Friday 18 August 2023
Αντίβαρο
Βαλκάνια Ιωάννης Γιαννακόπουλος

Το Κόσοβο στις Καλπες

Την Κυριακή 12 Δεκ 2010, οι κοσοβάροι θα βρεθούν στις κάλπες των καλούμενων ως πρώτων εκλογών του μονομερώς ανακηρυχθέντος ανεξάρτητου Κοσόβου. Το γεγονός πέρα από τις πολιτικές του διαστάσεις ήταν αναμενόμενο ότι θα εκλάμβανε κοινωνική μορφή διεθνούς χαρακτήρα προκειμένου να τονίσει τη «νέα εποχή» του Κοσόβου.

Η προεκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε, συνέπεια της περιόδου πολιτικής αναταραχής που ακολούθησε την παραίτηση του προέδρου της κυβέρνησης Fatmir Sejdiu και την καταψήφιση της ψήφου εμπιστοσύνης η οποία ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Hashim Thaci τον περασμένο Νοέμβριο.

Το κόμμα του Thaci (PDK),συνεχίζει να εμφανίζεται ισχυρό διατηρώντας την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών, ωστόσο είναι απολύτως αμφίβολο αν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση. Ο μεγάλος αντίπαλός του, δημοφιλής δήμαρχός της Πρίστινας και ηγέτης του κόμματος LDK, Isa Mustafa, θα αποτελέσει τον άνθρωπο με τον οποίο θα συζητήσει ο Thaci το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σύμφωνα και με τα προγνωστικά γκάλοπ των εκλογών.

Το κόμμα του Mustafa βρέθηκε σε μια προς όφελός του συγκυρία καθόσον αναμένεται να ενισχυθεί από εκλογείς του κόμματος του πρώην μαχητή του UCK, Ramush Haradinaj (ΑΑΚ) ο οποίος βρίσκεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης λόγω της επανεκδίκασης της υπόθεσής όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των συμπλοκών στο Κόσοβο. Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι θα αποδυναμώσει το ΑΑΚ και θα μετακινήσει ψήφους στο αμέσως μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα LDK.

Σημαντική επίσης χαρακτηρίζεται η «προαγωγή» του «Κινήματος της Αυτοδιάθεσης» του Albin Kurti σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη η οποία αναμένεται να αγγίξει ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των ψήφων. Το κίνημα του Kurti βρήκε εκφραστές στα νεώτερα κοινωνικά στρώματα διακηρύσσοντας μια διαφορετική προοπτική στην ανεξαρτησία ως δικαίωμα και χωρίς την εξωτερική επέμβαση. Οι αντικυβερνητική στάση του κινήματος μαζί με τις ιδέες που πρέσβευε, ζυμώθηκαν αρκετά τα περασμένα χρόνια με την ανάλογη δραστηριότητα και με τον ηγέτη του να δικάζεται για τη δράση του. Το αποτέλεσμα βέβαια, δικαίωσε τις προσδοκίες τόσο του ιδίου όσο και των υποστηρικτών του για ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα του Κοσόβου.

Ο αντίποδας στην πολιτική υποσχεσεολογία έρχεται από τον απλό λαό ο οποίος ολοένα και περισσότερο χάνει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς ηγέτες του, εκφράζοντας απογοήτευση και αδιαφορία για το αποτέλεσμα των εκλογών λόγω της ανύπαρκτης κοινωνικής πολιτικής και της ανεργίας που τον μαστίζει σε ποσοστό που ξεπερνά το 45%.

Ο αντίποδας, με τους Κοσοβάρους Σέρβους να διεκδικούν 10 εκ των 120 εδρών του κοινοβουλίου του Κοσόβου αναμένεται να μποϋκοτάρει τις εκλογές κατ εντολή του Βελιγραδίου. Όπως αναφέρθηκε και από τον Christofer Dell, πρέσβη των ΗΠΑ στο Κόσοβο, σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα απόρρητα αρχεία της ιστοσελίδας Wikileaks, η αποχή των Σέρβων απο τις εκλογές σε συνδυασμό με τη ρητορική της απόσχισης, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εθνοτικές αναταραχές στην ευαίσθητη περιοχή της Μιτρόβιτσας.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και τον συνασπισμό που θα προκύψει από τις κομματικές διαβουλεύσεις, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι στην συμφωνηθείσα έναρξη συνομιλιών με το Βελιγράδι η οποία και «πάγωσε» λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην κυβέρνηση της Πρίστινας. Ο διπλωματικός αγώνας των συνομιλιών με την παρότρυνση και της ΕΕ, ευελπιστεί να αναδείξει το μέλλον της πολυπαθούς αυτής περιοχής με τη Σερβία να παίζει τα τελευταία της χαρτιά για να διατηρήσει το σύνολο, αλλά πιθανότερα μέρος της κυριαρχίας της στο Κόσοβο. Ο κοσοβάρικος λαός ωστόσο εξακολουθεί να περνάει έναν ακόμα παγωμένο και δύσκολο χειμώνα…

.

1 comment

Επισκέπτης 17 December 2010 at 10:51

Ολίγια τινά περί Κοσόβου για να μην ξεχνιόμαστε:

Κόσοβο: Ενα νέο μαφιόζικο κράτος!

Εμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων

Για εγκλήματα πολέμου και εμπόριο οργάνων κατηγορείται ο Χ. Θάτσι

Τρία περίπου χρόνια πέρασαν από την έκδοση του βιβλίου της Carla del Ponte και ο Θάτσι παρέμενε “πρωθυπουργός” του Κοσόβου!… Τώρα τον θυμήθηκαν, διότι προφανώς δεν τον χρειάζονται άλλο.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.