Η τραγωδία του Καστελόριζου

Ανοιχτή Επιστολή

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ | Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010  [ 11:46 ]

Η δια μονομερούς δηλώσεως δημιουργία της κυπριακής (ΑΟΖ) το 2004 από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πραγματικά ηγετική κίνηση. Αν και η Τουρκία διεμαρτυρύθη, η απόφαση έγινε αμέσως αποδεκτή και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ. Επανειλημμένες προσεγγίσεις του όμως προς την Ελληνική πλευρά, να οριοθετήσει μαζί με την Κύπρο την ΑΟΖ, του έμειναν αναπάντητες. Η πρόσφατη απόφαση της μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνειπλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιωματά της.

Εδώ και 30 χρόνια η χώρα μας επιμένει ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία – η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου – είναι νομικής φύσης. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας όμως έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ’ αυτή της ΑΟΖ.

Με βάση τα άρθρα 55-57 της νέας Σύμβασης του 1982 ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μεχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.

Επίσης η Σύμβαση αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι, δηλαδή, τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον, η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.

Κλειδί σ’ αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελόριζο, νησί το οποίο κατοικείταικαι, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της ΕΕ. Εάν η Ελλάδα δεχτεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς τον υπολογισμό του Καστελόριζου, η εμφανής συνέπεια θα είναι η Ελλάδα να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

Οι τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κρήτης-Κύπρου. Οι περισσότερες απο αυτές τις μελέτες έγιναν από αμερικανικές εταιρείες πού, προφανώς, ειδοποίησαν τους Τούρκους γι΄αυτό και, πιθανώς, είναι ζήτημα χρόνου προτού οι τελευταίοιαρχίσουν να προκαλούν την Ελλάδα με έρευνες στην περιοχή.

Τελευταία ακούονται πολλά γύρω από την παλαιά Αμερικανική ιδέα περί συνεκμεταλλεύσεως. Η συνεκμετάλλευση δεν οδηγεί πουθενά, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και γι΄αυτό ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τα προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Συνεκμετάλλευση λοιπόν θα είναι τραγικό λάθος με επιπτώσεις και σε άλλους τομείς των διμερών σχέσεων, ανοίγοντας την όρεξη της Τουρκίας και για άλλους οικονομικούς πόρους, όπως την αλιεία.

Εν όψει των ανωτέρω, η Ελλάδα, ακολουθούσα το παράδειγμα άλλων χωρών (π.χ ΗΠΑ, Ρωσία, των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ, Ισραήλ) να διακηρύξει την κυριαρχία της σε ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση του 1982.

Τα ανωτέρω μπορούν να γίνουν με την ψήφιση νόμου που να δημιουργεί ΑΟΖ στις ελληνικές θάλασσες και εν συνεχεία να ανακοινωθεί στον ΟΗΕ. Μετά θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο προς καθορισμό της διαχωριστικής γραμμής.

Βεβαίως, η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει τέτοια κίνηση, όπως έπραξε και πρόσφατα με την Κύπρο. Νομικώς όμως αυτό είναι αδιάφορο. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να της υπενθυμίσουμε ότι η προσχώρησή της στην Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας είναι μια από τις προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.

Βεβαίως, η «χώρα των μηδενικών διαφορών» θα μπορούσε, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, να επανέλθει στις παράνoμες παραβιάσεις του εναερίου και υδάτινου χώρου μας. Επιθυμεί όμως να καταστρέψει την εικόνα ότι «έχει αλλάξει» που και η ίδια αλλά και οι εν Ελλάδι υποστηρικτές της, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να δημιουργήσουν;

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=374845&dt=27/12/2010

.

5 comments

 1. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αυτή την στιγμή στο τιμόνι της ανθρώπους που να υποστηρίζουν τα συμφέρονται της χώρας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που προηγείται η κίνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν ηγετική, γιατί αυτός ήταν ΗΓΕΤΗΣ. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως ενοχλούν.
  Εκτός από το ΑΟΖ ο Παπαδόπουλος επέμεινε και κατά του σχεδίου Ανάν όταν όλοι έλεγαν ότι αυτό θα είχε επιπτώσεις φοβερές και τρομερές στην πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως απεδείχθει τίποτα δεν συνέβει. Και αν θυμάμαι καλά ο κύριος Παπανδρέου ήταν αντίθετος με τον Τάσσο. Ο κάθε ένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

 2. Ένα συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι ότι…
  πρέπει να πιέζουμε τη κυβέρμηση όσο πιο πολύ μπορούμε
  και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να συζητάμε αυτά τα θέματα ανοιχτά
  και με επιχειρήματα όσο πιο πολύ μπορούμε.

  Συγχαρητήρια στον κ.Μαρκεζίνη.

 3. Όταν τα αυτονόητα έχουν γίνει ζητούμενα σε αυτή τη Χώρα, το εν λόγω άρθρο είναι καλοδεχούμενο και με αυξημένη βαρύτητα. Παρακαλούμε συνεχίστε να ενημερώνετε τον κόσμο.

 4. Όταν τα αυτονόητα έχουν γίνει ζητούμενα αυτό σημαίνει μεγάλο πρόβλημα σοβαρότητας και ωριμότητας πολιτών.

 5. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

  Τα διεθνώς καταξιωμένα τέκνα της Πατρίδας, οι καθηγητές Θεόδωρος Καρυώτης και Βασίλειος Μαρκεζίνης, με ανοιχτή επιστολή τους αποκάλυψαν στους ανά την υφήλιο Πανέλληνες με επιστημονική πληρότητα τα δικαιώματα της Ελλάδας για την εκμετάλλευση του εντός των θαλασσίων ορίων της πλούτου μέσω κήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης βάσει του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου.
  Η βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα, με την ομιλία της στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού, έθεσε συγκεκριμένη πρόταση αδιάβλητου τρόπου προσμέτρησης του αληθινού χρέους της χώρας μας βάσει ισχύουσας ήδη διεθνούς πρακτικής, αναδειχθείσα και αυτή άξιο τέκνο της Πατρίδας.
  Επειδή
  ο τύποις πλέον Έλληνας πρωθυπουργός, ο αποδοκιμασθείς θετικά ή αρνητικά από το 80% του εκλογικού σώματος κατά τις πρόσφατες εκλογές, ποδοπατεί αυτά τα δικαιώματά μας και ετοιμάζεται να παραχωρήσει μέγα μέρος τους στον Τούρκο με το πρόσχημα καθορισμού ορίων υφαλοκρηπίδας, πράγμα ασαφές και αόριστο, έτοιμος να προσφύγει δήθεν και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατ’ ουσίαν δε αλλάζει μέσω μυστικής διπλωματίας τα σύνορα της ποτισμένης με αίμα Πατρίδας,
  Καλούνται
  οι δύο διακεκριμένοι καθηγητές να συντάξουν με επιστημονική πληρότητα το κείμενο της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων μας το οποίο και να υποβληθεί πάραυτα στη Βουλή, μέσω της ως άνω αξίας κυρίας Βουλευτού, προς άμεση υπερψήφισή του από το σύνολο των 300 εκπροσώπων του Λαού.
  Όσοι βουλευτές αρνηθούν να πράξουν το εθνικό καθήκον τους και δεν παραιτηθούν αυθημερόν από τη βουλευτική ιδιότητα, δεν θα κριθούν μόνο από τον ελεύθερο από την Τυραννία των ΜΜΕ ιστορικό του μέλλοντος, αλλά και άμεσα από τον Κυρίαρχο Λαό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *