Tuesday 23 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία Σκοπιανό

Εμπορικά σήματα της Μακεδονίας.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 27 Νοεμβρίου 2019.

Πριν μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία σειρά σημάτων για τα μακεδονικά προϊόντα. Καταθέτω ορισμένες σκέψεις και μία πρόταση.

 

Κατ΄ αρχάς, η κυβερνητική θεώρηση ότι το πρόβλημα της «κακής συμφωνίας», όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν, αντιμετωπίζεται με την διαχείριση προϊόντων, είναι μάλλον ευτελής. Δείχνει αδυναμία αντίληψης της σημασίας της Συμφωνίας. Η Ελλάς αποδέχθηκε τον όρο Μακεδονία σε αποκλειστική διεθνή χρήση, για όνομα κράτους, έθνους και γλώσσας. Πλέον, όταν διαβάζει κανείς την Ιστορία της Μακεδονίας σε οποιαδήποτε εποχή, ναι, ακόμα και στην αρχαία εποχή, θα βλέπει παραπομπές σε κάποια δήθεν «Βόρεια Μακεδονία». Θα διαβάζει για Μακεδόνες, αρχαίους ή σύγχρονους, και θα γνωρίζει μόνο έναν λαό με αυτό το όνομα και μόνο μία γλώσσα. Γνωρίζει άραγε κανείς πού βρίσκεται Ζηλανδία ή έστω η Δυτική Ουρουγουάη, μια που το επίσημο όνομα της χώρας είναι Ανατολική Ουρουγουάη;

 

Θα διαβάζει για την Μακεδονία κατά τα Ρωμαϊκά ή Βυζαντινά ή Οθωμανικά χρόνια και θα βλέπει αναφορές για την κατάσταση εκείνης της εποχής για την πόλη των Σκοπίων, η περιοχή των οποίων ουδέποτε ανήκε στη Μακεδονία κάτω από οποιονδήποτε ορισμό. Μάλιστα, την περίοδο 1888-1913 τα Σκόπια ήταν επισήμως η πρωτεύουσα του βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου. Σε ποιον να το έλεγες τότε και να το πίστευε, ότι έναν αιώνα μετά, οι Έλληνες θα την αναγνώριζαν ως πρωτεύουσα της «Μακεδονίας», έστω της «Βόρειας». Το ότι το κάνει αυτό η πλειονότητα των ΜΜΕ είναι γροθιά στο στομάχι μας.

 

Η Αλβανία με την υφαλοκρηπίδα και η Αμερική με τα λιμάνια στην κινεζική εταιρεία έδρασαν μονομερώς και μας δείχνουν ότι το επιχείρημα «το κράτος έχει συνέχεια» είναι αβάσιμο ως λόγος «σεβασμού» της Συμφωνίας από την κυβέρνηση. Επειδή το θέλουν, την «τιμούν». Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί οργάνωσαν συνέδριο με θέμα «Μακεδονία 2025», στο οποίο μίλησε σύμπασα η πολιτική ηγεσία. Σκέτο Μακεδονία παντού.

 

Η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν σαν να επρόκειτο για διαφημιστική εκστρατεία ανταγωνιστών! Ενώ πρόκειται απλώς για τις μικρές στρόγγυλες σφραγίδες που δηλώνουν ονομσία προέλευσης, η επικοινωνιακή παρουσίαση έγινε λες και όλοι οι καταναλωτές θα δουν το πλήρες υλικό. Επιπλέον, αν εξαιρέσει κανείς το κεντρικό σήμα που γράφει “Macedonia the GReat land”, σε κανένα από τα υπόλοιπα σήματα δεν αναφέρεται η λέξη Μακεδονία. Μόνο το γράμμα Μ, φτιαγμένο με απλά γεωμετρικά σύμβολα.

 

Δεν είναι λάθος, διότι το λάθος προϋποθέτει απόπειρα λύσης ενός προβλήματος. Εδώ έχουμε απόπειρα λύσης ενός διαφορετικού προβλήματος! Αν όντως η Ελλάδα θέλει να κάνει πολιτική με το εν λόγω σήμα και αν όντως είναι δυσαρεστημένη από αυτήν την «κακή» συμφωνία, τα πράγματα είναι πολύ απλούστερα.

 

Ιδού η πρότασή μου:

 

Ένας μπλε κύκλος όπου γύρω γύρω θα γράφει Made in Macedonia, στο κέντρο του θα έχει τον Ήλιο της Βεργίνας, και ανάγλυφα η σφραγίδα θα δείχνει τον χάρτη της Ελλάδας.

 

Ο χάρτης της Ελλάδας είναι συνώνυμος με την χώρα μας. Δεν το έχουν πολλές χώρες αυτό το χαρακτηριστικό. Φτιαγμένο στη Μακεδονία λοιπόν, το όνομα της οποίας ασφαλώς και μπορούμε να χρησιμοποιούμε. Με το σύμβολο που ακόμα και στην κακή αυτή Συμφωνία δηλώνεται σαφώς ότι είναι αποκλειστικά ελληνικό σύμβολο και θα μπορούσαμε να λανσάρουμε ως «Ήλιο της Μακεδονίας». Και με τον χάρτη της Ελλάδας, ως την χώρα παραγωγής. Όπως λένε οι Γάλλοι κρασί Βουργουνδίας, εμείς έχουμε προϊόντα Μακεδονίας.

 

7 comments

Νίκη 28 November 2019 at 14:10

Το σήμα είναι απλά απαράδεκτο.
Σχηματικά επαληθεύει το σκεπτικό των Πρεσπών : τη μεγάλη Μακεδονία που κόπηκε σε τρία μέρη.

Reply
ΝF 29 November 2019 at 14:29

Το σημα που με καμαρι παρουσιασε ο Κούλης θυμιζει τοσο πολυ το νεο λογοτυπο της ΝΔούλας, που δεν αποκλειεται να το εφτιαξε και ο ιδιος γραφίστας. Και φυσικα πουθενα ο ηλιος της Βεργίνας. Κουλοδουλειές…….

Reply
Ελευθέριος 2 December 2019 at 18:30

Καλά κρασιά! Συνεχίστε έτσι στον κόσμο σας, να ασχολείσθε με τους ψοφοδεείς.
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν φτιάχνει παντελώς παρανόμως θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, διεμβολίζοντας ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, καθώς Αθήνα και Κάϊρο τρέχουν τώρα και δεν φτάνουν για να αποδομήσουν το σαθρό μνημόνιο κατανόησης (και δυο αυγά Τουρκίας) μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Το Αντίβαρο δεν έχει αναρτήσει ένα ενημερωτικό άρθρο περί του θέματος, ενώ εξακολουθεί ακόμη να ασχολείται με το τελειωμένο κακήν κακώς ζήτημα της Μακεδονίας!
Όσο για σένα κύριε NF (No Friction?) εξακολουθείς να πιστεύεις ότι η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι απλά και μόνο ένα Καρυωτικό και όχι ζωτικού συμφέροντος της χώρας θέμα;

Reply
admin 3 December 2019 at 15:56

Το Αντίβαρο δεν είναι ενημερωτικός ιστοχώρος. Είναι ιστοχώρος απόψεων. Οι απόψεις διαμορφώνονται από τα γεγονότα και τις ειδήσεις. Όπως βλέπω δεξιά στον πίνακα, υπάρχουν 315 άρθρα στην κατηγορία «Άμυνα και Διπλωματία», τα περισσότερα από τα οποία αναφέρονται στην ΑΟΖ. Δεν τα λες και λίγα, και μάλιστα σε «ανύποπτο» χρόνο σε σχέση με αυτά τα πρόσφατα γεγονότα στα οποία αναφέρεστε.

Άρα λοιπόν τι μένει από το σχόλιό σας; ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων «τελείωσε κακήν κακώς». Ε εγώ θεωρώ ότι δεν τελείωσε. Και μάλιστα θεωρώ ότι όσοι θεωρούν ότι τελείωσε, είχαν την ίδια θεώρηση (δηλαδή, ότι «τελείωσε») από πολύ νωρίτερα)

Reply
NF 3 December 2019 at 18:24

@Ελευθεριος
Ποια “οριοθετηση της ΑΟΖ” ρε φιλε, με δουλευεις τωρα;
1. Σχεδον τα παντα στο Αιγαιο λυνονται υπερ ημων αρκει να παμε τα χωρικα υδατα στα 12 ν.μ. , δικαιωμα που ρητως και σαφως μας δινεται απο την UNCLOS του 1982, και που ασκειται μονομερως. Η νομικη μας θεση σε αυτο ειναι πραγματικα ακαταμαχητη. Αν οι πολιτικοι δεν τολμουν να το κανουν ουτε αυτο, μην πιστευεις οτιδηποτε αλλα μεγαλοστομα παραμυθια πετανε περι “ορθιοθετησης της ΑΟΖ”. Αυτος ειναι ο λογος που εγω ποτε δεν εχαψα τα σχετικα παραμυθια του Αντωνακη Σαμαρα.
2. Στο Λυβικο Πελαγος, οπου η νομικη μας θεση ειναι επισης ισχυροτατη, πιθανολογω οτι τελικα θα κανουμε παιχνιδι χωρις προβλημα. Οχι γιατι εμεις εχουμε τα κοτσια να τα βαλλουμε με τον Σουλτανο, (εδω δεν τα βαζουμε ουτε με τους……Αλβανους για την υφαλοκρηπιδα της Κερκυρας) αλλα διοτι ορεγονται τα οικοπεδα Shell-Exxon-Total, που θα του κοψουν τον αερα.

Reply
Ελευθέριος 3 December 2019 at 22:02

Μάλιστα! Ο ένας δεν θεωρεί σοβαρή είδηση προς σχολιασμό στον ιστότοπό του τα τσαλίμια της Τουρκίας τις μέρες αυτές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ο άλλος τον χαβά του, βαθειά νυχτωμένος επι της ουσίας του θέματος, μιλά για τα μη ανακηρυγμένα απο την Ελλάδα 12 ν.μ. της υφαλοκρηπίδας, τη στιγμή που η Ελλάδα δικαιούται ακριβώς βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982 μέσω της επίσης μη ανακηρυγμένης ΑΟΖ της 200 ν.μ.!
Ποιόν πολιτικό άκουσες εσύ κύριε NF (News Fake?) να μιλάει για ΑΟΖ; Δεν τολμούν καν να την προφέρουν μήπως κι ενοχληθεί η Τουρκία, η οποία την έχει οριοθετήσει με τις άλλες χώρες στη Μαύρη Θάλσσα και στο Αιγαίο κάνει την πάπια, ενώ διατηρεί ακόμη και την επέκταση στα 12 ν.μ. ως αιτία πολέμου.
137 παράκτια κράτη στον κόσμο έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ 200 ν.μ. και είναι προφανές ότι ο κύριος NF και οι Έλληνες επικριτές της ΑΟΖ πιστεύουν ότι αυτά τα κράτη κακώς την οριοθέτησαν.
Επιπλέον η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ρητά αναφέρει στο Άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια επιχειρηματολογία για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι «κάθονται» πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Και γι’αυτό μισεί το Καστελόριζο και θέλει να το εξαφανίσει από το χάρτη ή να το καταπιεί, γιατί ακριβώς το σύμπλεγμα του Καστελορίζου και η επήρειά του είναι που αποκλείει στην Τουρκία να έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, πόσο μάλλον με τη Λιβύη, που βγήκε προχθές το φασούλι, αυτή η μαύρη προπαγάνδα της Τουρκίας, που τη βγάζει εν κρυπτώ και την ξαμολάει προφανώς για να μετρήσει αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Και η τελευταία και κάθιδρη αντί να προχωρήσει πάραυτα σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο, τρώει το παραμύθι και πέφτει στη μπλόφα και τη μηχανή που στήνει ο Ερντογάν.

Όμως, αγαπητέ Ανδρέα, είναι άλλο πράμα η δήθεν “συμφωνία” της Τουρκίας με την ανύπαρκτη κυβέρνηση της Λιβύης περί μνημονίου κατανόησης (και δυό αυγά Τουρκίας) κι άλλο η Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και επικυρώθηκε από τα κοινοβούλιά τους.
Αν είχε τύχει να διαβάσεις σχετικά μου σχόλια θα γνωρίζεις πόσο είχα καταδικάσει αυτήν την επαίσχυντη Συμφωνία και μην μου αποδίδεις προθέσεις που ποτέ δεν είχα. Όμως το ζήτημα δεν είναι τι πιστεύω εγώ ή εσύ ή ακόμη τι πιστεύει η πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά τι γίνεται στην πράξη. Όταν λέω ότι το ζήτημα αυτό τελείωσε κακήν κακώς, εννοώ όχι από την πλευρά του ελληνικού κόσμου, αλλά επισήμως από την πλευρά του ελληνικού κράτους, το οποίο διαχειρίζεται κακήν κακώς το κομματοκρατικό κατεστημένο. Κι αν θέλει ο ελληνικός λαός να ακυρώσει αυτή την άθλια συνθήκη θα πρέπει ακριβώς να αποτινάξει από το σβέρκο του αυτό το άθλιο κατεστημένο που μας κυβερνά, είτε λέγονταν ΠΑΣΟΚ και ΣΎΡΙΖΑ πριν, είτε λέγεται ΝΔ σήμερα.
Εγώ αυτό καταγγέλλω και πολεμώ με τις φτωχές μου δυνάμεις.

Reply
NF 5 December 2019 at 14:52

@Ελευθεριος

Μαλλον δεν καταλαβες τι εγραψα…………..

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.