Monday 25 March 2024
Αντίβαρο
Ανακοινώσεις

Εγκύκλιος της Ανωτάτου Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Αρ. Πρωτ. 324
Αθήνα, 21/12/2010

Προς
όλες  τις  Πολυτεκνικές Οργανώσεις-Μέλη της ΑΣΠΕ   

Εγκύκλιος αρ. 8 / 2010

    Αγαπητοί Συνάδελφοι.

    Για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους σας εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές και σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω επείγοντα θέματα:

-Α-

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προς διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» στη θέση:

http://www.opengov.gr/yyka?p=87

    Με το παραπάνω σχέδιο νόμου γίνεται μια άνευ προηγουμένου:

    ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

  Ειδικότερα: 

Επί του άρθρου 42 «Οικογένειες με τρία τέκνα».

    1)   Με την παράγραφο 1 θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος του τρίτου τέκνου, ηλικίας έως έξι (6) ετών, όπως το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ μεικτά δηλ. καθαρά περίπου 30.000 ευρώ.

    2) Με την παράγραφο 2 στην μητέρα που έχει τρία τέκνα και με την προϋπόθεση του ίδιου παραπάνω ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των 40.000 ευρώ καταργεί τη χορήγηση επιδόματος, εφ΄ όσον έχει τέκνο ηλικίας μέχρι 6 ετών, των 44 ευρώ μηνιαίως, που ελάμβανε για κάθε ένα από τα άλλα δύο τέκνα της. 

    Επίσης, στην περίπτωση που τα τέκνα της είναι άνω των 6 ετών η μητέρα θα λαμβάνει για κάθε τέκνο, ηλικίας μέχρι 23 ετών, μηνιαίως 44 ευρώ (δηλ. 3 Χ 44). Όταν το τέκνο θα συμπληρώσει το 23ο έτος το επίδομα θα μειώνεται για τα δύο τέκνα σε 88 ευρώ μηνιαίως και με το ένα τέκνο κάτω των 23 ετών σε 44 ευρώ μηνιαίως!!! Ενώ μέχρι σήμερα το επίδομα αυτό δεν μπορούσε, σε κάθε περίπτωση, να είναι μικρότερο των 178 ευρώ και ήταν αφορολόγητο (άρθρο 6 παρ. 1 Ν.3631/2008), ενώ τώρα με τη νέα διάταξη καταργείται το αφορολόγητο.

    3) Με την παράγραφο 6, αφού το άρθρο 4 του Ν.3454/2006 αναφέρεται στις παροχές της παρ. 2 του άρθρου 1 του ιδίου νόμου θεσπίζεται το ίδιο παραπάνω όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των 40.000 ευρώ για τη χορήγηση της εφ΄ άπαξ παροχής των 2.000 ευρώ για τη γέννηση του τρίτου και κάθε τέκνου μετά το τρίτο.

Επί του άρθρου 43 «Πολύτεκνες οικογένειες».

    1)   Με την παράγραφο 1 το μηνιαίο επίδομα που εχορηγείτο στην πολύτεκνη μητέρα, που είχε τέκνα κάτω των 23 ετών ήταν 44,68 ευρώ μηνιαίως για κάθε τέκνο της και σε ουδεμία περίπτωση κάτω των 102 ευρώ (όσο δηλ. το ποσό της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας), με τη  νέα ρύθμιση το ποσό αυτό περιορίζεται και στους  πολυτέκνους «καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού σαράντα  τεσσάρων (44) ευρώ υπό την προϋπόθεση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων να μην υπερβαίνει το ποσό των σαράντα  χιλιάδων (40.000) ευρώ»!!!

2) Με την παράγραφο 2 εφ΄ όσον οι παραπάνω πολύτεκνες δεν θα λαμβάνουν το επίδομα δεν θα δικαιούνται της ισόβιας σύνταξης .

3) Με την παράγραφο 3 καταργείται η καταβολή του παραπάνω πολυτεκνικού επιδόματος των 44 ευρώ μηνιαίως, εφ΄ όσον η πολύτεκνη μητέρα έχει τρίτο τέκνο και λαμβάνει το επίδομα τρίτου τέκνου.
4)    Με την παράγραφο 4 δίδεται η χαριστική βολή κατά των πολυτέκνων και το άκρον άωτο της βαρβαρότητας κατ΄ αυτών αφού ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΤΗΣΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 40.000 ΕΥΡΩ ΜΕΙΚΤΑ ΔΗΛ. ΚΑΘΑΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30.000!!!

Αυτό δεν έχει προηγούμενο, να καθορίζεται δηλ. η πολυτεκνική ιδιότητα βάσει του παραπάνω ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και όχι του αριθμού των τέκνων!!! 

 -Β-

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 15/12/2010

Στις 15 Δεκεμβρίου 2010, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολυτέκνων που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ζαππείου και την πορεία που επακολούθησε μέχρι τη Βουλή η ηγεσία των Πολυτέκνων επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους αρμόδιους Υπουργούς, στους Βουλευτές και στα ΜΜΕ ψήφισμα, το περιεχόμενο του οποίου έχει ως κατωτέρω:

    Ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Συμβουλίου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), που έχει στη δύναμή της 102 Συλλόγους πολυτέκνων και εκπροσωπεί Πανελλαδικά πάνω από 180.000 πολύτεκνες οικογένειες, ενόψει της επιχειρούμενης προαποφασισμένης και αναιτιολόγητης κατάργησης και φαλκίδευσης  όλων των διατάξεων  υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και του θεσμού της οικογένειας γενικότερα,

  οι συμμετέχοντες στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολύτεκνοι αποφασίσαμε ομόφωνα την σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος, με το οποίο

ΖΗΤΑΜΕ

    1.   Άμεση απόσυρση των επίμαχων άρθρων 42, 43 και 44 του Κεφαλαίου 5 «Οικογενειακά επιδόματα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες»  του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις». 

Θεωρούμε παντελώς αστήρικτη, αυθαίρετη και υποβολιμαία τη διάκριση και το διαχωρισμό των πολυτέκνων στους άνω των 40.000 € και στους κάτω των 40.000 € και την απονομή της ιδιότητας του πολυτέκνου με βάση αυτό τον εισοδηματικό διαχωρισμό κατά παράβαση του ισχύοντος Συντάγματος, των αποφάσεων του Σ.τ.Ε., αλλά και κάθε έννοιας δικαίου και νομιμότητας.

Παρομοίως θεωρούμε απαράδεκτη την οποιαδήποτε καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για:

 · τη χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα, καθώς και του επιδόματος 3ου παιδιού, δεδομένου ότι το μέτρο αυτό καθιερώθηκε ως δημογραφικό κίνητρο για να ενθαρρυνθούν νέα ζευγάρια στην απόκτηση περισσότερων παιδιών, αφού όλοι αναγνωρίζουν την εφιαλτική κατάσταση γήρανσης της πληθυσμού και υπογεννητικότητας. Η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι η 3η περισσότερο γερασμένη χώρα στον κόσμο!  Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση και της σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα, όπως γνωρίζει και δήλωσε ο Συνταγματολόγος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει κριθεί με την 1095/2001 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (και πληθώρας αποφάσεων του ίδιου Δικαστηρίου έως σήμερα) ως αντισυνταγματική, αλλά και όλων των Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων της χώρας.

 · τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής των 2.000 ευρώ που καταβάλλεται για τη γέννηση του 3ου και κάθε επόμενου τέκνου.

 · τη συμμετοχή στην ειδική κατηγορία του 20% των πολυτέκνων και των τέκνων πολυτέκνων, αλλά και του 10% των τριτέκνων, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ!!!

  · τη συμμετοχή στις προσλήψεις για τη μερική απασχόληση ΜΟΝΟΝ των πολυτέκνων, των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων.

 · ειδικώς και μόνον για τους πολυτέκνους, τα τέκνα πολυτέκνων και τους τριτέκνους, τη συμμετοχή τους στις προσλήψεις του Ν. 2643¤1998 (ΑΜΕΑ, Πολυτέκνους, Εθνικής Αντίστασης, Αναπήρων πολέμου κ.λπ.)!!!

 · τις μεταθέσεις των τριτέκνων δημοσίων υπαλλήλων!!!

2.   Να σεβαστεί η Κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τις αποφάσεις του ΣτΕ και όλων των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.

    3.   Να καταργηθούν και σε κάθε περίπτωση να τροποποιηθούν όλες οι διατάξεις που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση με τις οποίες εξομοιώνει τους πολυτέκνους με τους αγάμους, όπως έχει πράξει αυτό με το όριο απαλλαγής στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αγνοώντας προκλητικά τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας.

  4.   Να σταματήσει η απαράδεκτη και αντισυνταγματική φορολόγηση των πολυτέκνων με 4 και άνω προστατευόμενα τέκνα.

  5.   Να εφαρμοσθεί ο Νόμος 3255/2004 περί διορισμού των εκπαιδευτικών πολυτέκνων χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ (που ήταν ένα αποτελεσματικό δημογραφικό κίνητρο και έφερε νέες γεννήσεις) καθώς και ο Νόμος περί των μετεγγραφών των πολυτέκνων και των τέκνων τους. Να καταργηθεί η διάταξη που μετέφερε στο λεκανοπέδιο της Αττικής τη Χαλκίδα, και τις Σέρρες στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πλήξει τις μετεγγραφές των πολυτέκνων.

   6.   Να ληφθούν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να τεθεί φρένο στο δημογραφικό κατήφορο για να μην καταντήσουμε οι Έλληνες μια ασήμαντη μειοψηφία γερόντων μέσα στη χώρα μας.

   7.   Συμμετοχή της ΑΣΠΕ στη διαμόρφωση πολιτικών που θα στηρίζουν την οικογένεια και θα ανατρέπουν την επερχόμενη δημογραφική κατάρρευση.

Το ψήφισμα αυτό να επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρμόδιους Υπουργούς, στους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους βουλευτές και στα ΜΜΕ.

-Γ-

ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

  Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος μετά την επίθεση που δέχθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Αστέριο Ροντούλη στις 20/12/2010, δήλωσε: «Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος. Θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι δαπάνες στον τομέα αυτό».

Οι Πολύτεκνοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να εφησυχάσουν από την παραπάνω δήλωση που μπορεί να σημαίνει «πολλά ή τίποτα» μέχρι να έρθει το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή για συζήτηση. Κατόπιν τούτου επιβάλλεται η άμεση και συντονισμένη δραστηριοποίηση όλων ανεξαιρέτως των Συλλόγων Πολυτέκνων για την απόσυρση των παραπάνω απαράδεκτων άρθρων του σχεδίου νόμου που μόνο ντροπή προκαλούν στον πολυτεκνικό κόσμο. Ειδικότερα:

α)    Η ιστοσελίδα για διαβούλευση http://www.opengov.gr/yyka?p=87 θα είναι ανοικτή και θα δέχεται σχετικά σχόλια μέχρι 27/12/2010.

   Παρακαλούμε να κινητοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη σας προκειμένου να αποστείλουν τα σχόλιά τους μέσω internet, είτε δικό τους είναι αυτό είτε συγγενών τους ή φίλων τους.

β)     Να παροτρύνετε τα μέλη σας να συνεχίσουν την αποστολή επιστολών, fax, email, ή τηλεγραφημάτων διαμαρτυρίας στους πολιτικούς και άλλους Κυβερνητικούς παράγοντες της περιοχής σας και ιδιαίτερα στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο στις παρακάτω διευθύνσεις:

 1. Πρωθυπουργό

  Email  dialogue@politicalforum.grpolites@politicalforum.gr

  Τηλ. 210-33.85.424

  Fax. 210-67.15.799

  Δ/νση: Μέγαρο Μαξίμου – Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674

 2.   Γιώργο Παπακωνσταντίνου Υπ. Οικονομικών

  Emai minister@minfin.gr

  Τηλ. 210-32.44.924, 33.32.606, 32.21.511

  Fax. 210-33.32.608

  Δ/νση:  Νίκης 5-7,  Τ.Κ. 101 80 Αθήνα

 3. Ανδρέα Λοβέρδο, Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  Email loverdos@hol.gr,   loverdos@parliament.gr

  Τηλ. 210-52.35.815, 52.35.819

  Fax. 210-52.39.101

   Δ/νση:  Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 101 87

Συνάδελφοι, όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να κατακλείσουμε τα γραφεία τους με τηλεφωνήματα, fax, email και επιστολές μέχρι να αποσυρθούν οι αντιδημογραφικές και αντισυνταγματικές διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που στρέφονται ευθέως κατά της οικογένειας και των Πολυτέκνων και το αίτημα είναι:

 ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 42 – 43 και 44 του παραπάνω σχεδίου νόμου δεδομένου ότι:

 1)     Παραμένει η διάταξη που καθορίζει ως συνολικό μηνιαίο πολυτεκνικό επίδομα μόνο το ποσό των 44 ευρώ, ανεξαρτήτως της αποσύρσεως της διάταξης για τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού είναι ρητή η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 43 του άνω σχεδίου νόμου.

 2)     Παραμένει η κατάργηση της χορήγησης του πολυτεκνικού επιδόματος, για όσο χρόνο η πολύτεκνη μητέρα λαμβάνει το επίδομα του τρίτου τέκνου κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 43 του ίδιου ως άνω σχεδίου νόμου (δηλ. ενώ ελάμβανε 178 ευρώ μηνιαίως για το 3ο τέκνο και 178 για το πολυτεκνικό επίδομα, τώρα λαμβάνει μόνο το ένα δηλ. μόνο 178 ευρώ μηνιαίως).

 3)     Μέχρι σήμερα το πολυτεκνικό επίδομα δεν μπορούσε να είναι μικρότερο των 102 ευρώ (δηλ. όσο είναι το ποσό της πολυτεκνικής σύνταξης), αυτό καταργείται κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 43 του άνω σχεδίου νόμου.

 4)     Ακόμη στη μητέρα που λαμβάνει το επίδομα του τρίτου τέκνου μέχρι ηλικίας 6 ετών της καταργεί το επίδομα για τα άλλα δύο τέκνα εφόσον είναι κάτω των 23 ετών, που ήταν 44 ευρώ μηνιαίως για κάθε τέκνο. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

    Ο Πρόεδρος     Ο Γεν. Γραμματέας   Ο Διευθυντής

Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος   Χαράλαμπος Παύλος

.

1 comment

Δέσποινα Στεφανίδου 22 December 2010 at 23:45

Στη Θεσσαλονίκη οι πολύτεκνοι μετά την δημοσιοποίηση της παραπάνω εγκυκλίου, λάβαμε νέα ενημέρωση από τον κεντρικό σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Θεσ/νίκης “Οι Άγιοι Πάντες” για δήλωση του Α.Λοβέρδου ότι αποσύρεται το εισοδηματικό κριτήριο.
Παρακαλώ δείτε και το : http://agioipantes.wordpress.com/2010/12/21/epagr/
Καλά Χριστούγεννα.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.