Monday 25 March 2024
Αντίβαρο
Επίκαιρα Εσωτερική πολιτική Μηνάς Κασιμάτης Χρονογραφήματα

Παλαιαί αμαρτίαι «Πολιτικής Ορθότητος»!

(Η προ 17ετίας “ρατσιστική” -κατά την πολιτική ορθότητα- αμφίεσις τού Καναδού πρωθυπουργού!)

του Μηνά Κασιμάτη 

Ας κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο! Συγκεκριμένα ας ταξιδέψουμε στο Γουέστ Πόιντ Γκρέι τού Βανκούβερ τού Καναδά πίσω στα 2001, δηλ. πριν 17 χρόνια. Εκεί, ένα ιδιωτικό σχολείο, διοργανώνει ένα πάρτυ μασκέ, όπου συμμετέχουν οι μαθητές και οι δάσκαλοί του. 

Μια από τις πιο πετυχημένες -κατά κοινήν ομολογίαν όλων των παρευρισκομένων- μεταμφιέσεις εκείνης τής βραδιάς είναι και αυτή ενός εκ των δασκάλων, που έχει ντυθεί Αλαντίν, έχοντας βάψει το πρόσωπό του βεβαίως μαύρο, με φούμο. Και λέω “βεβαίως”, διότι, ως γνωστόν, ο Αλαντίν είναι χαρακτήρας Ινδός! Αν κάποιος ήθελε να ντυθεί… Τζέκινς Χαν, τότε θα είχε κάνει τα μάτια του να φαίνονται σχιστά και ίσως να είχε προσπαθήσει να… κιτρινίσει και λίγο το χρώμα τού προσώπου του, βάσει δηλαδή τής μογγολικής φυσιογνωμίας!

Όλοι περάσανε πολύ όμορφα σε αυτό το πάρτυ! Το διασκέδασαν, όπως θα λέγαμε, με την ψυχή τους! Τραβήχτηκαν φυσικά και οι απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες! Τίποτα το αξιοπερίεργο, τίποτα το μεμπτό…

Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο σήμερα· 2019! Οι μαθητές έγιναν ολόκληροι άνδρες και γυναίκες, ο δε καθηγητής εκείνος, που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις με την αμφίεσή του, έγινε… πρωθυπουργός! Πρόκειται για τον σημερινό πρωθυπουργό τού Καναδά Τζάστιν Τρυντώ (Justin Trudeau), που ύστερα από μια τετραετία, διεκδικεί ξανά στις επερχόμενες εκλογές τής 21ης Οκτωβρίου την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία στο πρωθυπουργικό πόστο!

Κάποιος επιχειρηματίας από το Βανκούβερ, ο Μάικλ Άνταμσον, μέλος τής κοινότητος τού ίδιου σχολείου σήμερα, κοιτώντας το ετήσιο σχολικό φωτογραφικό λεύκωμα, εντόπισε και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία τού τότε δασκάλου και νυν πρωθυπουργού, να χαμογελά, περιτριγυρισμένος από τέσσερεις γυναίκες (πιθανότατα συναδέλφους δασκάλες), φορώντας ένα τουρμπάνι και το πρόσωπο και τα χέρια του να είναι βαμμένα με μαύρο χρώμα. Ήταν από εκείνο το πάρτυ τού 2001! Απεφάσισε λοιπόν ο επιχειρηματίας να τη δώσει στη δημοσιότητα (με καλή πρόθεση θέλω να πιστεύω). Και, μια εβδομάδα μετά την έναρξη τής προεκλογικής περιόδου, το έκανε γνωστό το περιοδικό ΤΙΜΕ. Όλα καλά ως εδώ. 

Όμως μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά… Πλέον υπάρχει κάτι που καταδυναστεύει διεθνώς τις ζωές των ανθρώπων και ονομάζεται «Πολιτική Ορθότης» (political correctness) και η οποία, ανάμεσα σε ένα σωρό άλλα, έχει ορίσει ότι το να ντύνεται ένας λευκός μαύρος, ακόμα και αν είναι απόκριες, πια δεν είναι αστείο, όπως παλιά, αλλά… “ρατσιστικό”! Και οφείλουν όλοι να συμμορφώνονται στις επιταγές τής Πολιτικής Ορθότητος, διότι διαφορετικά τούς περιμένει η… μιντιακή -και όχι μόνον- κατακραυγή! 

Τι κι αν η φωτογραφία ήταν προ 17 ετών και όχι τωρινή, μια εποχή μάλιστα που, τέλος πάντων, δεν είχε ακόμα οριστεί ότι κάτι τέτοιο είναι “ρατσιστικό”! Έπρεπε να το είχε προβλέψει! Το “έγκλημα” μετρά αναδρομικά!

Τι κι αν εκείνη την εποχή δεν είχε καν ασχοληθεί με την πολιτική και ήταν ένας απλός δάσκαλος! Δάσκαλος και να… υποπίπτει σε τέτοιες “ρατσιστικές” πρακτικές, εξίσου μεμπτό -αν όχι και περισσότερο- όσο όταν το κάνει ένας πολιτικός!

Τι κι αν ο Τζάστιν Τρυντώ είναι ένας καθ’ όλα φιλελεύθερος πολιτικός, που έχει μάλιστα παρουσιαστεί ως ένας ένθερμος υποστηρικτής τής πολυπολιτισμικότητος. Το παράπτωμα είναι παράπτωμα!

Ούτε καν άλλες απτές αποδείξεις τής νομιμοφροσύνης του στην Πολιτική Ορθότητα και τις προοδευτικές ιδέες, όπως η συμμετοχή του -τρεις φορές παρακαλώ (2016, 2018 και 2019)- στο Gay Pride και η νομιμοποίηση τής κάνναβης τον περασμένο Οκτώβριο, μπόρεσαν να μετριάσουν το βάρος τού “εγκλήματός” του! Έσφαλε! Και το ξέρει και ο ίδιος καλά!

Γι’ αυτό, αντί να βγει να υπερασπιστεί τον εαυτόν του διαμαρτυρόμενος «”Ρατσιστικό” το ότι ντύθηκα σε ένα πάρτυ ΜΑΣΚΈ -και μάλιστα πριν από 17 χρόνια- Αλαντίν;;;», ο καημένος ο Τρυντώ, με ύφος μετανοιωμένου μικρού παιδιού που έχει αναγνωρίσει την σκανταλιά του αφότου το μάλωσαν και ζητά συγγνώμη για το σφάλμα του, έκανε δήλωση μπροστά στις κάμερες: «Δεν έπρεπε να το έχω κάνει. Έπρεπε να γνωρίζω ότι δεν είναι σωστό, και πραγματικά λυπάμαι» («I shouldn’t have done it. I should have known better, but I didn’t and I’m really sorry»)…

Η Πολιτική Ορθότης για άλλη μια φορά ενίκησε! Τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους! Ο ρατσισμός συνετρίβη! Μπορούμε να συνεχίζουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι!…

Μηνάς Κασιμάτης

5/10/2019

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.