Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ιωάννης Αμπατζόγλου Μακεδονία Σκοπιανό

Θα πετάξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών στα σκουπίδια

Συνέντευξη του Ιωάννη Αμπατζόγλου επικεφαλής της ομάδας «Μακεδόνες Δραμινοί» στον Γιώργο Μανωλόπουλο της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος»

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 20 Δεκεμβρίου 2019

Χαίρετε κ. Αμπατζόγλου και σας ευχαριστώ που δεχθήκατε να μας μιλήσετε για τον αγώνα σας για την προάσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.

Κύριε Μανωλόπουλε, κατ’ αρχάς εγώ σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη επειδή με αυτό τον τρόπο μου δίνεται την ευκαιρία να γνωστοποιήσω τις απόψεις μου στους αναγνώστες σας για το σημαντικότατο εθνικό θέμα που αφορά τη Μακεδονία μας.

Πείτε μας σας παρακαλώ λίγα λόγια για την ομάδα Μακεδόνες Δραμινοί στη οποία ανήκετε και αν δε κάνω λάθος ηγείστε. Πως δημιουργήθηκε; Πως δραστηριοποιήστε;

Οι «Μακεδόνες Δραμινοί» είναι μία ομάδα Δραμινών που έχουν την ανάγκη να κάνουν κάτι παραπάνω από το να είναι απλοί παρατηρητές στην εξέλιξη του «Σκοπιανού» θέματος, κυρίως μετά από την υπογραφή της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι άνθρωποι που θέλουν να δράσουν και να υπηρετήσουν με ενεργητικό τρόπο τα συμφέροντα της πατρίδος μας τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελούν ιστορική και επιστημονική αλήθεια.

Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία μου, στις 8 Φεβρουαρίου 2019 με σκοπό να δράσει κινούμενη εντός της νομιμότητας μεν, αλλά με περισσότερο παρεμβατικό τρόπο από αυτόν που κινήθηκαν κάποιες άλλες ομάδες. Συγκεκριμένα είχα πεί ότι: «Θα κινηθούμε στα όρια της νομιμότητας, χωρίς όμως να ξεπεράσουμε τις κόκκινες γραμμές, χωρίς να παρανομήσουμε».

Ο τίτλος της ομάδας είναι «Μακεδόνες Δραμινοί» και ο υπότιτλός της «Σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι ένας πολύ σημαντικός πολιτικός άνδρας σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχα μαζί του με συμβούλεψε να διαγράψω τον συγκεκριμένο υπότιτλο επειδή κατά τη γνώμη του είναι λαϊκιστικός. Μου είπε ότι, οι αγώνες που κάνω θα με αναδείξουν πολιτικά, όμως με την φράση που θέλω να βάλω στον υπότιτλο της ομάδας θα καταστρέψω το λαμπρό πολιτικό μέλλον που διαβλέπει ότι θα έχω. Του απάντησα ότι σέβομαι τις γνώσεις, την εμπειρία και την κρίση του σε θέματα πολιτικής και ότι για να το λέει αυτός μάλλον έτσι θα γίνουν τα πράγματα, όμως με την έκφραση περί σκισίματος της συμφωνίας θα ήθελα να δηλώσω ορθά-κοφτά ότι ο πόλεμος εναντίον αυτής της προδοσίας θα είναι ολοκληρωτικός, χωρίς να με απασχολεί αν θα είμαι politically correct. Σχετικά με το πολιτικό μου μέλλον του τόνισα ότι, δεν με ενδιαφέρει κανένα πολιτικό μέλλον μπροστά στο συμφέρον της Μακεδονίας και ότι η φράση αυτή θα είναι ο υπότιτλος της ομάδας, το κουρελόχαρτο των Πρεσπών θα το σκίσουμε και θα το πετάξουμε στα σκουπίδια, εκεί να πεταχτεί και το πολιτικό μου μέλλον, αρκεί να ακυρώσουμε αυτή την επαίσχυντη συμφωνία.

Η ομάδα αυτή λοιπόν αφού ξεκίνησε και άρχισε να συγκεντρώνει μέλη, έκανε την πρώτη της συγκέντρωση/ομιλία στις 8 Μαρτίου και την δεύτερη στις 23 Μαρτίου. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις/ομιλίες φάνηκε ότι οι Δραμινοί ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για δράση και ότι ήθελαν μέσα από αυτή την ομάδα να εκφραστούν και να αγωνιστούν για τη Μακεδονία.

Από τη δημιουργία αυτής της ομάδας μέχρι σήμερα έγιναν πολλές δράσεις, ενδεικτικά αναφέρονται μερικές: Ομιλίες, διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στους πολίτες της Δράμας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, συμμετοχή σε δράσεις/διαμαρτυρίες/συλλαλητήρια άλλων ομάδων σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδος, τηλεοπτικές παρεμβάσεις, οργάνωση εκδηλώσεων σε άλλες περιοχές όπως π.χ. την Ημέρα Μνήμης και Αντίστασης κατά του ξεπουλήματος της Μακεδονίας που έγινε στις 17 Ιουνίου 2019 στο Πισοδέρι, δωρεάν διανομή στους δραμινούς χιλίων εκατόν έντεκα μικρών σημαιών κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019, προσπάθεια παρέμβασης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφράσουμε την άποψή μας (άσχετα εάν δεν μας επιτράπηκε η είσοδος), δια χειρός επίδοση επιστολής στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ακυρώσει την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, επιστολή προς τους υποψηφίους των τοπικών και των βουλευτικών εκλογών μέσω του τύπου με το ερώτημα εάν επιθυμούν την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πολιτική διαμαρτυρία εναντίον του πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε (επτά μέλη της ομάδας μας, έξι ενήλικες και ένα κοριτσάκι επτά ετών) στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας μετά από εντολή του πιό πάνω βουλευτή, κατάθεση δύο επιστολών στα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων του νομού Δράμας προκειμένου να δηλώσουν 1ον ότι ζητούν την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και 2ον ότι δεν θα επιτρέψουν την δημιουργία δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών εντός των ορίων του δήμου τους κλπ κλπ.

Βρεθήκατε στο Πισοδέρι την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών και ζήσατε τη βία των αρχών ασφαλείας. Θυμήστε στον κόσμο τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα.

Εκείνη την ημέρα ξεκίνησα από τη Δράμα με σκοπό να φτάσω στο σημείο της υπογραφής που θα πρόδιδε τη Μακεδονία μας. Επιβιβάστηκα σε ένα λεωφορείο που είχε βάλει ο Δήμος Δράμας και μετά από έξι ώρες φτάσαμε στη Βίγλα της Φλώρινας. Εκεί υπήρχαν αστυνομικοί οι οποίοι δεν επέτρεπαν τη διέλευση οχημάτων προς τις Πρέσπες. Κινήθηκα λοιπόν, πεζός μαζί με άλλους δραμινούς προς το Πισοδέρι το οποίο απέχει τρία χιλιόμετρα από τη Βίγλα. Εκεί γινόταν πραγματική μάχη. Οι εκρήξεις από τα χημικά των ΜΑΤ ακούγονταν μέχρι τη Βίγλα ενώ από πάνω μας συνεχώς πετούσε ελικόπτερο της αστυνομίας. Από το Πισοδέρι αρκετοί πολίτες κινούνταν προς την Βίγλα και μάλιστα μας έλεγαν ότι στο Πισοδέρι γίνεται πόλεμος, ότι τα ΜΑΤ ασκήσαν βία εναντίον τους και να μην πάμε εκεί γιατί θα κινδυνεύσουμε. Εμείς συνεχίσαμε προς το Πισοδέρι και μόλις φτάσαμε, πήγα στην πρώτη γραμμή όπου διαδηλωτές και ΜΑΤ συγκρούονταν. Εκεί βιντεοσκόπησα τις σκηνές που εκτυλίσσονταν μπροστά μου. Σε ένα βίντεο κατέγραψα έναν πολίτη τυλιγμένο με μία σημαία αιμόφυρτο. Αυτό το βίντεο έκανε σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές σε μερικές ημέρες. Οι Έλληνες πολίτες στο Πισοδέρι ήταν μερικές χιλιάδες ενώ γίνονταν συνεχείς προσπάθειες να διασπαστεί ο κλοιός των ΜΑΤ προκειμένου να κινηθούμε προς τους Ψαράδες όπου υπογραφόταν η προδοσία της Μακεδονίας. Τελικά δεν τα καταφέραμε και επιστρέψαμε στη Βίγλα.

Ποια νομίζετε είναι η διαφορά της κυβέρνησης της ΝΔ από αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα της Μακεδονίας; Έχουν γίνει βήματα από τη σημερινή κυβέρνηση για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν έχει διάθεση να την αμφισβητήσει ή να την ακυρώσει. Με κάποιες, θα τις χαρακτήριζα σπασμωδικές κινήσεις, προσπαθεί να προστατεύσει π.χ. τα προϊόντα της Μακεδονίας μας, αλλά θεωρώ ότι η αντίδρασή της είναι πολύ χλιαρή. Εδώ χρειάζεται μία εθνική κυβέρνηση να αμφισβητήσει το έκτρωμα των Πρεσπών στο σύνολό του.

Συνεργάζεστε ή συντονίζετε τις ενέργειές σας με άλλες οργανώσεις στη Μακεδονία όπως οι Μακεδόνες Σερραίοι, οι Ελεύθεροι Μακεδόνες Κατερίνης και οι Πτολεμαίοι Μακεδόνες;

Συνεργαζόμαστε με άλλες ομάδες που αγωνίζονται για τον κοινό σκοπό και προσπαθούμε να ενισχύουμε από κοινού τις δράσεις μας. Εννοείται ότι είμαστε σε συνεχή επαφή με μέλη αυτών των ομάδων. Είναι γεγονός ότι αυτό το εθνικό πρόβλημα, μας έχει ενώσει και μας έχει οργανώσει.

Ποια τα επόμενα βήματα σας στην προσπάθεια ακύρωσης της συμφωνίας; Διοργάνωση νέων συλλαλητηρίων; Θα ακολουθήσετε τη νομική οδό εφόσον το επίσημο κράτος των Σκοπίων και οι διάφοροι φορείς του συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά παραδείγματα καταπάτησης ακόμα και αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών;

Γεγονός είναι ότι τα συλλαλητήρια πέτυχαν και συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Επίσης γεγονός όμως είναι ότι τα συνεχόμενα συλλαλητήρια κουράσανε τον κόσμο, κυρίως αφού όλοι έβλεπαν ότι παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν άλλαζε τη στάση της.

Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι ώρα να ασχοληθούμε κατά πρώτο λόγο νομικά με το θέμα της ακύρωσης αυτής της συμφωνίας και δευτερευόντος με τα συλλαλητήρια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τις διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση. Επίσης θα πρέπει να συνεχίσουμε την αρθρογραφία και τις ομιλίες γύρω από αυτή την προδοσία ώστε να μην ξεχαστεί.

Ασχολείστε από όσο γνωρίζω και με το Βορειοηπειρωτικό και έχετε επισκεφθεί την περιοχή. Ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα στη Βόρειο Ήπειρο; Ποια η στάση των αλβανικών αρχών απέναντι στη παρουσία σας εκεί;

Στη Βόρειο Ήπειρο πήγα μία φορά, στο 40-ήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2018. Εκεί διαπίστωσα ότι, από το καθεστώς του Ράμα καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των αδελφών μας βορειοηπειρωτών. Τους γκρεμίζουν τις εκκλησίες, τα σπίτια και γενικότερα τους συμπεριφέρονται χειρότερα από ότι τους συμπεριφέρονταν επί καθεστώτος Χότζα. Όταν πήγα λοιπόν εκεί, οι αστυνομικές αρχές της Αλβανίας με ανέκριναν και προσπάθησαν να με εκφοβίσουν ώστε να μην επισκεφθώ τις Βουλιαράτες. Κατά την έξοδό μου από την Αλβανία με ξανα-ανέκριναν και με πίεσαν να υπογράψω ένα κείμενο γραμμένο στην Αλβανική γλώσσα. Μου είπαν ότι εάν υπέγραφα το κείμενο που θα μου έδιναν, τότε θα με άφηναν να φύγω. Φυσικά αρνήθηκα να υπογράψω κείμενο σε γλώσσα που δεν γνωρίζω και αφού με ανέκριναν συνολικά επί μισή ώρα, στο τέλος με άφησαν να φύγω λέγοντάς μου ότι δεν θα μου επιτρέψουν ποτέ να ξαναεισέλθω στην Αλβανία. Τους είπα ότι αυτό θα το καταγγείλω στις ελληνικές αρχές επειδή δεν έκανα κάτι κακό και δεν είχαν δικαίωμα να μου μιλήσουν με αυτό τον τρόπο και έφυγα για την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια στον αγώνα σας

Εγώ σας ευχαριστώ και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας αναφέρω κάτι που γράφω στο τέλος του προλόγου του βιβλίου μου, το οποίο έχει τον τίτλο «Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία» και έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις «Ερωδιός». Αυτό είναι ότι: «ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ όλους αυτούς που συνετέλεσαν ώστε να ξεκινήσει, αλλά και να ολοκληρωθεί αυτή η προδοσία της Μακεδονίας και τους πληροφορούμε ότι ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ. Οι Ερινύες, η Νέμεσις και οι Κήρες ας αναλάβουν τους προδότες».

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

ΠΙΣΟΔΕΡΙ 2018 – Επιτροπή Αγώνα

ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΡΑΜΙΝΟΙ

E-mail: abadzoglou@yahoo.gr

4 comments

efthymia fassilaki-fotaki 28 December 2019 at 22:57

Φαίνεται ότι πολλοί δεν ξέρουν την ιστορία της Μακεδονίας. Πληροφορηθείτε από την ιστορία ότι η Μακεδονία είναι εκεί που είναι και οι Μακεδόνες ήταν cité στην αρχαιότητα, στη συνέχεια ενώθηκαν όλες οι cité κάτω από το όνομα Έλληνες και υδρήσανε τη χώρα Ελλάδα. Η Μακεδονία δεν είναι μόνο στην Έλλάδα, είναι στη Γιουγκοσλαβία, και στην Βουλγαρία, τό ότι δόθηκε γεωγραφική ονομασία, Βόρεια Μακεδονία, ήταν σωστό γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε σε όλους τους Μακεδόνες να είναι Έλληνες. Έπρεπε να αγκαλιάσουμε τους Μακεδόντες της Γιουγκοσλαβίας αντί να φερονται κάποιοι από εμάς με αυτό το τρόπο σαν να μην είναι οι άνθρωποι ελληνισμός επειδή δεν μιλανε ελληνικά, με τη πάροδο των ετών έχει συμβεί αυτό και μπορεί εκ νέου να διδαχθεί η ελληνική γλώσσα αν είμαστε ανθρώπινοι και πλησιάσουμε τα αδέλφια μας της Μακεδονίας της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας…

Reply
Πατριώτης 29 December 2019 at 12:22

@ efthymia fassilaki-fotaki

Για ποια “αδέλφια” μιλάτε, τούς Σλάβους των Σκοπίων, οι οποίοι ήλθαν εκεί τον 6ο μ.χ. αιώνα και από το 1944 τούς φύτεψαν στο μυαλό ότι είναι ιδιαίτερο έθνος, το “μακεδονικό”, ότι ομιλούν όχι βουλγαρική διάλεκτο, αλλά … “μακεδονικά” και είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων; Υποστηρίζετε, δηλαδή, την καπήλευση τής ιστορίας μας, η οποία έγινε από τον Τίτο, για λόγους πολιτικούς και οπωσδήποτε όχι αγαθούς;

Reply
panos pengas 30 December 2019 at 13:33

@ efthymia fasslaki-fotaki Είναι εκπληκτικο η’ μηπως αναμενομενο η παραποιηση της Ιστοριας προς εξυπηρετηση αντεθνικών στοχων.Δηλαδη βαφτίζετε τους αλλογλωσσους αλλοεθνεις “Μακεδόνες”?Τα Αιγαοπελαγητικα παραλια της Μικρας Ασιας τα κατοικουσαν Ελληνικα φυλα .Τωρα οι Τουρκοι βαφτιζουν τον Ομηρο Ομερ καιισχυριζονται ότι είναι δικος τους.Σ’αυτες τις αθλιότητες θα δωσουμε συνεχεια?

Reply
Ελευθέριος 2 January 2020 at 15:02

Ευτυχώς που έχουμε και σένα Ευθυμία να μας διδάσκεις ιστορία και να “επαν-υδρίεις” τα όρια της Μακεδονίας!
Μαζί με σένα ένα μεγάλο ποσοτό νεοελλήνων κοιμάται κι ονειρεύεται αμέριμνο και πάει και ψηφίζει αυτούς που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.