Sunday 24 March 2024
Αντίβαρο
Επιστολές

Επιστολή σε Μητροπολίτες της Κύπρου – Συνέδριο: Η διδασκαλία της Ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση

ΠΡΟΣ: Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη της Ιεράς Εκκλησίας της Κύπρου κκ. Χρυσόστομο Β΄

Πανιερώτατο Μητροπολίτη ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού κκ Αθανάσιο

Θέμα: Συνέδριο’Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ’ 3-4/10/08

Σεβασμιώτατε, Πανιερώτατε,
 

διάβασα (http://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/1089) ότι η η Αρχιεπισκοπή και η Μητρόπολις σας, είναι χορηγοί του Συνεδρίου της 3-10-08 για την Διδασκαλία της Ιστορίας στην Μέση Εκπαίδευση, και θα χαιρετίσουν το Συνέδριο.

            Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλητές είναι και οι καθηγήτριες κκ Μ. Ρεπούση και Χ. Κουλούρη και μάλιστα οι μόνες με τα Γενικά και βαρύνοντα ,περί Διδασκαλίας της Ιστορίας στην Εκπαίδευση, θέματα ομιλίας (Τυπική και άτυπη ιστορική εκπαίδευση, Ερευνητικά δεδομένα, σκέψεις και προτάσεις & Η σχολική ιστορία στο κατώφλι του 21ου αι.: είναι το ποτήρι μισοάδειο;).

            Ομως οι ανωτέρω καθηγήτριες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να γίνει αποστείρωση των σχολικών βιβλίων Ελληνικής Ιστορίας από κάθε πραγματικό γεγονός που δεν συμβαδίζει με τις απόψεις τους περί τέλους των εθνών, παγκοσμιοποίησης και πολυπολιτισμικών κατασκευασμάτων  (ειδικά η πρώτη παραβαίνοντας Συντάγματα και Νόμους με το βιβλίο της, που ευτυχώς πετάχτηκε έξω από τα σχολειά της Ελλάδος και αμφότερες ξιφουλκώσες ενάντια σε κάθε άλλη φωνή που είχε άλλη άποψη). Και όχι μόνο αυτό αλλά από τις πρώτες σελίδες του ανεκδιήγητου βιβλιου ιστορίας Στ΄Δημ. μπολιάστηκαν οι ψυχές των μαθητών υπέρ  του προτεσταντισμού και ενάντια στην καθολική και αργότερα βεβαίως ορθόδοξη εκκλησία. Επί πλέον οι μαθητές (μεταξύ αυτών και ο γιός μου) κατέστησαν βέβαιοι ότι η Τουρκοκρατία ήταν περίπου παράδεισος συγκριτικά με την Ενετοκρατία που έφερε τα μύρια όσα δεινά για τους Ελληνες (!!! Από το βιβλίο που αντικαταστάθηκε).

            Δεν θα αναφερθώ στα δεκάδες λάθη που εντόπισε και εστηλίτευσε με έντονο τρόπο η Ακαδημία Αθηνών σχετικά με την επιστημονικότητα των συγγραφέων και που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Αθηνών (http://www.academyofathens.gr ) αλλά και στο Αντίβαρο (http://www.antibaro.gr/) . Που βεβαίως  δεν τα εντόπισε ετέρα εκ των -σύμφωνα με το προγραμμα, ομιλητών στο Συνέδριο-η κα Β. Σακκά, όταν εκαταφέρετο ενάντια σε όσους είχαν άλλη άποψη (http://indy.gr/analysis/ypografes-kata-tis-aposyrsis-toy-biblioy-tis-st-dimotikoy) και προφανώς ενάντια και στην ίδια την Ακαδημία και το Υπουργείο Παιδείας. Και όλα αυτά ενώ σαφώς το Σύνταγμα , οι Νόμοι και το Υπουργείο Παιδείας όριζαν τα εντελώς αντίθετα, που συμπυκνούνται σε μια μόνο φράση “ιστορική Αλήθεια”.

            Ενα συνέδριο σαφώς δεν μπορεί να περικλείει μόνο ομοδοξούντες ομιλητές ή συνέδρους. Θα ήταν άκρως αντιεπιστημονικό και σίγουρα ανιαρό. Ομως ο χορηγός και ιδιαίτερα αυτός που χαιρετίζει τις εργασίες προφανώς είτε θα συμφωνεί με την γενική (σ’ αυτήν την περίπτωση καθοδηγουμένη από τις εν λόγω συνέδρους) κατεύθυνση του εκάστοτε Συνεδρίου ή και θα αναμένει συμπεράσματα επωφελεία του ιδίου ή των ιδεών ή αυτών που εκπροσωπεί. Μπορώ να κατανοήσω αυτό για το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της γενικής πολιτικής προσέγγισης παντί τρόπω με τους Τούρκους ακόμη και εις βάρος της πραγματικότητος. Η  ορθόδοξη εκκλησία όμως ήταν και είναι πάντα υπέρμαχος της Αληθείας.

            Ευχόμενος ο Θεός να σας δίνει δύναμη για την ευόδωση του έργου σας, παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση που ενδεχομένως χρειαστεί.

            Πάτρα 19-9-2008

            Με σεβασμό

Γιώργος Σπ. Κακαρελίδης

Καθηγητής Εφαρμογών Επιχ. Ερευνας ΤΕΙ Πατρών

email: gkakarel@teipat.gr .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.