Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Βρετανία

Επισκόπηση των βρεταννικών εκλογών.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 19 Νοεμβρίου 2019.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κεντρικό κριτήριο ψήφου ήταν η άποψη για το μπρέξιτ, έτσι τα κόμματα με σαφείς θέσεις επικράτησαν. Πρώτο ήρθε το νεοσύστατο «Κόμμα του Μπρέξιτ» του Φαράζ με 30.5%, ενώ το παλιό του κόμμα UKIP έλαβε 3.2%. Στην απέναντι όχθη τα κόμματα υπέρ της παραμονής ξεπέρασαν κι αυτά τις πραγματικές επιδόσεις τους στους εκλογείς: οι Φιλελευθέροι Δημοκράτες δεύτεροι με 19.6%, οι Πράσινοι τέταρτοι με 11.8%, το κόμμα της Αλλαγής που συστήθηκε από παραιτηθέντες των δύο μεγάλων κομμάτων 3.3%, ενώ τα τοπικά κόμματα Σκωτσέζων και Ουαλών αθροιστικά 4.6%.

Τα δύο μεγάλα κόμματα με θολές θέσεις, υποχώρησαν αρκετά. Οι μεν Εργατικοί τρίτοι με 13.7%, οι δε Συντηρητικοί πέμπτοι με το πενιχρό 8.8%! Εν τούτοις, το κριτήριο ψήφου στις εθνικές εκλογές αλλάζει και καθίσταται κυρίαρχο το ερώτημα διακυβέρνησης της χώρας. Η αρνητική ψήφος ανυψώνεται επίσης. Ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται λοιπόν ως φαβορί με διαφορά 12-15% από τον Τζέρεμυ Κόρμπυν, και ποσοστό γύρω στο 40%.

Ακόμα και Συντηρητικοί ψηφοφόροι υπέρ της παραμονής ή της ηπιότερης δυνατής εκδοχής του μπρέξιτ, τρέμουν στην ιδέα να κυβερνήσει ο, κατ’ αυτούς, αντιπαθής αριστερός Κόρμπυν. Έτσι συσπειρώνονται. Μέχρι και πρώην στέλεχος των Εργατικών καλεί για ψήφο στους Συντηρητικούς (BBC, 13.11.2019)! Η νομοθετημένη αποφυγή μίας βίαιης εξόδου (no deal brexit) διευκολύνει το κυβερνητικό κόμμα να κερδίσει ψήφους. Επιπλέον θετική παράμετρος είναι η ψήφος του ενάμιση εκατομμυρίου Ινδών (2.5%), (αποτελέσματα απογραφής ανά εθνότητα) οι οποίοι ψηφίζουν παραδοσιακά Εργατικούς. Το κόμμα όμως εξέδωσε ένα ψήφισμα υπέρ του δικαιώματος αυτοδιάθεσης στο Κασμίρ, όταν η Ινδία απέσυρε εξουσίες αυτονομίας. Οι Ινδοί σήμερα στρέφονται μαζικά στους Συντηρητικούς. Δυσκολίες έχουν οι Εργατικοί και με τους Εβραίους, λόγω κρουσμάτων που θεωρούνται αντισημιτικές δηλώσεις στο κόμμα τους (Guardian, 31.10.2019)

Κάπου εκεί τελειώνουν τα θετικά για τους Συντηρητικούς και αρχίζουν τα προβλήματα. Η ασταθής προσωπικότητα του πρωθυπουργού προκαλεί παρενέργειες. Ορισμένοι από τους πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές ήδη καλούν ανοιχτά τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Φιλελεύθερους Δημοκράτες (Guardian, 13.11.2019). Επίσης, ενώ ο Φαράζ ανακοίνωσε ότι δεν θα ανταγωνιστεί στις περιφέρειες που οι Συντηρητικοί κατέχουν ήδη την έδρα, αυτό δεν αρκεί. Από τον Τζόνσον λείπουν για την πλειοψηφία: οι 10 έδρες του βορειοιρλανδικού DUP, οι 21 διαγραφέντες βουλευτές, και οι 13 έδρες στη Σκωτία που κινδυνεύουν να χαθούν. Αυτές πρέπει να τις αναπληρώσει στην Αγγλία, και εκεί θα έχει να ανταγωνιστεί το Κόμμα του Μπρέξιτ.

Συνεργασία ανακοίνωσαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, έτσι δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι ταυτόχρονα από τα δύο κόμματα στην ίδια περιφέρεια. Οι Πράσινοι όμως σε ένα ρεσάλτο λαϊκισμού ανακοίνωσαν στο μανιφέστο τους ότι θέλουν να προσθέσουν στα 68 δις δανεισμού ανά έτος, άλλα 91 δις (πάλι ανά έτος!) [BBC 6.11.2019 και BBC 19.11.2019], ώστε να εκμηδενίσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Ποιος είπε ότι μόνο Έλληνες πιστεύουν ότι ο δανεισμός συνιστά δωρεάν χρήμα;

Το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών είναι πράγματι ένα ενισχυμένο Συντηρητικό Κόμμα, αλλά είναι αβέβαιο αν θα αποκτήσει την πλειοψηφία που ούτε σήμερα διαθέτει. Αν την αποκτήσει, το ΗΒ θα οδεύσει σε μία συμφωνία με την ΕΕ στα μέτρα της υπάρχουσας που καταψηφίστηκε. Αν δεν την αποκτήσει, ο συνδυασμός των υποστηρικτών της παραμονής μαζί με τους Εργατικούς που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τη θέση τους, είναι πιθανό να φέρει ένα δεύτερο δημοψήφισμα επικύρωσης της συμφωνίας.

Πηγή – http://www.antibaro.gr/article/25129

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.