Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Ανδρέας Σταλίδης Τουρκία

Τουρκία και δυτική κοινή γνώμη.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 5 Νοεμβρίου 2019.

Στις 24 Μαΐου 2018, το Γαλλικό περιοδικό Le Point είχε πρωτοσέλιδο τον Ερντογάν με τίτλο «Ο Δικτάτορας» και υπότιτλο «ως πού θα φτάσει ο Ερντογάν;». Στις 24 Οκτωβρίου 2019, το ίδιο περιδοικό είχε πάλι τον Τούρκο Πρόεδρο στο εξώφυλλο με τίτλο «Ο εξολοθρευτής», υπέρτιτλο «Εθνοκάθαρση, η μέθοδος Ερντογάν» και υπότιτλο «θα τον αφήσουμε να σφαγιάσει τους Κούρδους (και την Ευρώπη)». Ο Ερντογάν έκανε ήδη μήνυση στο περιοδικό!

Στο μεταξύ, το ξεκάθαρο αίτημα να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, εκτός από το εν λόγω περιοδικό (9.8.18) έχουν θέσει και τα γαλλικά έντυπα La Regle Du Jeu (23.8.18), Le Figaro (10.10.19), Le Monde (21.10.19), καθώς και πλήθος διανοουμένων, καλλιτεχνών και φιλοσόφων της Γαλλίας, όπως ο Μπρετόν, Φραντζεσκί, Μπερνάν-Ανρί Λεβί κλπ. Μάλιστα, διεξάγεται ήδη ηλεκτρονική δημοσκόπηση στο Le Figaro με 76,000 συμμετοχές, που το 89.7% συμφωνεί με την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Παρόμοιο ποσοστό (87%) στο ίδιο ερώτημα από το περιοδικό Republicain Lorrain.

Σοβαρές ενδείξεις ότι η δυτική κοινή γνώμη βλέπει αρνητικά την Τουρκία. Ο Ερντογάν ήταν ο μόνος που διάβασε σωστά τον Τραμπ από την αρχή (Εστία, 14.10) και προσπάθησε να θέσει τις κατάλληλες συνθήκες για την Τουρκία, ώστε να εκμεταλλευτεί τη στιγμή της αποχώρησης των αμερικανών από την Συρία. Το προέβλεψε σωστά, ως αποτέλεσμα της εσωστρέφειας στις ΗΠΑ, με αδιαφορία για το κόστος.

Ο πολιτικός χρόνος τρέχει γοργά στις ημέρες μας. Η Ελλάδα δεν διαθέτει κάποιο όργανο εθνικής ασφαλείας, το οποίο να σχεδιάζει την στρατηγική της χώρας με εκπροσώπους από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο. Όχι μόνο η κάθε κυβέρνηση, αλλά και ο κάθε υπουργός κάνει το μακρύ του και το κοντό του.

Το διαπιστώσαμε πικρά στο Σκοπιανό. [Ενώ η επίσημη θέση του 1992 για αποκλεισμό του όρου Μακεδονία για οποιαδήποτε χρήση από τους Σκοπιανούς δεν άλλαξε ποτέ, εν τούτοις κατά τις μυστικές διαπραγματεύσεις, οι ελληνικές κυβερνήσεις] κράτησαν επί 27 χρόνια μία θέση με τα εξής στοιχεία: αμετάφραστο όνομα, σύνθετο όνομα (μία λέξη δηλαδή, όχι δύο), στα σλάβικα, υπηκοότητα, γλώσσα και διεθνή σύμβολα να συμβαδίζουν με το όνομα του κράτους, εξοστρακισμό αναφορών σε ιστορικά αλυτρωτικά  κείμενα, αναγνώριση ελληνικότητας αρχαίων Μακεδόνων, και σιγή αναφορών σε «Μακεδόνες» του εξωτερικού. Ήρθε μία κυβέρνηση και τα γκρέμισε όλα, μα όλα.

Θα ήταν άσκοπο να αναρωτηθώ αν έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο σε οιοδήποτε επίπεδο για το πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε μία διεθνή συγκυρία όπου η Τουρκία θα ήταν το μαύρο πρόβατο, όπως αυτή που αναδύεται στις ημέρες μας, ή μία συγκυρία όπου η Τουρκία θα ήταν εγκλωβισμένη μακρροπρόθεσμα σε μία εμπλοκή στην Συρία. Αν η επίσημη Γαλλία, για δικούς της λόγους πιθανώς, ικανοποίησε το ζητούμενο των Ελλήνων (αλλά όχι της ελληνικής κυβέρνησης) να μην ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, οι Γάλλοι, έστω όχι η επίσημη Γαλλία ακόμη, προσανατολίζονται στον εξωβελισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Οι χώρες των εταιρειών, οι οποίες έχουν αναλάβει μέρος οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ είναι: Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Νότια Κορέα, Κατάρ, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ούτε λίγες είναι, ούτε ανίσχυρες. Αυτές οι χώρες δυσαρεστούνται από τον διαρκή τσαμπουκά της Τουρκίας στην περιοχή. Θα μείνουμε να κοιτάμε τα δεδομένα όπως μία ταινία στον κινηματογράφο;

 

Αντίβαρο – http://www.antibaro.gr/article/24959

 

1 comment

panos pengas 7 November 2019 at 08:47

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ νομαδες κληρονομησαν από το Βυζαντιο πολιτικην.Οργανωσαν σωματα αναλυσης γεγονότων και σχεδιασμου μακροχρονιων στοχων.Η σύστασης τους περλαμβανει ένα ευρυ φασμα ειδικοτητων με μοναδικο κριτηριο τον ακραιφνη Τουρκισμο τους.Στον Ελληνισμο που οι ηγήτορες του διαγκωνίζονται ποιος να φανει πιο δουλος των αφενταδων της δυσης περιμενουμε την ιδρυση τετοιου σωματος με αποτελεσματικη δομη και Ελληνικη φωνη?Απιαστο ονειρο ” Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ”.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.