Tuesday 23 April 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Πατριώτες µε υπογραφή

Τατουάζ – απάντηση των κεµαλιστών στην ισλαµική µαντίλα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Πέρσι όλη η Τουρκία γελούσε µε το βίντεο ενός µικρού κοριτσιού που έκλαιγε µε λυγµούς όταν έµαθε από τη δασκάλα του ότι ο Κεµάλ Ατατούρκ είχε πεθάνει… «Πέθανε ο Ατατούρκ, πέθανε ο Ατατούρκ…» έλεγε και ξανάλεγε στη µητέρα του το µικρό κοριτσάκι σοκαρισµένο. Φέτος ο Ατατούρκ επανέρχεται ως τατουάζ.
Οι φανατικοί κεµαλιστές «χτυπούν» την υπογραφή του στο σώµα τους. Αυτή είναι η νέα µόδα στην Τουρκία.


«Δεν είµαι φανατικός, αλλά τον αγαπώ λίγο παραπάνω από τοκανονικό τον Κεµάλ Ατατούρκ. Προέρχοµαι από µια οικογένεια κεµαλιστών.


Oλοι ψηφίζουµε Ρεπουµπλικανικό Λαϊκό Κόµµα (CHP). Γνωρίζω ότι χάρη σε αυτόν µπορέσαµε να ζήσουµε ελεύθερα», λέει ο 20χρονος Τζεµ, ο οποίος εργάζεται ως σερβιτόρος σε εστιατόριο στην Ιστικλάλ, στον κεντρικό δρόµο του Πέραν της Κωνσταντινούπολης. Είχε δει τοτατουάζενός φίλου του µε τηνυπογραφή τουΚεµάλ Ατατούρκ. Του άρεσε. Για τρεις µήνες το βασάνιζε στο µυαλό του και αποφάσισε να το κάνει και ο ίδιος. «Πολλοί πελάτες στο µαγαζί σηκώνουν το ποτήρι τους και πίνουν στην υγειά µου, µε συγχαίρουν», λέει µε καµάρι ο Τζεµ, ο οποίος αισθάνεται ότι κάνειτην αντίστασή του ενάντια στο κυβερνών Κόµµα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(AKP) µε τοτατουάζ πουέχει στο χέρι του.


Αυτοκόλλητα. Η υπογραφήτου Ατατούρκ εξελίχθηκε σε µόδα σε ολόκληρητην Τουρκία. Eγινε το σύµβολο των κεµαλιστών ενάντια στους ισλαµιστές. Και όσοι δεν θέλουν να κάνουν τατουάζ επειδή δεν τους το επιτρέπει η θρησκεία, τοποθετούν την υπογραφή του Ατατούρκ στα αυτοκίνητά τους, στα ταξί, στα λεωφορεία, στα µηχανάκια… «Δεν ξέρω ποιος το έκανε πρώτος, αλλά ξέρω πως διαδόθηκε», έγραψεστη στήλη του στην εφηµερίδα «Χουριέτ» ο Γιλµάζ Οζντίλ, ένας από τουςπιο δηµοφιλείς αρθρογράφους της αντιπολίτευσης.


Το 2007 ο ΕνβέρΣερχάν Γκιουρσόι στοΑλσαντζάκ της Σµύρνης είχε «χτυπήσει» τατουάζ την υπογραφή τουΑτατούρκ σε ένανυπάλληλο τράπεζας. Δυο βδοµάδες αργότερα ουπάλληλος πήγε ξανά στον Γκιουρσόι και του ζήτησε να του καλύψει την υπογραφή µε άλλο τατουάζ γιατί είχε πάρει «προειδοποίηση» από την τράπεζά του. «Αυτά τα χέρια γράφουν την υπογραφή του Ατατούρκ, δεν τη σβήνουν», ήταν η απάντηση που πήρε από τον Γκιουρσόι. Ο υπάλληλος τελικά µετατέθηκε σε άλλη τράπεζα και όταν ο Γκιουρσόι το έµαθε, αποφάσισε να αντιδράσει.


Ανακοίνωσε ότι µέχρι τις 10 Νοεµβρίου, ηµέρα της επετείου του θανάτου του Κεµάλ Ατατούρκ, θα έκανε δωρεάν τατουάζ, σε όσους τοεπιθυµούσαν, την υπογραφή τουΑτατούρκ. Η ζήτηση ήταν µεγάλη. Γι’ αυτό και αποφάσισε να δώσει παράταση στην προσφορά του.


Οι πελάτεςστην ουρά. «Μέχρι σήµερα έφτιαξα 6.500 υπογραφές», λέει οΓκιουρσόι.


Τώρα τον επισκέπτονταιακόµη και ηλικιωµένοι. Πριν απόέναν µήνα έναµίνιµπας µε γυναίκες πάνω από 50 χρονών πήγε και του ζήτησε την υπογραφή του Ατατούρκ τατουάζ. Μέχρι και τον Ιανουάριο περιµένουν στη σειράάλλοι 550 άνθρωποι. «Ιδιαίτερα µετά το δηµοψήφισµα η ζήτηση έχει αυξηθεί πολύ», λέει ο Γκιουρσόι.


«Υπάρχει άλλος ηγέτης στον κόσµο, 72 χρόνια µετά τον θάνατο του οποίου να κάνουν τατουάζ την υπογραφή του στο σώµα τους άνθρωποι οι οποίοι ποτέ δεν τους γνώρισε και ποτέ δεν τους είδε;» διερωτάται ο Γιλµάζ Οζντίλ.



Διαστάσεις επιδηµίας σε όλη την Τουρκία
Στην Κωνσταντινούπολη, στηνΑγκυρα, στηνΑττάλεια, στην Προύσα, στην Τραπεζούντα, σεόλες τις πόλεις της Τουρκίας διαδόθηκεη υπογραφή τουΑτατούρκ.Ο ΑϊτεκίνΝτεµίρκαγια είναι38χρονώνκαι εδώκαιτρία χρόνια κάνειτατουάζ στην Κωνσταντινούπολη. «Κάνω δωρεάν την υπογραφή τουΑτατούρκ. Μέχρι σήµερα την έφτιαξα σεείκοσιανθρώπους», λέειο Αϊτεκίν. Και οι είκοσι όµως ήταν άντρες.


Τώρα θέλει να κάνει την υπογραφή του Ατατούρκ και σεµια γυναίκα. «Ο παππούς µου λέει συνέχεια ότι ο πιο µεγάλος Τούρκος είναι ο Ατατούρκ. Είναι ένας φανατισµός που τον πήρα από τον παππού µου», εξοµολογείται ο Αϊτεκίν.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4610259

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.