Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις

Μπροστά σε λύση – παγίδα από ΗΠΑ-Νίμιτς, η Αθήνα

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΤΟ ΟΝΟΜΑ, Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΝΙΜΙΤΣ

Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς έχει βάλει το νερό στο αυλάκι για την τελική λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων με βάση το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα επίλυσής του πριν από τις αμερικανικές εκλογές.


Οι επαφές στη Νέα Υόρκη στο «τρίγωνο» Αθήνα – Σκόπια – Ουάσιγκτον ήταν εντατικές, με ορατές «αντιστάσεις» μόνον από την πλευρά των Σκοπίων και όχι από την Αθήνα.Ο κ. Νίμιτς αποκάλυψε μόνος του το σημείο στο οποίο έχει φέρει τη διαδικασία και την ουσία της διαπραγμάτευσης. Δεν ασχολείται, δήλωσε ο κ. Νίμιτς, με την «εθνότητα» της ΠΓΔΜ, «γιατί ο ΟΗΕ δεν ασχολείται με την εθνότητες των κρατών ή τις ιστορικές ταυτότητες των κρατών. Με απασχολεί το όνομα του κράτους και δεν ασχολούμαι με διαπραγμάτευση για την εθνοτική ταυτότητα, ή άλλες προσωπικές ταυτότητες των λαών… Ασχολούμαι με την εθνική ταυτότητα (σ.σ. ιθαγένεια) και όχι με την εθνότητα των κρατών…».

 

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται το πλήρες πακέτο Νίμιτς, μετά τις επαφές Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη

 

Ο καλός διαπραγματευτής είναι προφανές ότι έχει σαλαμοποιήσει τη διαπραγμάτευσή του. Εχει πετάξει εκτός τερέν την εθνότητα της ΠΓΔΜ, αποδεχόμενος σιωπηλά ότι πρόκειται για «το έθνος των Μακεδόνων» και περιορίζει τη διαπραγμάτευση στο σύνθετο όνομα του νέου κράτους και στο όνομα της ιθαγένειας των πολιτών της ΠΓΔΜ.

 

Το «αυτονόητο» θα ήταν, το όνομα του κράτους και η ιθαγένεια των πολιτών του κράτους αυτού (σ.σ. όπως θα αναγράφεται δηλαδή στα διαβατήρια ή άλλα δημόσια έγγραφα) να είναι λέξεις όμοιες. Αλλά δεν είναι. Αντιθέτως, είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης με βάση τις τελευταίες ιδέες του κ. Νίμιτς. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να είναι άλλο το όνομα του κράτους και άλλη η ιθαγένεια των πολιτών του. Και ο λόγος, για τον οποίο το θέμα αυτό είναι σε διαπραγμάτευση είναι ότι και το εύρος χρήσης της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκεται και αυτό σε πλήρη εκκρεμότητα!

 

Είναι μάλλον προφανές ότι ύστερα από τόσους μήνες διαπραγμάτευσης βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Η Αθήνα αγωνίζεται να «κατοχυρώσει» ένα σύνθετο όνομα (π.χ. Βόρεια Μακεδονία) με αμφίβολη τη μία και ενιαία χρήση του και ασαφή ακόμα την ιθαγένεια των πολιτών του κράτους της ΠΓΔ, ενώ βρίσκεται σε ελεύθερη τροχιά η έννοια του «έθνους των Μακεδόνων».

 

Η σαλαμοποίηση

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής γιατί το υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε να «μπερδευτεί» τόσο πολύ σε μια σαλαμοποιημένη διαδικασία, που προσεκτικά κατασκεύασε ο κ. Νίμιτς όλους αυτούς τους μήνες. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, πλην μιας «στιγμιαίας» αποδοχής από υψηλά ιστάμενη πηγή, ότι η διαπραγμάτευση αφορά από τη μια πλευρά το όνομα και από την άλλη την εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ.

 

Είναι προφανές, ότι η επιδιωκόμενη από Αμερικανούς και Νίμιτς μερική λύση του προβλήματος απέχει παρασάγγας από την εκπεφρασμένη ελληνική θέση της μιας σύνθετης ονομασίας με μια και ενιαία χρήση. Και το κυριότερο, δεν έχει εξουδετερωθεί η μονομερής, αν όχι επίσημη και αποκλειστική χρήση του «έθνους των Μακεδόνων» από τα Σκόπια. Υπό το βάρος των εσωτερικών προβλημάτων, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός δείχνουν να μην ασχολούνται αυτό το διάστημα συστηματικώς με την πορεία της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ. Υπάρχει ακόμα η πεποίθηση, ότι η Αθήνα θα μπορέσει να ασκήσει και τον δεύτερο μοχλό πίεσης προς τα Σκόπια με την αρνητική τοποθέτησή της στην Ε.Ε.

 

Ωστόσο, το σενάριο αυτό κινδυνεύει να εξασθενίσει, αν ο κ. Νίμιτς μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου παρουσιάσει στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών σχέδιο μερικής λύσης του προβλήματος, που επιφανειακώς θα ικανοποιεί και τι δύο πλευρές. Το πρόβλημα όπως διαμορφώνεται είναι αν η Αθήνα θα δεχθεί μια μερική λύση ώστε να ξεφορτωθεί το θέμα των Σκοπίων ή αν θα έχει τα αποθέματα δυνάμεων και κυρίως τη στρατηγική να διαχειριστεί μια νέα άρνησή της στην προσφερόμενη λύση-παγίδα από τον κ. Νίμιτς και την Ουάσιγκτον. *

 

*Η πρόσφατη ομιλία του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στα Ηνωμένα Εθνη σηματοδοτεί την -για πρώτη φορά- έκφραση της πρόθεσης των Σκοπίων να αποδεχτούν αλλαγή ονομασίας, αντιλαμβανόμενα ότι η διαμάχη με την Ελλάδα είναι «ένα βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν». Αυτή είναι η εκτίμηση της ιταλικής «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», που διατυπώνεται σε εκτενές άρθρο της. Σε ό,τι αφορά την ονομασία, η «Κοριέρε» υιοθετεί τις πληροφορίες ότι οι δύο επικρατέστερες είναι η «Νέα Μακεδονία» και η «Μακεδονία του Βορρά».

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 29/09/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=53564656 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.