανουαρίου 2019 ο αντιπρόεδρος κ. Χατζηδάκης, παρουσίασαν μεταξύ άλλων το βιβλίο του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Αλέξανδρου Μαλλιά με τίτλο «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία». Εκδόθηκε πριν καν το δημοψήφισμα στα Σκόπια, πολύ πριν τη διπλή κύρωση.

Ασφαλώς και στα πλαίσια της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες να εξασφαλιστούν ορισμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η χρήση του όρου «μακεδονικός» σε προϊόντα εντός της ΕΕ. Οι αδυναμίες του κειμένου των Πρεσπών όμως είναι πολλές και εμφανείς. Εάν η επόμενη κυβέρνηση διέθετε την πολιτική βούληση, έχει την δυνατότητα να κάνει πολύ περισσότερα από αυτό.

Θα σταθώ σε μία μόνο αδυναμία, λόγω χώρου του παρόντος άρθρου. Το άρθρο 48 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 αναφέρεται σε «λάθος», το οποίο μπορεί να ακυρώσει μία τέτοια Συμφωνία. Ένα μόνο λάθος. Ιδού η παράγραφος 1 του εν λόγω άρθρου:

A State may invoke an error in a treaty as invalidating its consent to be bound by the treaty if the error relates to a fact or situation which was assumed by that State to exist at the time when the treaty was concluded and formed an essential basis of its consent to be bound by the treaty.

Ορίστε: η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας στα Σκόπια δεν ολοκληρώθηκε, όπως θα έπρεπε και όπως η ίδια όριζε ρητά και κατηγορηματικά πριν έρθει για κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρώτον, επειδή δεν υπεγράφη από τον Πρόεδρο της χώρας, αλλά από τον Πρόεδρο της Βουλής σε μία καταφανή παραβίαση του Συντάγματος των Σκοπίων, και δεύτερον επειδή οι Συνταγματικές τροποποιήσεις ουδέποτε μας έγιναν γνωστές. Μόνο τα υπό τροποποίηση άρθρα μας γνωστοποιήθηκαν.

Ο ίδιος ο κ. Συρίγος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις 18 Ιουνίου δήλωσε ότι μπορεί στο τροποποιημένο Προοίμιο του Συντάγματος (που «δεν μας έχει γίνει γνωστό ακόμα») να εμφανιστούν αναφορές σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας σκέτο». Το έθεσε ως παράδειγμα παρακολούθησης της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας. Μα αυτό δεν είναι τέτοιο παράδειγμα! Αυτό είναι παράδειγμα παραβίασης της διαδικασίας κύρωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει την τροποποίηση του Συντάγματος. Γνώριζαν οι Έλληνες βουλευτές αυτές τις δύο ελλείψεις ή μήπως εμπιστεύτηκαν την σπουδἠ της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα σε ένα 24ωρο;

Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο σημεία της Σύμβασης της Βιέννης που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μία ελληνική κυβέρνηση για να ακυρώσει τη Συμφωνία, εφόσον διαθέτει την πολιτική βούληση. Δυστυχώς, η ΝΔ δεν δείχνει να την διαθέτει. Χρόνος υπάρχει μέχρι την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, θα πω ότι αναθεωρητική είναι και η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον ανατρέπει τη Συνθήκη Βουκουρεστίου. Εφευρίσκει εθνότητα και της αποδίδει αποκλειστικότητα στο όνομα του κράτους. Τέτοια εθνότητα ήταν ανύπαρκτη, όπως μαρτυρούν οι Οθωμανικές και Γιουγκοσλαβικές απογραφές, Αμερικανικές μελέτες (National Geographic) και όλες οι πηγές της εποχής ως το 1921 τουλάχιστον.

4 comments

Δημοσθένης ο Μακεδών 25 June 2019 at 16:19

Τα πράγματα στη ζωή είναι απλά, πολύ απλά!

ΔΕΝ υπάρχει πολιτική βούληση διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Πολιτικοί!!!

Reply
Stylianos Xenokrates 26 June 2019 at 17:31

Φυσικα θα ειναι ολα διαφορετικα πριν απο οποιαδηποτε ενταξη, που αν τεθει αργωτερα η ενσταση ακυρωσης της συμφωνιας των Πρεσπων θα ειναι ασφαλως ολα ποιο δυσκολα, ειτε ως προφαση, ειτε και ως πραγματικοτηττα. Αυτο ομως το πλεονεκτημα, που ειναι εθνικη επιταγη, δεν θελει να το αξιοποιησει ο κ. Μητσοτακης, που ειμαι βεβαιος οτι θα το μετανοιωσει πικρα, αν δεν το κανει, αλλα μαζι του και πολλοι συμπολιτες μας, που αδιαφορουν τωρα, σαν να προκειται για κατι τειλειως ασημαντο, ενω προκειται για την απωλεια μιας τεραστιας σε ογκο και σημασια ελληνικης περιοχης, που με τον χρονο θα χαθει και που αργωτερα θα δημιουργησει και τεραστια εθνικα προβληματα οχι μονον σε Γη, αλλα και ατην Θαλασσα μας, λογω ΟΑΖ. Τοσο κοντοφθαλμους δεν τους περιμενα τους Πολιτικους μας, αλλα και τον λαο μας, που αδιαφορει.

Reply
Ελευθέριος 26 June 2019 at 21:09

Φρούδες ελπίδες τρέφουν όσοι ποντάρουν στο να κάνει η ΝΔ οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της καταγγελίας, ακύρωσης ή λήξης της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν υπάρχει τέτοια βούληση στον σημερινό αρχηγό της, γυιό εξάλλου τους πατέρα του, που με αλαζονική αυτοπεποίθηση και επιπολαιότητα που σκοτώνει, είχε δηλώσει στη γνωστή συνέντευξή του στον Παπαχελά ότι ” αν ήταν ατο χέρι του, θα το είχε λύσει χθές”. Ως λύση εννοούσε βεβαίως το πούλημα του ονόματος ως να επρόκειτο για κάποιο εταιρικό του “brand name”!
Ο υιός Κούλης έπαιξε στη Βουλή τον τζάμπα μάγκα σε ένα εθνικό θέμα για να κερδίσει και από εδώ ψηφαλάκια πείθοντας αρκετούς αδαείς. Τέτοιοι είναι οι ποιλτικοί μας ταγοί, τα πάντα για την εξουσία κι ας πάει και το παλιάμπελο.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.