Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου τα Σκόπια

Τηλέμαχος Κόκκος
27/12/2010


Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στα Σκόπια. Οι δύο κοινότητες έχουν βαρύ ιστορικό στις μεταξύ τους συγκρούσεις, με αποκορύφωμα τις αιματηρές συγκρούσεις του 2001.


Αυτή τη φορά η υποβόσκουσα σύγκρουση έκανε την εμφάνισή της στο γήπεδο «Πάρκο Γκράντσκι» των Σκοπίων, όταν σημειώθηκαν άγρια επεισόδια σε αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων “Ραμπότνισκι” και “Λίρια”.


Η πρώτη ομάδα αποτελείται από Σκοπιανούς και η δεύτερη από Αλβανούς των Σκοπίων.


Πολύ πριν από τον αγώνα Σκοπιανοί οπαδοί σε κατάσταση αμόκ έσκιζαν κάθε τι που σημείωνε την αλβανική παρουσία , ακόμα και τις σημαίες που είχαν μαζί τους οι φίλαθλοι της “Λίρια” ! Το τι μπουκάλι έπεσε, αλλά και πόσα αντικείμενα στα κεφάλια των Αλβανών παικτών αδύνατο να περιγραφεί, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας για 15 λεπτά !


Τα συνθήματα των Σκοπιανών κατά των Αλβανών είναι επίσης υπεράνω πάσης περιγραφής: “Καλός Αλβανός είναι ο νεκρός Αλβανός”, “Οι Αλβανοί στον θάλαμο αερίων” και άλλα παρεμφερή.


Ο προπονητής της αλβανικής ομάδας Μαριάνι Ιλιέφσκι, δήλωσε στα “Αλβανικά Νέα” ότι παρόλα αυτά δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα και συνέχισαν μετά την διακοπή, απλώς γιατί είχαν πάρει την υπόσχεση από τον αρχηγό της Σκοπιανής ομάδας “Ραμπότνισκι” πως δεν θα εκδηλωθούν επεισόδια, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τους οπαδούς!


Ο υπογράφων το κείμενο είχε παρακολουθήσει κατά το παρελθόν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Πρίστινα μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου για το Πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας και είχε διαπιστώσει το αθεράπευτο μίσος μεταξύ Σλάβων και Αλβανών.


Η τοπική ομάδα της Πρίστινας είχε για σύνθημα κατά τη διάρκεια του αγώνα το : “Ε-ΧΟ ” , που σήμαινε Έμβερ Χότζα που ως γνωστόν ήταν ο ηγέτης των Αλβανών!


Τέλος, να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερο εντείνεται η αντιπαράθεση Σκοπιανών και Αλβανοφώνων της FYROM, σε σημείο μάλιστα που ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι, ο οποίος συμπράττει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γρουέφσκι, να ζητήσει στα μέσα της εβδομάδας να μην δεχτεί η ηγεσία της FYROM την ονομασία Σλαβομακεδονία μια και οι Αλβανοί δεν είναι Σλάβοι, «απειλώντας» μάλιστα πως αρχίζει να μοιάζει δύσκολη η συγκράτηση των Αλβανών που διαμαρτύρονται για συνεχή ατοπήματα εις βάρος τους από τον σλαβικό πληθυσμό.


http://www.elzoni.gr/html/ent/134/ent.5134.asp

.

One comment

  1. Η πάγια θέση των Αλβανών των Σκοπίων να μην δέχονται ονομασία δηλωτική Σλαβικής καταγωγής, είναι απολύτως δικαιολογημένη. Άλλωστε, έχουν αποφασίσει ότι η ένταξή τους στο εν λόγω μόρφωμα είναι εντελώς ευκαιριακή, επιφανειακή και εφήμερη. Το παράδειγμα του Κοσόβου είναι πολύ κοντά τους, χρονικά και γεωγραφικά, για να τους αφήσει ασυγκίνητους. Ήδη στις περιοχές που ελέγχουν έχουν εγκαθιδρύσει de facto αυτόνομη διοίκηση στα πρότυπα του Κοσόβου προ του 1985. Υπό τις παρούσες συνθήκες, απλώς περιμένουν να επιλυθεί πρώτα οριστικά το ζήτημα του Κοσόβου και έπειτα εκ του ασφαλούς να ακολουθήσουν. Συνεπώς, το ζήτημα της ονομασίας ενός κρατιδίου, στο οποίο οσονούπω δεν θα ανήκουν, ελάχιστα τους απασχολεί, εκτός εάν θίγει την εθνική τους καταγωγή. Ο Γκρουέφσκι και η παρέα του γνωρίζουν άριστα ότι δεν έχουν πολύ χρόνο στην διάθεσή τους. Εάν δεν πετύχουν σύντομα την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας, θα είναι αδύνατο να δελεάσουν και να συγκρατήσουν τους Αλβανούς. Πάνω στην απόγνωσή τους είναι βέβαιο ότι θα προκαλούν προσπαθώντας μέσω τεχνητών κρίσεων να εξάγουν το εσωτερικό τους πρόβλημα. Μία Ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων όφειλε και θα μπορούσε κάλλιστα να ανοίξει έναν δίαυλο απευθείας επικοινωνίας με τους ηγέτες των Αλβανών. Αλλά για την Ελληνόφωνη προοδευτική ηγεσία η επιδίωξη του εθνικού συμφέροντος είναι ανεπιθύμητη. Γιατί στην δική τους σκέψη είναι πολύ προτιμότερο να χαρακτηρισθείς ανεπαρκής, ή ακόμη και μειοδότης, παρά συντηρητικός και εθνικιστής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *