Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 19 Μαΐου 2008

Λεπτομέριες για εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βερολίνο και στη Μελβούρνη. Όλες στις 19 Μαΐου 2008

Στη Θεσσαλονίκη

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=17543

Μία διαφορετική εκδήλωση ως προς το χαρακτήρα και την ποιότητά της διοργανώνει την Κυριακή στην πλατεία Αγίας Σοφίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) υπό την αιγίδα του ιδρύματος “Παναγία Σουμελά”


της Μαρίας Τερζούδη

Μία μουσική μονογραφία και ένα μουσικό δρώμενο θα δώσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στη φετινή 89η επέτειο εθνικής μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Τη μουσική μονογραφία, έργο του Μίμη Πλέσσα βασισμένο σε ποίηση του Δημήτρη Μπρούχου με τίτλο “Άγιες μνήμες… Ποτέ πια γενοκτονία”, θα παρουσιάσει ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση.
“Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική πανελλήνια εκδήλωση. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν έργα τόσο μεγάλου βεληνεκούς, εμπνευσμένα από τη γενοκτονία. Καλούμε όλους τους πόντιους, όλους τους πρόσφυγες και όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χαράλαμπος Αποστολίδης στη χθεσινή παρουσίαση της εκδήλωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στο διεκδικητικό χαρακτήρα της δράσης της Ομοσπονδίας, προκειμένου να αναγνωριστεί η γενοκτονία των ποντίων. “Η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, προκειμένου να συμφιλιωθεί με το ιστορικό παρελθόν της”, είπε χαρακτηριστικά και έδωσε έμφαση στη δραστηριοποίηση της Ομοσπονδίας προς αυτήν την κατεύθυνση τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις σημαντικές ελλείψεις στη διεθνή βιβλιογραφία όσον αφορά τη νομική κατοχύρωση της γενοκτονίας των ποντίων.

ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
“Είναι τιμή μας να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση για τη γενοκτονία των ποντίων ως δημιουργοί”, ανέφερε ο ποιητής Δημήτρης Μπρούχος, “και να συμβάλουμε κατ’ ελάχιστον με το δικό μας οβολό αγάπης” και διευκρίνισε ότι τα έργα που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση έχουν γραφεί εξ ολοκλήρου στη Μακεδονία.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ αναφέρθηκε και στο γεγονός της διοργάνωσης δύο εκδηλώσεων, αυτής της ΠΟΠΣ και αυτής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) στις 19 Μαΐου, κάνοντας λόγο για διασπαστική συμπεριφορά της ΠΟΕ, κάθετη και αναιτιολόγητη άρνηση εκ μέρους της να διοργανωθεί μία κοινή εκδήλωση. “Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή εκλογής των επικεφαλής της ΠΟΕ να πετύχουμε συνεργασία των δύο φορέων, αποφεύγοντας ζητήματα πρωτοκαθεδρίας, στείλαμε επιστολές, που δεν απαντήθηκαν ποτέ. Δεν περίμενα τέτοια απαξίωση εκ μέρους της ΠΟΕ και δεν καταλαβαίνω τα κίνητρα”, τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

 

http://www.greekinsight.com/show_art_el.asp?id=10535&cat_name=%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

Θεσσαλονίκη- Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης και η Αμερικανίδα συγγραφέας του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου» Θέα Χάλο, θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές στην πανελλήνια εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει και φέτος στις 19 Μαΐου στην πλατεία Αγίας Σοφίας η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ).

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΕ καθηγητής Γεώργιος Παρχαρίδης, η φετινή εκδήλωση σηματοδοτεί την ανάληψη από κοινού δράσεων με τους Ελληνες ομογενείς της Διασποράς, στέλνοντας μήνυμα προς «τη γειτονική μας χώρα να πει επιτέλους συγγνώμη για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά του Ποντιακού Ελληνισμού και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών, αλλά και προς τις κυβερνήσεις ξένων χωρών να βάλουν τέλος στη σιωπή σχετικά με το θέμα». Επισήμανε δε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να βασίζονται στην αλήθεια και ότι η γειτονική μας χώρα πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της.

Ο κ. Παρχαρίδης ανέφερε επίσης ότι με τη συμβολή της κ. Χάλο, η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών εξέδωσε ψήφισμα που αφορά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, καθώς και των Αρμενίων και Ασσυρίων.

Από την πλευρά της η Θέα Χάλο, η οποία βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές τις εκδηλώσεις των Ελλήνων Ποντίων με κορυφαία αυτή της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι αν έχουν επιτευχθεί πολλά μόνο με ένα βιβλίο, μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα αν ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι Έλληνες. Η ίδια εξήγγειλε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει στον Αγ. Αντώνιο Θεσσαλονίκης ίδρυμα μελετών Ποντιακής Γενοκτονίας στο όνομα της μητέρας της. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που είχε με οργανώσεις Ελλήνων της Διασποράς σε διάφορες χώρες, σημειώνοντας ότι ήδη οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και της Νέας Υόρκης, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

 

Στο Βερολίνο

http://www.provoles.de/content/view/1784/331/lang,el/

Ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου «Οι Υψηλάντηδες» διοργανώνει εκδήλωση μνήμης

Επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου «Οι Υψηλάντηδες» διοργανώνει διήμερη εκδήλωση μνήμης το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου στο Βερολίνο. Η 19η Μαΐου, τονίζει ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου «οι Υψηλάντηδες», είναι επέτειος μνήμης και τιμής των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι κατά τη διάλυση του οθωμανικού κράτους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμοεξοντώθηκαν βάρβαρα από τους Νεoτούρκους και στη συνέχεια 1919 – 1922 από τους Κεμαλιστές. Σε αυτή την τόσο σημαντική ημέρα ο Σύλλογος καλεί τον Ελληνισμό του Βερολίνου και της ευρύτερης περιοχής να τιμήσουν μαζί την ημέρα και τα θύματα της οθωμανικής βαρβαρότητας .

Ακολουθεί το πρόγραμμα της διήμερης εκδήλωσης που διοργανώνει στο Βερολίνο ο Σύλλογος Ποντίων «Οι Υψηλάντηδες»:

ΠΡΟΓΡΑΜMΑ


Σάββατο, 17 Μαΐου 2008 19:00 η ώρα, στο Rathaus Zehlendorf von Berlin ( Alter BVV-Saal ) Kirchstr. 1-3, 14163 Berlin –
Συγκοινωνία: S-Bahn: S1, Bus: 101,110, 112 , 115

α) Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νίκο Τυρεκίδη
β) Ομιλία με θέμα: « Διωγμός και εξόντωση στα τουρκικά ειναι ίδιες έννοιες», από την Δρα. Τέσσα Χόφμαν (FU-Berlin), πρόεδρο του Συλλόγου ´´Ομάδα Εργασίας για την Αναγνώριση κατά της Γενοκτονίας και Συμφιλίωσης των Λαών´´.
γ) Ποντιακά τραγούδια μνήμης και απαγγελίες κειμένων-επιστολών τριών μελλοθανάτων εκ των118 προσωπικοτήτων του Πόντου που απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια.

* Η εκδήλωση του Σαββάτου 17. 5. 08 θα είναι στα γερμανικά.
Στο τέλος της εκδήλωσης κατά την ελεύθερη συζήτηση θα προσφερθεί ελληνικό κρασί.

Κυριακή, 18, Μαΐου 2008
11.00: Eπιμνημόσυνη δέηση στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αναλήψεως του Σωτήρος, (Mittelstrasse 32, 12167 Berlin).
13.30: Κατάθεση στεφάνου προς τιμήν των θυμάτων στο Μνημείο “ Neue Wache“
(Unter den Linden 4, 10117 Berlin)
14.30: Θα προσφερθούν στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο. (Mittelstrasse 33, 12167 Berlin)
16.00: Διάλεξη από τον διδάκτορα Ιστορίας στον τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας του Α.Π.Θ., κ. Κυριάκο Στ. Χατζηκυριακίδη με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και οι προσπάθειες για την διεθνή αναγνώρισή της».
– Ε. Π.. Κ.. (Mittelstrasse 33, 12167 Berlin)

 

 

Στη Μελβούρνη

http://www.sofiatimes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10491&Itemid=86

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα γίνουν στη Μελβούρνη με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της Ποντιακής Γενοκτονίας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 17 Μαΐου 2008: Στις 11.30 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων από τον Γενικό Πρόξενο κ. Χρήστο Σαλαμάνη, πολιτικούς της Ομοσπονδιακής και Πολιτειακής κυβέρνησης, φορείς της Ελληνικής παροικίας και της Αρμένικης αντιπροσωπείας.

Κυριακή 18 Μαΐου 2008: Στις 10.00 π.μ. Επιμνημόσυνος Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στο 221 Dorcas St., South Melbourne, παρουσία των Εθνικών και Εκκλησιαστικών μας Αρχών και εκπροσώπων των παροικιακών φορέων.

Στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί Πορεία Διαμαρτυρίας στο Τούρκικο Προξενείο στο Albert Road, South Melbourne και θα επιδοθεί το ψήφισμα στον Τούρκο Πρόξενο.

Στις 4.00 μ.μ. θα γίνει ομιλία για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από την προσκεκλημένη από Ελλάδα κ. Αναστασία Ψωμιάδου, Δρ. Κοινωνιολογίας που εκπροσωπεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, και στη συνέχεια απαγγελία ποιημάτων από την Έρμα Βασιλείου στην Ποντιακή Κοινότητα, 345 Victoria Street, Brunswick.

Στις 6.00 μ.μ. θα δοθεί ομιλία από την κ. Αναστασία Ψωμιάδου στον χώρο του Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά, 18 Spring Street, Thomastown.

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008: Ώρα 7.30 μ.μ. θα γίνει η Παρουσίαση Βιβλίου της κ. Ευφροσύνης Γρηγοριάδου-Βακιρτζόγλου, με τίτλο “Ο δρόμος για την Τριανδία” και θέμα τις παιδικές αναμνήσεις από τον Πόντο και την εγκατάσταση στην Θεσσαλονίκη. Θα το παρουσιάσει ο Νεοελληνιστής-κριτικός κ. Κυριάκος Αμανατίδης.

Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με την Ένωση Θεσσαλονικέων “Ο Λευκός Πύργος” στην Ποντιακή Κοινότητα, 345 Victoria Street, Brunswick.

Κυριακή 1η Ιουνίου 2008: Στις 4.00 μ.μ. θα γίνει η απονομή βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα την Γενοκτονία στους χώρους της Ποντιακής Κοινότητας, 345 Victoria Street, Brunswick.

Εξάλλου η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των χριστιανικών πληθυσμών της τότε Ανατολίας, ανακοινώνει ότι, εξασφάλισε την άφιξη στην Αυστραλία, του διδάκτορα του “Δημοκρίτειου” Πανεπιστημίου της Θράκης, κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, αγωνιστή του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, για σειρά ομιλιών σε διάφορες μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας, σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων και γενικά των χριστιανικών πληθυσμών της τότε Ανατολίας.

 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.