Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Άγγελος Συρίγος Επιστολές Μακεδονία Σκοπιανό

Απάντηση του Άγγελου Συρίγου στην επιστολή για το άρθρο του. «Η ΣτΠ βρίσκεται σε πλήρη ισχύ στις διμερείς μας σχέσεις με τα Σκόπια.»

Ο κ. Άγγελος Συρίγος απάντησε στην επιστολή μου στο πρόσφατο άρθρο του

Επιστολή στον Άγγελο Συρίγο για τη Συμφωνία των Πρεσπών – απάντηση στο άρθρο του.

Η απάντηση:

Αγαπητέ κ. Σταλίδη,

Είναι ορισμένα θέματα επί των οποίων μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Είναι και κάποια άλλα που αφορούν σε αντικειμενικά γεγονότα. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία υπάγεται και η επισήμανσή μου ότι από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται σε πλήρη ισχύ στις διμερείς μας σχέσεις με τα Σκόπια. Δεν είναι ούτε προσύμφωνο -δεν υπάρχει αυτή η έννοια στο διεθνές δίκαιο-, δεν είναι ούτε συμφωνία μερικής εφαρμογής. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε επ’ αυτού. Πρόκειται για ένα αντικειμενικό γεγονός. Υπογράψαμε τη Συμφωνία και την κυρώσαμε. Αφ’ ης στιγμής κυρώθηκε, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.

Υπάρχει και το Πρωτόκολλο εντάξεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είναι διαφορετική διεθνής συμφωνία από αυτή των Πρεσπών. Το Πρωτόκολλο έχει υπογραφεί από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ κι έχει κυρωθεί από κάποιες από αυτές, περιλαμβανομένης και της πατρίδας μας. Δεν έχει όμως ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία κυρώσεως και εφαρμογής του. Θεωρητικώς, εάν οι γείτονές μας, πριν ολοκληρωθεί η κύρωση του Πρωτοκόλλου εντάξεως από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, παραβιάσουν κατά ουσιώδη τρόπο την Συμφωνία των Πρεσπών, μάς δίνουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουμε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η εκτίμησή μου είναι ότι μετά το βέτο Μακρόν στην ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, θα γίνει ένας αγώνας δρόμου να ολοκληρωθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές που θα διεξαχθούν το Απρίλιο του 2020. Με αυτόν τον τρόπο η Δύση θα δώσει ένα πολύτιμο δώρο στον αγαπημένο της Ζάεφ παραμονές των εκλογών. Παράλληλα θα αποφύγει τυχόν προβλήματα ως προς τη νατοϊκή διασφάλιση των Σκοπίων σε περίπτωση αναρρήσεως του αντιπολιτευόμενου ΒΜΡΟ στην εξουσία. Επομένως, η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι μάλλον θεωρητική παρά πρακτική.

Θέτετε το ερώτημα εάν η άλλη πλευρά ολοκλήρωσε τις εσωτερικές της διαδικασίες ως προς την κύρωση της Συμφωνίας. Βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν μπορούσε να αρχίσει η διαδικασία κυρώσεως της από την Ελλάδα, εάν πρώτα δεν είχε ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία από τα Σκόπια. Επομένως, όταν εμείς ξεκινήσαμε (και ολοκληρώσαμε) τη διαδικασία κυρώσεως, ουσιαστικά αποδεχθήκαμε ότι η άλλη πλευρά είχε ολοκληρώσει τις εσωτερικές της διαδικασίες. Επιδείξαμε ασύγγνωστη ελαφρότητα σε αυτό το θέμα. Υπήρχαν σοβαρές πλημμέλειες στις διαδικασίες της άλλης πλευράς (που επισημαίνω στο αρχικό άρθρο μου που είχατε την καλωσύνη να σχολιάσετε). Για λόγους στοιχειώδους προστασίας των συμφερόντων μας, έπρεπε πριν την κύρωση να ζητήσουμε εξηγήσεις. Μετά την κύρωση δεν έχει νόημα η έγερση των συγκεκριμένων ζητημάτων. Δεν μπορούν πλέον να ανατρέψουν τη θέση εν ισχύι της Συμφωνίας.

Επανέρχομαι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τί επιδιώκουμε; Να αποκτήσουμε ερείσματα για να διεκδικήσουμε αλλαγή των όρων της. Πώς αποκτούνται τα ερείσματα; Όταν υπάρχει σαφής παραβίαση της Συμφωνίας. Όσο πιο σημαντικές οι παραβιάσεις, τόσο πιο δυνατά τα ερείσματα και μεγαλύτερες δυνατότητες θα έχουμε να ζητήσουμε αλλαγές. Για αυτό το λόγο πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά την τήρηση της Συμφωνίας (και όχι διότι ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είναι καλή συμφωνία ή μας βολεύει…): για να αποκτήσουμε, μέσω τυχόν σοβαρών παραβιάσεών της, ερείσματα για να την αλλάξουμε.

Μπορούμε ειλικρινά να ισχυρισθούμε ότι αποτελεί σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας η αποστολή εκπροσώπου της βουλής τους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου ή η προφορική χρήση και αναγραφή στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως του όρου «μακεδονικός» από τον Ζάεφ; Προφανώς και όχι. Η πρώτη είναι μία εχθρική κίνηση, που, όπως, δεν αντίκειται στη Συμφωνία. Η δεύτερη δείχνει το πνεύμα στο οποίο κινούνται οι γείτονές μας, αλλά δεν αρκεί.

Η άλλη πλευρά γνωρίζει καλά αυτά τα θέματα και είναι προσεκτική. Ακόμη και η τελευταία δήλωση Ζάεφ για πάγωμα κάποιων προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών ερείδεται σε άρθρα της Συμφωνίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα, «γενναιόδωρα» χάρισε εξαιρετικά σχοινοτενείς μεταβατικές περιόδους προσαρμογής των Σκοπίων στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Παράλληλα συνέδεσε τις περιόδους αυτές με την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ. Όταν δεν υπάρχει ενταξιακή διαδικασία, δεν υπάρχουν και αλλαγές. Τόσο απλά.

Πρέπει να ξέρουμε με αντικειμενικό τρόπο πως έχουν τα πράγματα. Μόνον έτσι μπορούμε να πολεμήσουμε σωστά για να τα αλλάξουμε.

Μετά τιμής

Άγγελος Μ. Συρίγος
Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία

13 comments

Ελευθέριος 1 November 2019 at 22:11

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον ένα κουρελόχαρτο. Η κυβέρνηση Ζάεφ πατά πάνω στο βέτο της Γαλλίας για να ποδοπατήσει τη Συμφωνία. Συνεπώς και η Ελλάδα θα πρέπει να την καταγγείλει και να πάει σε διαδικασία ακύρωσής της. Τόσο απλά, κύριε Συρίγο. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις για συνεχιζόμενες και με ΝΔ αμαρτίες.

Reply
NF 2 November 2019 at 03:08

Κυριε Συριγο, το ερωτημα ειναι απλο:
Εφαρμοζουν μεχρι σημερα οι Σκοπιανοι σε γενικες γραμμες τη Συμφωνια με καλη πίστη, ή την “παραβιαζουν ουσιωδως”;
Η απαντηση ειναι οτι την παραβιαζουν ουσιωδως.
https://media.real.gr/filesystem/Multimedia/pdf/skopia_id32299.pdf
Οι εθνικες τους ομαδες εμφανιζονται σε διεθνεις αγωνες ως σκετη Μακεδονια, οπως και οι αντιπροσωπειες τους σε διεθνεις εκθεσεις. Ο Ηλιος της Βεργινας παραμενει στους περισοτερους δημοσιους χωρους, οπως και τα αγαλματα, στα οποια τοποθετησαν μια μικρη επιγραφη οτι ειναι “Ελληνικη κληρονομια” με πολυ μικρη γραμματοσειρα. Οι επιγραφες ηταν απο πλαστικο και εφυγαν μετα απο λιγες ημερες! Αξιωματουχοι τους καθε τοσο εκστομιζουν τον ορο “Μακεδονια” σκετη “κατα λαθος”. Ουτε τα σχολικα βιβλια τους εχουν αλλαξει.
Οι παραβιασεις ειναι πραγματικα κραυγαλεες και αμετρητες
https://www.huffingtonpost.gr/entry/periptoseis-paraviases-tes-semfonias-ton-prespon-apo-ta-skopia_gr_5d549f62e4b056fafd072627
Και τις ψιλοπαραδεχθηκε και ο Αναπληρωτης ΥΠΕΞ Βαρβιτσιωτης
https://www.thepresident.gr/2019/09/23/m-varvitsiotis-antimetopizoyme-tis-paraviaseis-tis-symfonias-ton-prespon/
Επομενως η Κυβερνηση Μητσοτακη εχει ηδη τα νομικα ερεισματα να καταγγειλει τη Συμφωνια, αν θελει.

Ερωτασθε οθεν:
ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ;

Πολλω δε μαλλον οταν δεν ειναι αξιοι επιεικειας, αφου προβαινουν και σε ανοικτα εχθρικες ενεργειες, οπως ο ιδιος λετε.
Πολυ απλα, ο Αρχηγος, η ηγετικη ομαδα και πλειστοι πολιτευτες της ΝΔ ενεπαιξαν τον κοσμο.
Και θα δεχθειτε σκληρη κριτικη για αυτο, ειτε σας αρεσει ειτε οχι.

Reply
Δημοσθένης ο Μακεδών 2 November 2019 at 10:01

Κύριοι, παραμελείτε την ουσία της υποθέσεως, η οποία αποτελεί και την ουσία της Δημοκρατίας: έγινε η συμφωνία ΕΡΗΜΗΝ του Ελληνικού Λαού;;; Ποίον ρώτησε και ποίον εκπροσωπούσε ο “κύριος” Τσίπρας και οι συν αυτώ, όταν συμφωνούσε και υπέγραφε;;; ΟΧΙ τον Ελληνικό Λαό!!!

Αυτό κι αν είναι “ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ”!!!

Όλα τα άλλα είναι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!!!

Reply
ΜΑΚΕΔΝΟΣ 2 November 2019 at 21:46

Παρακολουθώ εδώ και αρκετό μα αρκετό καιρό τον κ.Συρίγο, και μπορώ να πω πως έχω τις χειρότερες εντυπώσεις, γιά να μη πω τίποτε άλλο πιό βαρύ!!! Πραγματικά δεν αξίζει να χάνετε τον χρόνο σας κατά την προσωπική μου άποψη.Καλό είναι να κρατάμε ένα αρχείο με τις κατα καιρούς συνεντεύξεις, δηλώσεις και απόψεις όλων των πολιτικών και διαφόρων άλλων “σημαντικών”προσώπων της χώρας μας γιά να έχουμε μιά πιό σφαιρική άποψη.Ειδικά οταν πρόκειται γιά σοβαρότατα εθνικά θέματα.

Reply
Ελευθέριος 4 November 2019 at 00:12

Τσίπρας και Μητσοτάκης, Μητσοτάκης και Τσίπρας, δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Βλάπτουν και οι δυο τους την πατρίδα το ίδιο.

Reply
Antonis 5 November 2019 at 13:08

Μα καλά, δεν γνωρίζουν οι κ.κ. Σταλίδης και Συρίγος ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τους όρους Μακεδόνες-μακεδονικός, βάσει του άρθρου 7, όπως και εμείς άλλωστε; Το περιεχόμενο των όρων αλλάζει (θα έχουν μόνο σλαβικό που δεν θα σχετίζεται με την αρχαία ελληνική Μακεδονία, όπως σ’ εμάς έχουν ελληνικό), όχι οι ίδιοι οι όροι.

Reply
admin 5 November 2019 at 13:52

Προσωπικά: δε με νοιάζει τι λέει το άρθρο 7, τι υπέγραψε ο Κοτζιάς, τι κύρωσε το ελληνικό κοινοβούλιο. Εγώ δεν τους αναγνωρίζω και δεν τους αποδίδω τον όρο «Μακεδόνες». Σκοπιανούς τους έλεγα, Σκοπιανούς τους λέω.

Τώρα, επειδή το πάτε στο τι «δικαιούνται» βάσει της Συμφωνίας. Αφού θέλετε να ακολουθήσουμε τα άρθρα, θα σας πω ότι δεν μπορούν να μιλάνε για σκέτο «μακεδονικό κράτος» (όπως κάνουν στο άρθρο 36 του Συντάγματος). Όσα πράγματα δεν ονοματίζονται (πχ υπηκοότητα με το μακαρόνι που γράφει η ΣτΠ, η γλώσσα κλπ), πρέπει να αναφέρονται ως χαρακτηριστικά του κράτους με τη γενική, δηλαδή «Υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι «μακεδονικό υπουργείο υγείας», ούτε «βορειομακεδονικό υπουργείο υγείας». Επίσης «Στρατός της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι «μακεδονικός» στρατός. Αυτά λέει η ΣτΠ. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν πουθενά και για κανέναν λόγο τον Ήλιο της Βεργίνας, όπως το κάνουν ακόμα και σήμερα εκ νέου και όχι μόνο σε χρήσης παλαιών συμβόλων.

Εγώ πάντως, χωροφύλακας της ΣτΠ δεν θα γίνω. Η κυβέρνηση που είπε ότι θέλει να γίνει, δεν τον κάνει αυτόν τον ρόλο.

Reply
Ελευθέριος 5 November 2019 at 21:49

Ο Ζάεφ το δήλωσε ανοιχτά, ΔΕΝ δεσμεύεται πλέον να συμμορφώνεται με την συμφωνία, ενόσω η ΕΕ δεν του έστρωσε χαλί για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτά ο παμπόνηρος διατείνεται. Το δε VMRO που προηγείται στις δημοσκοπίσεις, θα δώσει στην κουρελαρία της λίμνης τη χαριστική βολή και πλέον σκέτο “Μακεδονία” παντού!
Την ίδια στιγμή ο έτερος μετά τον Τσίπρα απατεώνας της πολιτικής, κωλοτούμπας κι εθνομηδενιστής Μητσοτάκης, ανέλαβε να το παίξει θεματοφύλακας της συμφωνίας και θα παρακαλάει απ’ τη μια να κερδίσει τις εκλογές ο Ζάεφ απ΄την άλλη να συμμορφωθεί αυτός με τους όρους της συμφωνίας. Η έσχατη κατάντια κι ο εξευτελισμός της ανύπαρκτης έως εθελόδουλης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Reply
Ελευθέριος 7 November 2019 at 04:23

@ Πατριώτη
Ο Ζάεφ είναι πιο πονηρός κι απ’ τον Τσίπρα κι απ΄τον Μητσοτάκη. Είναι ο υπό αίρεση πρωθυπουργός ενός βαθιά διεφθαρμένου κράτους, που κατέχει τα πρωτεία στη διαφθορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στηρίζει την ύπαρξή του πάνω σε ένα κατασκευασμένο μύθευμα, στο ψέμα.
Κι επειδή οι δικοί μας, σε ότι αφορά το εθνικό συμφέρον, μονίμως κάνουν την πάπια και σύρονται πειθήνια πίσω από έξωθεν εντολές, τους περνάει ακόμη κι αυτός, για κορόϊδα. Όλοι τους βεβαίως, με προεξάρχουσα τη γραφεοκρατία των Βρυξελλών, αυτόν τον ξεπεσμένο θίασο σαλτιμπάγκων στο υπο διάλυση ευρωπαϊκό οικοδόμημα, περνάνε για κορόϊδα την πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών και τη βούλησή τους.

Reply
Πατριώτης 8 November 2019 at 16:16 Reply
Πατριώτης 8 January 2023 at 13:24

Ο Συρίγος δεν είναι κακής πίστεως, αλλά μάλλον επιπόλαιος. Έκαμε πάλι την πατάτα και τώρα προσπαθεί να την ανασκευάσει. Πόσες φορές έδωσε λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πριν γίνει το δημοψήφισμα εκεί, και μετά τις ανακάλεσε; Υπάρχουν εδώ μέσα. Μάς είχε κυριολεκτικώς τρελάνει.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.