Επίθεση Ισραήλ κατά Τουρκίας με φόντο την συμφωνία Τελ Αβίβ – Κύπρου για ΑΟΖ

Επανέρχεται το θέμα της Μεσογείου
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 1:29 μμ
Τελ Αβίβ: Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία ορισμού των ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.


«Η συμφωνία αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα»  δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ προθέτοντας:


«Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια».


Αλλος ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, χρησιμοποίησε από την πλευρά του λιγότερο διπλωματική γλώσσα: «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου».


Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Πέμπτη, την προηγουμένη της υπογραφής της συμφωνίας, τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αγκυρα, Γκάμπι Λεβί, για να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία αυτή.


Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού και ο ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου υπέγραψαν την Παρασκευή στη Λευκωσία διμερή συμφωνία οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.


Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου χωρίς φόβους διαφωνιών για την εκμετάλλευσή τους.


Πηγές: ΚΥΠΕ, news.in.gr


http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,54393-.aspx

.


One thought on “Επίθεση Ισραήλ κατά Τουρκίας με φόντο την συμφωνία Τελ Αβίβ – Κύπρου για ΑΟΖ”

  • Επισκέπτης

    21 December 2010 at 07:48

    H Κύπρος δείχνει τον δρόμο, αλλά η Ελλάδα μάλλον είναι ανίκανη να τον ακολουθήσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*